Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TRT’nin 2009’da amatör ve profesyonel belgesel filmcileri desteklemek için başlattığı “Belgesel Ödülleri” bu yıl âdeta “Belgesel Festivali”ne dönüştü.

2015’te 42 ülkeden 348, 2016’da 47 ülkeden 427 belgeselin başvurduğu “TRT Belgesel Ödülleri”ne bu yıl rekor katılım oldu.

TRT’nin bu yıl 9’uncusunu gerçekleştireceği yarışmaya 78 ülkeden 500’ü yabancı, 177’si yerli olmak üzere 677 belgesel film için başvuru yapıldı.

Ön jüri, tüm filmleri izleyerek Uluslararası kategoride 13, Ulusal kategoride 11, Ulusal Öğrenci Filmleri kategorisinde ise 14 eseri finale bıraktı.

Haberin Devamı

38 belgesel film içinden dereceye girenler 15 Mayıs Pazartesi akşamı Cemal Reşit Rey’deki törende belli olacak ve ödüllerini alacak.

Konserlerle tanıtım

En İyi Öğrenci Filmi 20 bin, Profesyonel Kategori ve Uluslararası Yarışma’da birinci seçilenler ise 45’er bin liranın sahibi olacak. Öğrenci filmleri arasında “Özel Ödül”e layık görülenler 10 ve 15 bin, diğer kategorilerdeki “Özel Ödül” sahipleri de 25 ve 35 bin lira kazanacak.

TRT bu yıl, çekilmiş belgesel filmlerin yanı sıra parlak fikirleri olup paraları olmadığı için bunları çekemeyen iki kişiye 35’şer bin lira destek verecek.

“TRT Belgesel Ödülleri” kapsamında İstanbul bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapacak. TRT yöneticileriyle İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri arasında yapılan anlaşma uyarınca 11-15 Mayıs tarihleri arasında 70 belgesel film, 7 farklı yerdeki salonlarla öğrencilere gösterilecek. “Belgesel Ödülleri” kapsamında bir dizi panel düzenlenecek.

11 Mayıs’ta Beyoğlu Emek Sineması’nda yapılacak açılış töreninden önce (7 - 10 Mayıs) TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası, her akşam 18.00 - 19.00 saatleri arasında Beşiktaş İskele, Kadıköy ve Taksim Meydanı’nda konserler verecek.

ÇAMLICA’DAKİ KULEDE HER RADYOYA YER YOK

İstanbul’un yeni simgelerinden biri olacak Çamlıca’daki caminin etrafı görüntü kirliliği yaratan radyo ve televizyon direkleriyle dolu... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu görüntü kirliliğinin ortadan kalkması için talimat verince Küçük Çamlıca’daki yeni anten kulesinin inşaatı başladı.

Haberin Devamı

365 metre yüksekliğindeki yeni radyo ve TV verici kulesinin inşaatı bitince KHK ile kurulan Kule A. Ş. ile radyo sahipleri arasında sıkı bir pazarlık başladı.

Çünkü bu kule hizmete girince radyo ve televizyonların kullandığı eski direkler sökülecek. İstanbul’dan yayın yapan radyolar mecburen bu kuleye geçecek.

Kule A. Ş., radyo ve televizyonlara bu hizmeti bedava vermeyecek.

Kuleden yararlanmak isteyenler, maliyetine ortak olacak. Bu nedenle Kule A.Ş. yönetimi radyolardan giriş için 40-50 bin peşin, ayda 15 bin lira kira isteyince, zaten ayakta kalmakta zorlanan radyocularda panik başladı. Özellikle de yerel radyo sahiplerinde...

Ulusal radyolar için bu bedeller yüksek olmayabilir, ama yerel radyoların sahipleri bu paraları yüksek bulunca taraflar arasında görüşmeler yoğunlaştı.

Radyocuların oluşturduğu heyetle, Kule A.Ş. yöneticileri ortak bir yol bulmak için bu hafta yeniden bir araya gelecek.

Kule A. Ş. fiyatlardan indirime gitmezse, maddi olarak zaten yaşamakta zorluk çeken radyolardan bir kısmı ya sadece internet üzerinden yayın yapacak ya da kapanacak.

Haberin Devamı

Küçük Çamlıca’da yapılan yeni kuleyle doğan bir başka sorun da şu:

Kulede sadece 80 radyoya yer var. Oysa İstanbul’da karasal yayın yapan radyo sayısı 100 civarında. 20 civarında radyo, kulede yer bulamadığı için kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Bakalım taraflar arasındaki pazarlık bu hafta nasıl sonlanacak?

GÜNÜN SÖZÜ

Maalesef sen delisin, çatlaksın, sıyırmışsın. Ama sana bir sır vereyim mi? İyi insanların çoğu öyledir. (Alice Harikalar Diyarında)