Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Uzun zamandır babamın dizelerinin şarkıya dönüşüp gökyüzünü oyması en büyük hayalimdi” diye yazıyor Eren Aysan, Baudelaire’in, “Müzik gökyüzünü oyar,” dizesine gönderme yaparak: “Bir şairin müziğin sınırları aşıp uzaya yayılan yanını ele almasına hayranlık duyarım”. Babasının dizelerindeki şarkılardan söz ediyor sonra bir bir. “Söylenmemiş sahipsiz bir şarkıyım” gibi. “Aşk bitti, şarkılar yarım” gibi. “Hani şarkılar vardır dilini bilmediğin/ bir tek sözcüğü/ bütün bir hayatı anlatır sana…” gibi…

Haberin Devamı

Gökyüzünü oyan şarkılar

Hayalleri gerçek oldu, babası Behçet Aysan’ın şiirlerinden bestelenmiş 16 şarkıdan oluşan “Yanık Ağıt” albümü Ada Müzik etiketiyle dijital platformlarda yayınlandı. Tam Madımak Oteli’nde 37 aydınla birlikte yakılarak hayatını kaybettiği 2 Temmuz 1993’ün 30. yıl dönümünde. Hafızalarımızdaki tozu kaldırmak, onun dizelerinde merhem bulmak için.

Eren Aysan’ın bu hayalinin altı yıllık geçmişi var aslında. “Metin Altıok - Anka” albümü çıktıktan sonra Zeynep Altıok cesaretlendirmiş Eren Aysan’ı. O projenin de müzik direktörü olan Çiğdem Erken ile birlikte bir düş kurup çıkmışlar yola. Çiğdem Erken, hem albümün müzik direktörlüğünü üstlenmiş gene hem de Cem Tuncer’in düzenlemesiyle albüme ismini veren “Yanık Ağıt” şarkısını yapmış.

Gökyüzünü oyan şarkılar

ÇİĞDEM ERKEN

Daha önce Ezginin Günlüğü’nden dinlediğimiz Nadir Göktürk besteleri “Bir Eflatun Ölüm” bu kez Burcu Tatlıses ve Tuna Kiremitçi’nin yorumuyla yer alıyor, “Kuşlar da Gitti” ise Genco Arı’nın düzenlemesi ve Deniz Çakır’ın sesiyle. Fazıl Say’ın “Ses” adlı oda operasından “Bir Bahar Dalıyla”nın konser kaydı ve Güvenç Dağüstün - Ece Dağıstan’ın “Güz Şarkıları” albümünde bulunan Fazıl Say bestesi “Rüzgâr Rüzgârla Konuşur” “Yanık Ağıt”ta da yerini almış.

Bunun dışında tamamı yeni besteler. Farklı müzikal tarzları olan sanatçılar kendi nefeslerini katmışlar Behçet Aysan şiirlerine. Her bir şarkı öyle içten, öyle yürekten yapılmış ki hissetmemeniz, etkilenmemeniz imkânsız.

Vedat Sakman “Geceyle Gel”, Zuhal Olcay Aykut Gürel bestesi “Öyle Kal”, Doğan Duru “Ay Düşünce”, Umut Özensoy “Son Kuşlar”, Dilek Türkan Derya Türkan bestesi “Ayna”, Mirady “Dağılan Gül”, Selçuk Sami Cingi Turgay Erdener bestesi “Çini”, Selva Erdener İbrahim Yazıcı bestesi “Yazmadan Edemedim”, Bajar “Şarap Gibi”, Zeynep Karababa - Erdal Erzincan Cem Günen bestesi “Yollar Uzak” ile katılmış “Yanık Ağıt”a. Babası Nesimi Çimen’i de Madımak’ta kaybeden Mazlum Çimen’in “Dışarda Kar”ı ile sona eriyor albüm. Hemen başa alıp yeniden dinleme isteği bırakıyor geride. Tam Eren Aysan’ın hayal ettiği şekilde ‘gökyüzünü oyarak’, sınırları aşarak doğrudan kalplere ulaşıyor. 44 yaşında aramızdan ayrılan Behçet Aysan’ın dizelerindeki gibi “bir tek sözcüğü bütün bir hayatı anlatarak”.

Haberin Devamı

Şimdilik dijital platformlarda, bu ay CD formatında, sonbaharda plak olarak yayınlanacak, tam bir anı albümü.