Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu yıl “Yabancı Film” dalında Oscar’a aday gösterilen “Ayla” filmini Türkiye henüz izlemedi. 27 Ekim’de vizyona girecek filmi, Bodrum ve Kos’ta yaşayıp “7. Bodrum Türk Filmleri Haftası”nı takip edenler bir ay önceden seyretti.

OSCAR ADAYI ‘AYLA’ FİLMİNE KOS’TA GALA

Kos’taki galada Kos Metropolitanı Nathanael, Belediye Başkan Yardımcısı Elias Sifakis, Emniyet Müdür Yardımcısı Konstantina Kapetanidou gibi Yunan yetkililer de vardı.

Türkiye’nin Rodos Başkonsolosu Barış Kalkavan’ın da katıldığı Kos’un yazlık sineması Orfea’daki galaya gelen 300 civarındaki seyircinin çoğu, adada yaşayan Türk asıllı Yunanistan vatandaşlarıydı. 1950’li yılların başında Kuzey Kore ile savaşan Güney Kore’ye yardıma giden Türk askerlerinden astsubay Süleyman Dilbirliği’nin, savaşta yetim kalan ve “Ayla” adını verdiği Koreli kız çocuğuna sahip çıkışını, ikili arasındaki baba – kız ilişkisini anlatan film, izleyenlerin çoğunu ağlattı.

Haberin Devamı

Gerçek bir öyküden 21 milyon lira harcanarak sinemaya aktarılan filmin konusu, Hollywood filmlerini aratmayan savaş sahneleri ve “Ayla”yı oynayan Güney Koreli kız Kim Seol, İsmail Hacıoğlu ve Çetin Tekindor’un performansı süperdi.

YİĞİT GÜRALP KIZDI, SENARİSTLİĞİ BIRAKTI

“Oscar” yolcusu “Ayla” filminin yapımcısı Mustafa Uslu ile senaristi Yiğit Güralp arasındaki kavgada ilginç gelişme.

Daha önce senaryosunu yazdığı “Uzun Hikaye” ve “Okul”un yapımcılarına kızıp filmlerin galasına gitmeyen Güralp, “Ayla”nın afişinde isminin istediği gibi yazılmaması yüzünden, senaristliği bıraktı. Güralp, Twitter’da, “Şu an üzerinde çalıştığım projeler de dahil olmak üzere senaryo yazarlığını bu gece itibariyle bırakıyorum” diye yazdı.

YIKILAN MİNAREYİ TİKA YAPTIRACAK

Yunan adalarından Kos’a, geçen yıl da “Bodrum Türk Filmleri” haftası nedeniyle gitmiştim. “7. Bodrum Türk Filmleri Haftası” nedeniyle bu gidişte ilk ziyaret ettiğim yer; 21 Temmuz’daki 6.3’lük depremde yıkılan minaresi bir Türkün ölümüne sebep olan tarihi Defterdar İbrahim Efendi Camii’di.

Depreme kadar ibadete açık olan Kos Meydanı’ndaki tarihi caminin yıkık minaresi, yıkılan minarenin çarpmasıyla eğrilen hilali gibi yürek burkan türdendi. Yurt dışındaki Osmanlı eserlerine sahip çıkarak restore eden TİKA’nın yıkılan minareyi ve caminin hasar gören bölümlerini yaptıracak olması, yüreğimize su serpti.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

Yalnızca bir şey ruhu tamamlayabilir ki o da aşktır. (The Reader)