Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fahiş fiyatlar, trafik, altyapı sorunlarına rağmen Bodrum yine yeniden uluslararası arenada gündemde. İşte bu yıl Bodrum’da öne çıkacak önemli yenilikler

Bodrum’da ön hazırlık

Geçen yaz bir kez daha aynı şeyi konuştuk: Fahiş fiyatlar, korkunç trafik ve bozuk yollara rağmen Bodrum hâlâ çok güzel. Doğası ve köy hayatıyla sevdiğimiz Bodrum, son yıllarda başka bir ligde de varlığını göstermeye başladı. Aslında Bodrum’u uluslararası arenada ilk tanıtan Maça Kızı oldu. Ahmet Ertegün’ün ünlü misafirlerini Bodrum’daki evinde ağırlamasıyla başlayan üst düzey yabancı kitlenin Bodrum’a gelmesini Sahir Erozan’ın Maça Kızı sağladı.  

Haberin Devamı

Zaten asıl değişim Maça Kızı’nın Türkbükü’deki şimdiki yerine taşınmasıyla başladı. Hâlâ lahmacun fiyatı tartışılırken Maça Kızı, Türk turizmi için önemli bir öncü rol üstlendi, dünyanın farklı şehirlerinde yaptıkları partiler de Bodrum’a getirdikleri fikir liderleri de bunda etkili oldu. Bodrum’u global destinasyon olarak tanıtan diğer bir önemli yerli marka ise Ersin Pamuksüzer’in kurduğu detoks merkezi, LifeCo. Artık Bodrum, Mandarin Oriental, Amanruya gibi uluslararası otelleriyle, Chanel’den Dior’a kadar birçok lüks markanın yazlık butikleriyle, Yalıkavak Marina’nın megayatlar bölümüyle en üst turist segmentine de hitap ediyor.  

Hakkasan’dan Novikov’a birçok yabancı restoran zincirinin Bodrum’a gelmesi de önemli, ama Lucca’dan Momo’ya yerli markaların, hatta Papermoon gibi lokalleştirerek orijinalinden farklı konumlandırdığımız sevilen markaların da Bodrum’a gelmesi dengeleri daha da değiştirdi. Global markaların ya da küreselleşme adımını atmayı başarmış yerli markaların Bodrum’u tercih etmesi de Türk turizmi ve tanıtımı için son derece değerli, ama tabii yerli balıkçıların, meze evlerinin de yeri ayrı ve değeri bilinmeli. Peki, ama Bodrum’da bu yıl bizi neler bekliyor? 

MedBodrum mayısta 

Aralık 2022’de sanat fuarı Art Basel Miami sırasında sanatçı Elif Uras’tan mimar Ahmet Alataş’a, şef Aret Sahakyan’dan master sommelier İsa Bal’a kendi alanlarında önde gelen isimler, Maça Kızı’nın yaratıcısı Sahir Erozan sayesinde Miami’de bir araya geldi ve 4 günlük bir pop-up mekân yarattı. MedMiami, Maça Kızı ve Villa Maça Kızı’nın yaratıcısı Sahir Erozan’ın fikri, Akdeniz ruhunu Miami’ye taşıdı. Sahir Erozan, uzun yıllar ABD’nin başkenti Washington DC’de sevilen mekânlar yarattığı için ABD’de zaten tanınan bir isim. Sahir Erozan’ın Türkiye’nin önde gelen isimleriyle kendi uluslararası çevresini dünyanın farklı şehirlerinde bir araya getirmesi, birçok büyük kurumun yapmaya çalıştığı tanıtımdan çok daha etkili. Şimdi ise Sahir Erozan yeni bir festivalle karşımıza çıkıyor: MedBodrum. Gastronomi, sanat, eğlence ve sürdürülebilirlik konularını bir araya getiren festivalin amacı Bodrum’un uluslararası görünürlüğünü artırmak. Bu yıl Maça Kızı ve Villa Maça Kızı’nda gerçekleşecek konuk şeflerin, sanatçıların, müzisyenlerin ve DJ’lerin katılacağı etkinliğin zaman içinde Bodrum’un başka klasikleşmiş mekânlarına da yayılması hedefleniyor. Elbette Maça Kızı’nın çok sevilen şefi Aret Sahakyan ve Villa Maça Kızı’nın şefi Carlo Bernardini MedBodrum’da da başrolde olacak. Konuk şefler arasında Alejandro Serrano, Michael van der Kroft, Tekuna Gachechiladze ve Deepanker Khosla gibi isimler de var. Marina Abramovic’ten Antony Gormley’e kadar birçok sanatçının eserleri de sergilenecekler arasında. Bu arada hatırlatalım 9-13 Mayıs’ta gerçekleşecek olan MedBodrum 9 Mayıs’ta Bodrum Kalesi’nde düzenlenecek açılış gecesiyle başlayacak. 

Haberin Devamı

Mikonos ve Tulum’dan sonra Bodrum’da: Scorpios

Haberin Devamı

Mikonos’ta Türklerin en sevdiği beach club Nammos’tu. Ta ki 2015’te Scorpios açılana kadar. Thomas Heyne ve Mario Hertel’in yarattığı Scorpios, ilk defa rafine tasarımı olan, gösterişle değil sanat, müzik ve ruhsal gelişimle öne çıkan, içinde mağazası olan, çalışanların üniformalarının tasarımını bile beğendiğiniz ve satın almak istediğiniz, yemekleri de iyi olan bir beach club olarak Mikonos’ta dikkati çekti. 2018 sonunda ise Soho Houseların kurucusu Nick Jones, Scorpios’u Soho House bünyesine kattı. Scorpios’un Mikonos dışındaki ilk yeri Meksika’da Türklerin çok sevdiği Tulum’da planlandı. Daha sonra ise hedef Bodrum’du. Scorpios Bodrum, bu yaz Bodrum Maxx Royal Oteli içinde açılacak. Maxx Royal’den ayrı konumlanmış 12 odasını ise sadece kendi komünitesine açacak.

Lokal ve popüler marka: The Stay Bodrum

The Stay Alaçatı’dan sonra Bebek Oteli by The Stay ve The Stay Nişantaşı ile daha da popüler oldu. Şimdi ise ilk defa Bodrum’a hem de Cennet Koyu’na geliyor. Akana Otel’in yerine açılacak olan the Stay, Mandarin Oriental’in yeme-içme mekânlarına yerli ve güçlü bir rakip olacak. Mandarin Oriental Bodrum ise bu yaz onuncu yılını çeşitli etkinliklerle kutlayacak. Hatta Cartier de burada yeni bir mağaza açacak. Bu da Bodrum’un yükselişi bakımından başlı başına önemli bir gösterge aslında.

Ennismore Grubu’nun Türkiye’de ilk yatırımı: Hyde

Bodrum’da ön hazırlık

Tüm dünyada hızla büyüyen bir grup Ennismore, hatta bu hızlı büyüme sayesinde Accor grubuna da katıldı. Şimdi Hoxton otelleri ve Maison Estelle gibi üyelik kulübüyle de tanıdığımız Ennismore’un Türkiye’deki ilk oteli Dubai, Ibiza ve Miami’den sonra Torba’da açılıyor. Torba, Bodrum’da zor bir lokasyon. Bunu Nikki Beach denemesiyle de gördük, ama bakalım Bodrum’un her yaz daha da büyüyen yabancı kitlesi Hyde ile Torba’yı da sevdikleri yerler arasına alacak mı?