Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bodrum’a gidecekler için yeme-içmeden eğlenceye, kültür-sanattan alışverişe bir liste hazırladım. Eskilerden de yenilerden de seçmeler var aralarında. İşte 2013 yazında Bodrum tatilinde olmazsa olmazlar...

1- Kocadon’da yemek: Bodrum’un klasiklerinden. Ahmet Ertegün’ün
13 milyon avroya satıldığı söylenen eviyle aynı sırada. Taş evin avlusundaki masalara kurulup zengin menüden seçtiklerinizle kendinizi şımartabilirsiniz.
2- Pazara gitmek: Pazartesi Türkbükü, salı Bodrum, çarşamba Gündoğan, perşembe Yalıkavak, cuma yine Bodrum, cumartesi Turgutreis, pazar Gümbet’te pazar kuruluyor. Hiç ummadığınız isimlerle pazarda karşılaşmak, yemenilerden yapılan plaj elbiselerini denemek mümkün.
3- Dibeklihan turu: Ortakent’te kültür sanat köyü, el sanatları merkezi. Sandık Odası’ndaki sergileri gezebilir, incik boncuk alışverişi yapabilirsiniz.
4- Palmarina turu: Yalıkavak marinada envai çeşit yeme-içme mekanı da, mağaza da var. Salaş bir tatil yapmaya kararlıysanız bile mutlaka görülmeli.

Orfoz’da patlıcan bombası
5- Günseli Kato sergisi: Torba’da, Ağa Han ödüllü mimar Turgut Cansever’in Demir evlerinin yanında Amanruya. Meşhur Aman otellerinin Türkiye’deki ilk yeri. Şimdi Amanruya’da Günseli Kato’nun “Minyatür Ayaklanması-Duran Kadınlar” sergisi var. Eylül sonuna dek görebilirsiniz.
6- İpekçe’de alışveriş: Türkbükü’nde minik bir butikten büyük bir mağazaya dönüştü. Artık Alaçatı’da da bir şubesi var. Hindistan’dan getirilen müthiş zevkli takıları, kıyafetleri ve ev aksesuarları satılıyor.
7- Orfoz’da ziyafet: Bozburun’daki meşhur Orfoz’un Bodrum şubesi. Balık çorbasından patlıcan bombasına, parmesanlı beşamel soslu istiridyeden fırında midyeye kendine özgü lezzetleri var. Menü yok, ne yiyeceğinize kendiniz karar vermiyorsunuz ama her önünüze geleni silip süpürüyorsunuz.

Bodrum mandalinalı dondurmanın benzeri yok
8- Gümüşlük Klasik Müzik Festivali: Festivalin onuncu yılı. Yarın başlıyor. Gülsin Onay’dan Boğaziçi Caz Korosu’na birçok önemli konser olacak. Festival, daha önce dört asırlık Ortodoks şapeli Eklisia’da gerçekleşiyordu. Bu yıl ilk defa 2500 yıllık bir mekana taşınıyor. Konserler, Kral Mausolos’un anıt mezarında kullanılan taşların çıkarıldığı Antik Taş Ocağı’nda yapılacak. Ayrıca festival boyunca önemli müzisyenler genç müzisyenlere Gümüşlük Müzik Akademisi’nde ders verecek.
9- Hoca’nın Yeri ritüeli: Türkbükü’nde. En iyi mantı burada değil ama yine de Bodrum tatillerinin vazgeçilmezlerinden biri. Reyhan’ın işlettiği ve artık Nişantaşı City’s’deki Mahalle’de de şubesi olan mantıcının çiğ böreği başarılı.
10- Bitez Dondurmacısı’nda şeker takviyesi: Bodrum’da dondurma denince önce akla Penguen gelirdi. Zeki Müren bile her akşam gelir Penguen’de dondurmasını yerdi. Artık Bitez Dondurmacısı ve Türkbükü Dondurmacısı da çok seviliyor. Özellikle Bodrum mandalinalı dondurmanın eşi benzeri yok.
11- Mimoza’da romantizm: Bodrum’un en romantik balıkçısı. Gümüşlük’te deniz kenarında masalarda, begonvillerin altında oturuyor, klasik müzik eşliğinde güzel yemekler yeniyordu. Bu yıl ne yazık ki Mimoza’ya ses yasağı gelmiş.
12- Bodrum Havlu’da alışveriş: Yalıkavak yolu üstünde. Çeşit çeşit, rengarenk peştemal ve havlu arasında kaybolup ihtiyacınızdan fazlasını almadan çıkamayacağınız uygun fiyatlı bir mağaza.

Artık hayatımızda yeni bir lokum var
13- Bağ Arası’nda yemek: Bitez’de bir köy lokantası. Erikli bamya, tarçınlı barbunya, portakallı kabak gibi farklı yemekleri var. Yolu bulmak zor ama bulduğunuzda pişman olmayacağınız kesin.
14 - Limon’da günbatımı: Gümüşlük’e tepeden bakan kır evi. Yemekleri de güzel, manzarası da. Günbatımı için Gümüşlük uzak geliyorsa, Yalıkavak’ta Balıkçı Hasan’da da nefis bir manzara oluyor.
15- Ship Ahoy’da eğlence: Türkbükü’nün en eskisi bu yıl iskelesinde Arnavutköy Balıkçısı’nı ağırlıyor. Yemekten sonra gidecekler ise her zamanki gibi varillerin etrafında toplanıp hem geleni geçeni izliyor hem de eğleniyor.
16- Sess’te “eller havaya”: Eğlence sabaha kadar sürsün isteyenler için Bodrum’un bu yaz en gözde yeri Nişantaşı’ndan transfer olan Sess. Türkbükü’nde Cafe Inn’in eski yerinde.
17- Atılay’da levrek lokum: Bodrum balıkçıları her sene kendilerini aşıyorlar. Bir bakıyorsunuz biri suşi yapmaya başlamış, biri yeni bir balık pişirme tekniği keşfetmiş. Türkbükü’nün klasiklerinden Atılay bu yıl kılçıksız levrekleri halka şeklinde getirerek levrek lokum yapmaya başlamış. Nusr-et’in lokumundan sonra artık hayatımızda yeni bir lokum daha var.
18- Maça Kızı’nda akşamüstü: Kim ne derse desin, ne kadar pahalı olursa olsun, Bodrum’un en iyi işletilen oteli
ve plajı. Yemekler de servis de hiç bozulmuyor. 50 liralık lahmacun konuşmaları bile Maça Kızı’nı etkilemiyor.
19- Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi: Tatilde deniz-güneş dururken müze gezmek istemeyebilirsiniz. Yine de hatırlatalım, Bodrum Müzesi dünyanın sayılı sualtı arkeoloji müzelerinden biri. Müzenin internet sitesindeki sanal turunu izleyince bile bana hak vereceksiniz.
20- Cennet Koyu’nda kulaç: Bodrum’un en güzel koylarından biriydi. Önce Hilton geldi, arkasından Mandarin Oriental inşaatı. Eskisi gibi değil artık, adını hak etmiyor. Ama yine de denizi çok güzel.

Haberin Devamı

Partilerle plajlara 6 yaş sınırlaması

21- Aktur’da dinlenme: Mor Plajı’ndan Arşipel’e kadar farklı
plajlarıyla, mavi bayraklı deniziyle, iddiasız kalabalığıyla her zaman revaçta. Ayrıca Bitez’de Aktur’a yakın bir de popüler olan Sarnıç Beach var. Sarnıç Beach’te Bad Dogs Surf&Sailing Club’da sörf ve yelken dersleri veriliyor.
22- Xuma Beach’te parti: Yalıkavak’taki Xuma Beach’in cumartesi akşamüstü partileri çok güzel oluyordu. Geçen yıl partiler daha küçük bir alana taşındı diye şikayet edenler vardı. Bu yıl partilerin yeri yeniden değişti. Ayrıca bu yıl 6 yaşından küçük çocuklar bırakın partilere, plaja bile alınmıyor. Hatta bir rivayete göre seneye 14 yaşından küçükler de alınmayacak.
23- Moon Beach’te piyasa: Yalıkavak’ta Highlight Otel’in içindeki plajı Reina ekolünden Erkan Ünal işletiyor. Kalabalık da Reina kalabalığını aratmıyor.
24- B-long’da keşif: Bodrum’un en yeni plajı. Yalıkavak’ta. Açılışı ses getirdi, bakalım sonrası nasıl olacak?
25- Midtown gezintisi: Geçenyıl Ortakent’te açıldı. Bodrum’un ilk kapalı AVM’si. AVM özleyen bünyeler soluğu burada alıyor.