Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Berlin’de Türklerin yoğun olarak yaşadığı “Küçük İstanbul” olarak adlandırılan Kreuzberg’de dolaşırken yedi ay önce, oyuncu eşi Orhan Kılıç ve oğlu Aras’la bu şehre yerleşen meslektaşım Sema Denker, trafik lambasında asılı ayakkabıları gösterip sordu:

TRAFİK LAMBASINDA  ASILI AYAKKABILARIN SIRRI
“Sence bu spor ayakkabılar niye asılıyor trafik lambasının direğine?”

Soru çalışmadığım bir yerden çıktığı için tutacak bir tahminde bulunmam zordu. Sema baktı ki benden makul ve mantıklı bir yanıt gelmeyecek, kendi açıkladı trafik ışıklarında sallanan spor ayakkabı maketlerinin sebebini:

Haberin Devamı

“Berlin’de sadece Kreuzberg’deki bazı trafik lambalarındaki ayakkabıları oraya asan Alman polisi... Bu ayakkabıların asılı olduğu ışıkların etrafı Berlin’de esrarın gayri resmi olarak satıldığı ve içildiği yerler de ondan. Normalde uyuşturucu yasak, ama bu işaretleri koyarak ‘Gözümüz üstünüzde’ işareti bırakıyor trafik lambalarına.”

Yolunuz Berlin’e ve Kreuzberg’e düşerse aklınızda olsun trafik ışıklarındaki “Esrarın ayak izleri”...

ÖDÜLLÜ OYUNCUYDU ÖDÜLLÜ YAZAR OLDU

“Küçükvardar soyadımla katıldığım Fakir Baykurt Öykü Yarışması’nda ‘İçeri Giren’ adlı öyküm birinci seçildi.”

6. Sarıyer Edebiyat Günleri kapsamında 564 eserin yarıştığı Fakir Baykurt Öykü Yarışması’nda birinci seçilen Nilüfer Küçükvardar tanıdık gelmeyebilir size...

Ödüllü oyuncu, şiir ve roman yazarı Nilüfer Açıkalın’ın Peker Açıkalın’la evlenmeden önceki soyadı Küçükvardar. Sanatçı, jürinin önyargılı davranmaması için olsa gerek yarışmaya bu isimle katıldı.

“Bıçak Sırtı”, “Saklı Safkan”, “Çocuk Oyuncağı Değil”, “İyiler Yalnız Gezer”, “Yıkık Aşklar Diyarı”, “Çatlak Zamanlar” ve “Yoldan Çıkmış Öyküler” adlı kitapların yazarı Açıkalın, ödüllü bir oyuncuydu. Sanatçı, “İçeri Giren” adlı eseriyle Fakir Baykurt Öykü Ödülü’nü kazanarak yazarlığını da taçlandırmış oldu. Kutluyorum kendisini...

AHMET GÜNEŞTEKİN’DEN ALMANYA’DA ÇİFTE SERGİ

TRAFİK LAMBASINDA  ASILI AYAKKABILARIN SIRRI

Mevlânâ Günleri için Berlin’deyken ressam Ahmet Güneştekin, Almanya Dresden’deki sergisinden fotoğraflar paylaşıyordu.

Berlin’den Dresden’e gidip Türkiye’nin yurt dışında tanınan çağdaş ressamlarından Güneştekin’e sürpriz yapmak istedim.

Haberin Devamı

Dresden’deki sergisini cuma akşamı açan Güneştekin’in cumartesi sabahı New York’a uçtuğunu, sanatçınının Berlin’deki “Sun Road” (Güneş Yolu) adlı sergisinin devam ettiğini öğrenince rotamı o galeriye çevirdim.

İstanbul’un Nişantaşı’sı neyse Galeri Michael Schultz’un olduğu Charlottenburg semti de Berlin için öyle...

Gittiğimde galerinin sahibi Michael Schultz da oradaydı. Sergi hakkında bilgi aldığım Alman galerici, eserlerin fiyatlarının 85 bin ile 185 bin avro arasında değiştiğini söyledi.

Sergiyi gezdikten sonra konuştuğum Güneştekin, beş yıldır çalıştığı Marlborough Gallery yöneticileriyle iş görüşmesi için New York’a gittiğini söyledi ve ekledi:

“Marlborough Gallery ile beş yıllık sözleşmem yıl sonu bitiyordu. Yeni bir beş yıllık sözleşme daha imzalamak için geldim ve hayırlısıyla attık imzaları...”

GÜNÜN SÖZÜ

Zamana güven, her şey unutulur. Şu anda aklı başında davranmak, sonradan aklı başına gelmekten iyidir. (Dostoyevski)