Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

DAMAL’DA NELER OLDU




Ardahan Damal Kaymakam’ı ‘Saba’ filminin oyuncularını, Öykü Çelik’in odasında ‘alem yaptıkları’ gerekçesiyle özel idareye ait şantiyenin misafirhanesinden kovdu. Bu, kaymakamı ‘ahlak bekçisi’, Öykü Çelik’i ‘odasında alem yapılan kadın’ yapan bir tablo



“Odasına erkekler giriyor diye film ekibi kovuldu.” Habertürk’te Tülay Şubatlı imzasıyla yayınlanan haberin başlığı böyleydi.
Peki nerede ve nasıl olmuş bu? Haberde özetle anlatılan şu:
Yönetmen Erdal Rahmi Hanay, ‘Saba’ adlı yeni filminin çekimlerine memleketi Ardahan Damal’da başladı.
Kaymakam Mehmet Nuri Çetin, film ekibiyle yakından ilgilenip, onları özel idareye ait bir şantiyenin misafirhanesine yerleştirdi.
Ancak 12 kişilik ekip bir hafta sonra kaymakamın talimatıyla kapı dışarı edildi.
Film ekibi, Öykü Çelik’in odasına erkeklerin girmesi ve ‘alem yaptıkları’ gibi gerekçelerle kaymakamın bu kararı aldığını iddia etti.
Oyunculardan Mehmet Demir, erkeklerin kaldığı kattaki banyo yerine, alt kattaki kadınların suit odasındaki hijyenik banyoda duş aldıklarını söyledi.
Nereden bakarsanız bakın ilginç bir durum.
Kaymakamı ‘ahlak bekçisi’, Öykü Çelik’i ‘odasında alem yapılan kadın’ yapan bir tablo bu.
Damal Kaymakamı’nı aradım, makamında değildi. Telefona bakan görevliye anlattım durumu. O da Kaymakam Çetin’e iletti. İkinci arayışımda görevli, “Kaymakam bey, bu konuda bir açıklama yapmayacak” dedi.
Kaymakamın kovduğu film ekibini Damal Belediyesi misafir etti. Belediye, ekibe misafirhanesini açtı, ama orada da sorun çıktı.
Soğuktan misafirhanenin suları bile donunca Damallı yönetmen, ev kiralayıp, ekibini oraya yerleştirdi.


FESTiVAL KiTAPLARI

AKSAV’ın başlattığı güzel bir gelenek var. Her yıl ‘Altın Portakal Film Festivali’ni Antalya Büyükşehir Belediyesi’yle ortaklaşa düzenleyen AKSAV, ‘Altın Portakal’da ‘Onur Ödülü’ne layık görülen sanatçıların biyografi kitaplarını çıkarıyor.
48’inci Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görülen Rutkay Aziz, Mehmet Dinler, Tuncel Kurtiz, Perran Kutman, Halit Akçatepe ve Engin Çağlar’ı AKSAV, hayatlarını anlatan biyografi kitaplarıyla da onurlandırdı.
Hafta başında da bu yıl sekizincisi gerçekleştirilecek ‘Datça Altın Badem Sinema ve Kültür Festivali’ni düzenleyen Datça Belediyesi’nin hazırlattığı iki kitap elime geçti.
Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan’ın mektup eşliğinde gönderdiği Kemal Sunal kitabı gibi Fatma Girik kitabının da yazarları Burçak Evren’le Bircan Usallı Silan.


ARTIK HERKES REYTİNG BİRİNCİSİ OLAMAYACAK

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, sadece radyo ve televizyonların yayınlarını denetlemekle yetinmeyecek.
RTÜK ‘pek yakında’ gerekli gördüğü taktirde reyting sistemini de denetleyecek.
RTÜK’ün bunu yapmaya yetkisi var, ama ortada bir tüzük olmadığı için şimdiye kadar bunun nasıl yapılacağı belli değildi.
RTÜK’ün hazırladığı ‘Yayın Hizmetlerinin İzlenme ve Dinlenme Oranı Ölçümlerinin Yapılmasına Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Taslağı’nın 12’nci maddesi ilginç.
Şayet yönetmelik bu haliyle hayata geçerse, her televizyon kanalı ‘Reytingte birinci biziz’ diye gazetelere ilan veremeyecek.
Malum yıllardır her kanal kendine göre yontuyordu reyting tablosunu.
Bir yılbaşı gecesinin beş birincisi olur mu?
Bizde oluyordu.
Çünkü her kanal, reyting tablosunda öne çıktığı kısmın reklamını yapıyordu.
Bu yüzden de insanların kafası karışıyordu, “Gerçek birinci kim?” diye.
RTÜK’ün hazırladığı taslağın 12’nci maddesi, ‘İzlenme ve dinlenme ölçüm sonuçlarının kamuoyuna açıklanması’yla ilgili:
“Ölçüm sonuçlarının kamuya açıklanması, kamuyu ve piyasayı yanıltıcı ve aldatıcı, haksız rekabete yol açıcı, haksız çıkarlara hizmet eden veya toplumda özgürce kanaat oluşumunu engelleyecek nitelikte olamaz.
İzlenme ve dinlenme ölçüm sonuçlarının kamuya açıklanmasında, bu yönetmeliğin 12’nci maddesinde belirtilen hükümlere uyulmadığının tespiti halinde, ilgili sorumlular hakkında 50 bin Türk Lirası’ndan az olmamak kaydıyla 100 bin Türk Lirası’na kadar idari para cezası uygulanır ve yedi gün içinde yönetmeliğe uygun açıklama yapılması ihtar edilir. İhtara rağmen aykırılığın düzeltilmemesi veya tekrarlanması halinde, idari para cezası her defasında bir önceki cezanın yarısı oranında artırılarak uygulanır.
Bu maddede öngörülen idari para cezası miktarları, dinlenme ölçümlerine ilişkin idari yaptırımlarda yüzde 30 oranında uygulanır.”
Taslak bu haliyle yürürlüğe girerse, bundan böyle her televizyon kanalı aynı verileri dayanak gösterip ‘reyting şampiyonu’ ilan edemeyecek.
Ederse de bedelini ödeyecek.