Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bir insanın -ve bir toplumun da- mizah anlayışı zekâsı kadar merhamet, vicdan, şefkat gibi duygularıyla doğru orantılı. Bunlardan yoksunsan, seni en çok başkalarının düştüğü zor durumlar, onların hataları, dil sürçmeleri, hatta kayıp düşmeleri güldürüyor. Düşünmene, güzel kafacığını yormana gerek yok, bir muz kabuğu yetiyor kahkahayı patlatmana. Bir de acımasız olman tabii.

En çok izlediğimiz komedi filmlerinden, gül gül öldüğümüz dizilerden bizim durumumuzu tahmin etmek zaten mümkündü, sosyal medya çıktı çıkalı iyice ortaya döküldü, biriyle alay etme üzerine kurulu izah anlayışımız. En son da koca koca adamların kadınların, olsa olsa ortaokul çağında bir kız çocuğuyla tepine tepine gülerek eğlenmeleriyle doruğa ulaştı.

Haberin Devamı

Küçük kız, yanında yöresinde kitaplarla oturmuş bir video çekiyor. Pek çok yaşıtının aksine belki ki merakı var, kitaba, edebiyata. Youtube videolarındaki genel duruma bakıldığında “Şimdi saçımızı şööyle topluyoruz, falanca marka çantamızı kolumuza takıp kombinimizi tamamlıyoruz, işte bizim stilimiz” falan diyor olması beklenirken yanındaki kutudan bir kitap alıyor ve “Sırada ne var, Sait Faik’in ‘Abasıyanık’ kitabı” diyor.

Aman Allah’ım, Sait Faik’ı tanımıyor! Abasıyanık’ın soyadı olduğunu bilmiyor da kitap adı sanıyor! Dünyanın en büyük gafı, en affedilmez cehaleti ve tabii ki en komik videosu. Hemen paylaş, yanına gözlerinden yaşlar fışkırarak gülen surat koy, bir de “Allah’ım ya rabbim ne günlere kaldık, nasıl bilmez inanamıyorum!!!” yazarak uzaydan gelen bu yeni nesle isyanını dile getir, oldu sana mesaj içerikli gülmece. Tek tıkla hem komik kişi oldun, hem de bilgili.

O yetişkinlerin hepsi Sait Faik Abasıyanık’ın bütün külliyatını okudular, evlerinde akşamları okuma toplantıları düzenliyorlar, çocuklarına okumayı söker sökmez önce Türk, sonra dünya klasikleri seti armağan ediyorlar, okullarımızda üst düzey bir edebiyat eğitimi veriliyor, televizyonlarımız desen kitap ve sanat programlarından geçilmiyor, bu kültür bombardımanı altında nasıl olmuşsa bu çocuk bilgisiz kalmış. Belki ormanda yetişmiş, yeni aramıza karışmıştır, bizde olmaz çünkü öyle yazarları tanımayan insan. Hiçbir yerde olmasa Instagram’da kahve fincanlarının yanında yeri var, orada görmeliydi kapağını.

Haberin Devamı

Kitap okumanın insana kattığı bazı özellikler vardır - olmalıdır. Misal, başkalarını anlayabilme yeteneğinizi geliştirir. İlkokul kompoziyonlarınızdan hatırlayın, ders 1, konu, kitap okumak neden faydalıdır?

Hadi o çocuğun siz hep beraber üzerine çullanırken kendini nasıl hissedeceğini önemsemiyorsunuz, madem o kadar entelektüelsiniz, ortada kitapları merak eden, öğrenmeye hevesli bir çocuk var, bunu da mı dikkate almıyorsunuz?

Çok biliyorsanız, paylaşın bilginizi insanlarla, elinizden geliyorsa eğitim sistemini sorgulayın, varsa öneriniz çare üretin, küçücük çocukla alay etmek neyin nesi?

Bu sevgisiz, bu acımasız ruh haliyle Sait Faik Abasıyanık’ı okusanız ne olur, okumasanız ne olur... Muhtemelen anlamazsınız okuduğunuzu.