Ayşe Özgener

Ayşe Özgener

ozgenerayse@gmail.com

Tüm Yazıları

Yunan filozoflardan Heraklitos’la özdeşleşmiş “Her şey akar” deyişi, bazen bin sayfalık bir terapi kitabının anlattığından daha çok şey ifade eder benim için! Kimi zaman çok uzun anlatmaya gerek yoktur, içi dolu bir cümle çok şeyi açıklar.

Her şey akar, yani her şey değişir, hiçbir şey aynı kalmaz. Sıkıntılarımız, kederlerimiz de zamanla akar ve temizlenir, hafifler.

Aslında bu deyişle yıllar önce doğanın en belirgin özelliği olan değişime dikkat çekmiş, ki değişim bugünde terapilerin vazgeçilmez öznesi!

Haberin Devamı

En çok çaresiz hissettiğimiz durumlar, hiçbir şeyin değişmeyeceği, hep aynı ve hep olumsuz olacağı inancına kapıldığımız durumlardır.

O an göremediğimiz, hissedemediğimiz en önemli şey, o durumun hep o yoğunlukta kalmayacak oluşudur.

Değişiklik korkusu

Bazen çok üzüldüğümüzü sandığımız şeylerin üzerinden zaman geçince güler geçeriz. Bazen de zamanın iyileştirici gücü devreye girer. Durum değişmese bile zaman baş etme gücümüzü artırır.

Örneğin, belirli bir zaman önceki siz ile şimdiki siz arasında bile fark vardır. Biz insanlar da değişiriz. Karakterimizde köklü değişikliklerden söz etmiyorum, ama hayata bakış açımız, olaylara karşı direncimiz zaman içinde farklılıklar gösterebilir.

Kimi zaman daha kuvvetli ve esnek oluruz, kimi zaman da daha kırılgan ve zayıf oluruz. Hayatın getirdiklerine göre, değişime uyum sağlarız veya uyum sağlayamayıp savruluruz.

Hep aynı kalmak, değişime açık olmamak, değişmekten korkmak, değişmemek adına hiç yeni adım atmamak, her şeyin aynı kalmasını istemek, değişiklik korkusunun belirtisidir.

Çaba gösterin...

Hayatın içinde bazen kötüden iyiye, bazen de iyiden kötüye doğru bir akış vardır. Tabii insan hep dengede kalmak ister. Ancak bu denge bozulursa, en önemli şey, akışta kalıp her şeyin değişeceği umudunu taşımaktır.

İçinde bulunduğu kötü durumun değişebileceği umudunu kaybedenler. yoğun olarak ümitsizlik yaşarlar.

Her şeyin aynı olmasını istemek, hep dengede olmayı istemenin bir sonucudur ama bazen de korkutucudur. Hep aynı olmaya ve aynı kalmaya çalışarak hayatın bize sunduğu fırsatları ıskalayabiliriz.

Haberin Devamı

Alıştığımız düzeni korumak adına değişimden kaçarız. Hatta bazen memnun olmadığımız bir şeyi değiştirmek için bile çaba göstermeyiz, çünkü o bizim alıştığımız yanımızdır.

Değişimi kabul etmek, hem kendimizin değişmesi gereken yanları için çabalamamızı pekiştirir hem de hoşlanmadığımız durumlardaki değişim ümidini görmemizi sağlar.

Sıkıntılı günlerinizde, zor zamanlarınızda her şeyin aktığını, her şeyin değişebileceğini ve akışta kalmanın önemini kendinize hatırlatın, iyi gelecektir!