Anibal Güleroğlu

Anibal Güleroğlu

guleranibal@yahoo.com

Tüm Yazıları

Eskiden bayram kutlamaları bir başkaydı. Çoluk çocuk cümbür cemaat bir sevinç yaşanırdı. Yeni giysilerin heyecanı, hazırlanan sofraların sıcaklığı, ziyaretlerin insanları birbirine yakıştırma gücünden doğan içtenlikler… Ve neler neler. Yıllar geçtikçe eskiye özlem artar diyorlar ya, aslında bu özlemin geçen yıllarla ilgisi pek yok. İşin aslı, geçen yıllarla birlikte değişen alışkanlıklarda ve hayata bakışlarda saklı! Her şey öylesine yüzeyselleşti ve bencillik-kaytarıcılık öne çıktı ki bayramlar, ‘tatil’ fırsatı ve ‘para harcatma’ fırsatçılığına dönüştü. Bu süreçte ekranların tablosu da değişti tabii…

Haberin Devamı

Eskiden kanallar gerek yılbaşı, gerekse bayramlar için özel eğlence programlar hazırlarlardı. Bayramda ne var diye merakla beklerdik. Şimdiyse ‘para’ hırsı aşılayan yarışmalarla ve dizilerin ‘özel’ bölümleriyle günü kurtarma kolaycılığı hâkim. Tıpkı yaşamımızdaki gibi!

Biz de bu kolaycılıktaki ekran dünyasının bayram sürecinde ne var ne yok bakalım dedik ve bulduğumuzla yetindik.

ATV TATİLDE ‘RENGÂRENK’ DİYOR

Bayram gecelerini yabancı sinema örnekleriyle ve ‘Kim Milyoner Olmak İster’, ‘Yarı Yarıya’ gibi yarışmalarla geçirmeyi tercih ede ATV’nin en kayda değer tatil icraatı, 8 Temmuz Cuma saat 20.00’de ekrana çıkacak olan yeni dizi, ‘Rengârenk’!

Rakiplerine karşı erken davranarak elini güçlendirmeyi hedefleyen ATV’nin bu atılımı oldukça akılcı. Zira diğerleri film tekrarları veya yarışmalarla eğleşirken tatilde ‘Rengârenk’ demenin izleyiciyi daha çok çekme ihtimali yüksek. Aşka inancını yitiren Can ile ülkenin şöhret isimlerinden olan Renk’in hikâyesini romantik komedi türünde işleyecek dizinin tekrarıysa, Pazar gecesi aynı saatte. Bol şans.

STAR TV’DE 2VAR MISINIZ YOK MUSUNUZ' HÂKİMİYETİ

Yeni dizilerin izleyiciyle buluşmak için bayramdan sonrasını beklediği ekranlardaki yarışma rekabetine, İlker Ayrık’ın enerjik sunumuyla küllerinden dirilen ‘Var Mısınız Yok Musunuz’ ile hızlı bir giriş yapan Star TV, Cumartesi-Pazar’ın yanı sıra Pazartesi-Salı’yı da bu programa ayırmış.

Çarşamba gecesi Müdür Ne’aptın diyen kanal Perşembe ve Cuma akşamlarının birinci kuşağını yabancı ve yerli sinemayla doldurmuş. ‘Yüksek Sosyete’nin özel bölümü ve Zeki Müren’in Unutulmaz Şarkıları da tatil haftasının Star ekstraları.

Haberin Devamı

KANAL D’DE AĞIRLIK YERLİ SİNEMADA

İlker Ayrık’la yolları ayırmanın ardından yarışma programı için yeni formül üretip ‘Ben Bilmem Eşim Bilir Evi’ni yaratan ve programı izleyiciyle buluşturmayı bayram tatilinin sonrasına bırakan… ‘Kanıt: Ateş Üstünde’ dizisi için de 12 Temmuz tarihini seçen Kanal D’nin bayram seçkisi diğerleri kadar kolaycı diyebiliriz.

Ancak dizilerin özel bölümleri veya yarışmalar yerine bayram gecelerini yerli film tekrarlarıyla geçirmeyi tercih eden Kanal D’nin tatil haftasındaki farkı, ‘Tatlı İntikam’ ve ‘Hayatımın Aşkısın’ dizilerinin yeni bölümlerini atlamaması! Yani özel bölüm kolaycılığıyla kazanç peşine düşmemiş Kanal D... Hiç yoktan iyidir.

FOX’UN YABANCI FİLM KOZU

‘Hayat Sevince Güzel’in özel bölümüyle aşkın Ege halindeki en güzel sahneleri bir araya getiren… Aynı formülü Çarşamba gecesi ‘No: 309’da da uygulayarak izleyicinin dizi isteğini, yeni bölüm kısıntısı yaparak tatmin etme akılcılığı sergileyen FOX’un tatildeki en büyük kozu, birinci kuşak yayınlarında ‘Star Wars: Yeni Bir Umut’, ‘Cennetin Krallığı’, ‘Shrek’ gibi popüler filmlere yer vermesi. ‘Maskeli Beşler: Kıbrıs’ da komedi filmlerini defalarca izlemekten bıkmayanlara hediyesi.

Haberin Devamı

SHOW’DA 'ÇARKIFELEK' FIR DÖNÜYOR

Ölümsüz yarışmalardan olup Mehmet Ali Erbil’le ilgi çıtasını hep yüksek tutmayı başaran ‘Çarkıfelek’, Show’un bayram ekranını doldurmakta.

Yarışmanın ardından dizi kolajları oynatan kanalın 8 Temmuz Cuma için tercih ettiği yapım, ‘Güldüy Güldüy Show Çocuk’un tekrarı. ‘Demet Akbağ ile Çok Aramızda’nın en iyileri de Show’un bayram komedisi.

TRT 1’DE BAYRAMIN GÖZDESİ ‘ALTIN PETEK’

EURO 2016 ile izleyicisini toplayan TRT 1’in tatildeki tercihi, yarışmalardan yana. Yerli formatları destekleme amacıyla Engin Hepileri’nin sunumunda ekrana gelen 1 milyon TL ödüllü ‘Altın Petek’ yarışması TRT 1’in izleyicisine tatil hediyesi.

Bayram boyunca saat 20.00’de ekranda olacak olan yarışmanın dışında, Bay J’nin sunuculuğundaki ‘Kendi Düşen Ağlamaz’ isimli yarışma da Cuma, Cumartesi, Pazar’ın yayın akışında.

TV 8’DE BAYRAM CEM YILMAZ’DAN SORULUR

Survivor ile reytingleri toplayan TV 8’in bayramdaki tercihi, Cem Yılmaz esprileri… Ayrıca Çok Film Hareketler Bunlar, Magazin 8 Extra da var bayramlık yayın akışında… Sonrasında Tarzan, Ninja Warrior Türkiye ve nihayet Pazar gecesi ‘Yetenek Sizsiniz Türkiye’nin yeni bölümü.

CNN TÜRK’TE ALTERNATİF SEÇENEK ÇOK

CNN TÜRK, Ramazan bayramı boyunca dolu dolu bir akış sunuyor izleyicisine. Diğer kanalların tekrarlarından ve yarışmalarından bıkanlar için kayda değer seçenekler hepsi de.

Salı günü saat 16.05’te, Program Koordinatörü Aslı Öymen’in hazırlayıp sunduğu ‘Hayatım Müzik’i ekrana getirerek Sertap Erener, Selami Şahin gibi isimleri izleyiciyle buluşturacak olan CNN Türk’ün aynı gündeki yayın akışında saat 21.00’de Cem Seymen ile ‘Bir de Böyle Düşün’ var. Dört bölümlük programı Cem Seymen 2 özel dosya, 4 programla izleyicisini ufuk turuna çıkaracak.

Bayram boyunca saat 23.00’te ekranda yer alacak olan ‘Vahşi Rusya’; dağlar, volkanlar, çöller, göller ve buzullarla kaplı nefes kesici bir coğrafyayı zengin doğal yaşamıyla sunan altı bölümlük başarılı bir belgesel.

Leyla Ataman ile Sağlık Kontrolü, Başarıya Doğrugibi yapımların yer aldığı CNN Türk’te ayrıca 7 Temmuz saat 10.10’da yayınlanacak olan ‘Tatlı Bayram’ da dikkate değen programlardan. Sinan Kunter ‘Tatlı Bayram’da, Hatay’ın odun ateşinde pişen “Kömbe Kurabiyesi” ve Ordu’nun meşhur “Fındıklı El Burması”nı ekrana taşıyacak.

TLC'DE 'ÇALINTI TATİL' ÖNE ÇIKIYOR

Bayram ekranında ikiz kardeşlerin hastalığından gelişen dostluğu işleyen ‘Two in a Million’u saat 20.35’de izleyicisiyle buluşturan TLC’de vahşi doğada hayatta kalmanın yollarını gösteren ‘Tethered’, yeni bölümüyle Çarşamba 21.30’da.

Kanalın yapımları arasında öne çıkansa TLC’nin yeni realite dizisi ‘Çalıntı Tatil’… 7 Temmuz Perşembe günü saat 17.50’de başlayacak olan yapım yerel gündelik yaşama uyum sağlamaya çalışan turistlerin eğlenceli deneyimlerini ekrana getiriyor. İlk bölümde zengin bir turist grubu gerçek Gambia ile tanışıyor.

Sonuçta; Yegane yeni dizi olarak 'Rengarenk'in yer aldığı bayram ekranına baktığımızda karşımıza çıkan tablo bu. Pek tatmin edici değil ama yapacak bir şey yok. Listelemesi bizden... Tatilden veya bayram gezmelerinden fırsat bulunduğunda hangisini seçeceğinizin kararı her zamanki gibi sizden.

Hayırlı ve Huzurlu Bayramlar dileğiyle…

Anibal GÜLEROĞLU

www.twitter.com/guleranibal