Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ocak 2018’de Romanya’nın en çok izlenen ikinci kanalı Antenna 1’de ‘Fructul Oprit’ adlı bir dizi başlayacak. Ülkenin diline ve kültürüne göre yazılıp, çekilen bir iş bu…

Dizinin yönetmeni Ruxandra Ion, senaristleri Simona Macovei ve Radu Grigore gibi tüm oyuncular Romanyalı… Gelelim Türkçesi ‘Yasak Meyve’ olan bu projenin bizimle ilgisine:

‘İstanbullu Gelin’, ‘Vatanım Sensin’ ve 2018’de başlaması planlanan ‘Memed: Bir Cihad Fatihi’ dizisini çeken O3 Medya’nın ortaklarından Saner Ayar, Romanya’da Red&White adlı bir şirket kurdu.

Haberin Devamı

Yunanistan televizyonuyla isim benzerliği dışında alakası olmayan Antenna 1’le anlaşan Ayar, Romanya’ya Türk dizi formatında bir iş sattı.

Amerika’dan sonra dünyaya en çok dizi ihraç eden ülke olan Türkiye’nin, Romanya’da çekeceği Türk dizisi formatındaki ilk iş olacak bu…

Romanya’da TV kanallarında genellikle 45 dakikalık komedi dizileri moda... ‘Fructul Oprit’, içerik ve süre olarak, mevcutlardan çok farklı. İlk yayınının üzerinden 70 yıl geçtiği ve anonimleştiği için telif gerektirmeyen Halit Ziya Uşaklıgil’in ‘Aşk-ı Memnu’ romanından esinlenerek Romence yazılan ‘Fructul Oprit’ adlı aşk ve dram dizisinin her bölümü 90 dakika olacak.

Red&White’ın yöneticilerinden Tunacan Altınay, şimdiye kadar çekilmemiş kalitede bir yapıma imza atacaklarını, 2018’de Romanya’da, Türk dizisi formatında iki proje daha çekeceklerini söyledi.

ROMANYA’DA  ‘AŞK-I MEMNU’

İstanbul’da çekim yaptılar

Çekimleri Romanya’da başlayan dizinin bazı sahneleri İstanbul’da yapıldı. Çünkü senaryo gereği, hasta olan başrol oyuncularından biri, tedavi için Türkiye’ye getirildi. Dizinin yönetmeni Ruxandra Ion, İstanbul’daki çekimlerle ilgili, “Bu şehir muhteşem güzellikler sunan doğal bir set ortamı. Her şeyi ilham verici. ‘Aşk-ı Memnu’nun geçtiği yalılardan birinde çalışmak, heyecan verici” dedi.

ROMANYA’DA  ‘AŞK-I MEMNU’

‘Aşk-ı Memnu’da Adnan Bey olarak izlediğimiz rolün Rumen versiyonunu ülkenin önemli aktörlerinden Adrian Titieni canlandıracak. Bihter, Michaela Prosan’a, Behlül ise genç yetenek Petru Octavian’a kısmet oldu.

NEDİR BU ‘STAR WARS’IN ‘FİKRET’LERDEN ÇEKTİĞİ?

2015’te ‘Düğün Dernek 2: Sünnet’in, gişede kapıştığı ‘Star Wars: Güç Uyanıyor’a fark atmasından sonra yazılanları görünce, ‘Bu niye benim aklıma gelmedi?’ diye bayağı hayıflanmıştım.

ROMANYA’DA  ‘AŞK-I MEMNU’

Haberin Devamı

Aynı akıbet, serinin yeni filmi ‘Star Wars: Son Jedi’ın da başına geldi.

‘Star Wars: Güç Uyanıyor’un Türkiye’de ilk üç günlük seyirci sayısı, 334.911’di. Komedi işi ‘Düğün Dernek 2: Sünnet’ ise üç günde sinemalara 1.380.122 seyirci çekmişti.

İlk üç günde 504.024 kişinin izlediği Gülse Birsel’in komedi filmi ‘Aile Arasında’ vizyondayken gösterime giren ‘Star Wars: Son Jedi’ı ise üç günde 222.987 kişi izledi.

2015’te ‘Star Wars: Güç Uyanıyor’, Fikret’li Türk komedisine yenilmişti.

2017 yılında da ‘Star Wars: Son Jedi’, ‘Avizeci Fikret’in

filmine yenildi. ‘Aile Arasında’nın üç haftada seyirci sayısını 2.461.579’a çıkardığını da belirteyim.

KANAL D’YE SÜRPRİZ TRANSFER

Kanal D, ‘Muhteşem Yüzyıl’ın da aralarında bulunduğu birçok başarılı projenin uygulayıcı yapımcısı olan, hâlâ aynı işi ‘Vatanım Sensin’ dizisinde sürdüren Nermin Eroğlu’nu kadrosuna kattı. Eroğlu, Ocak 2018’den itibaren Kanal D’de Drama Müdürü olarak görev yapacak. Başarılar diliyorum Eroğlu’na…

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

İnsanların çoğu onu yapıyor diye yanlış, yanlış olmaktan çıkmaz. (Tolstoy)