Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

THY ile 10.5 saatlik uçuşla Singapur’dayım. Uzak Doğu’nun finans ve ticaret başkenti aynı zamanda turistik bir çekim merkezi. İşte Singapur’da gezilmesi, görülmesi gereken yerler…

Bayramdan hemen önce hızlandırılmış bir Singapur gezisi yapıyoruz, THY’nin özel davetiyle. Bu vesileyle THY’nin Singapur’a 30 yıldır uçtuğunu da öğreniyoruz ve 28 yıldır THY’de çalışan istasyon şefi Linda ile de tanışıyoruz.

İstanbul’da yeni havaalanının açılışından önce rakipleri yerinde inceliyoruz, uzun yıllardır dünyanın bir numaralı havaalanı seçilen Changi Havalimanı’nı karış karış geziyoruz.

Haberin Devamı

Peki ama 10.5 saatlik uçuştan sonra Singapur’da nereler mutlaka görülmeli?

Singapur’a turist olarak gittiyseniz hayatınız iki nokta arasında geçiyor, biri bütün mağazaların, AVM’lerin yer aldığı Orchard Road, diğeri ise Dubai’nin Burj al Arab’ının Singapur versiyonu gibi olan, çatısı sonsuz havuzlu otel Marina Bay Sands…

Marina Bay Sands’de Wolfgang Puck’ın Spago ve Cut restoranlarından Takumi Yamamoto’ya tam 80 adet restoran var. Bu yüzden global zincirleri seviyorsanız yolunuz sık sık buraya düşüyor.

Turistik olarak gezilip görülecek ilk yer Gardens by the Bay ve Cloud Forest Dome ve tabii şehrin meşhur botanik bahçesi.

Gardens by the Bay’de çiçeklerin arasında nefis Singapur manzarasına nazır yürüyüş yapıyorsunuz. Etraftaki diğer tüm ziyaretçiler gibi bol bol selfie çekiyorsunuz. Şehrin Norman Foster’dan Zaha Hadid’e birçok efsane mimarın elinden çıkmış binasının silüetini arka fon yaparak.

Daha sonra dönme dolabın şehre tepeden bakan gelişmiş versiyonu London Eye’ın bir benzeri Singapur Flyer’da bir turla şehri tepeden izlemeye devam etmek mümkün.

Tabii yemek yediğiniz pek çok yerde de benzer bir manzara var, Singapur Flyer’la gökyüzüne çıkmak istemeyenler için.

Örneğin şehrin önemli müzelerinden National Gallery’deki sergileri gezdikten sonra tepesindeki Smoke & Mirrors’da ister çay kahve molası verebilir, ister akşamüstü bir içki içebilirsiniz. Singapur Flyer’ı aratmayacak bir manzara eşliğinde.

Sonrasında ise National Gallery’nin girişinde yer alan şehrin en bol ödüllü Fransız restoranı Odette’de yemek yiyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Hızlandırılmış Singapur turu

Madame Fan’ın menüsü harika

Singapur’un en yeni restoranlarından biri Madame Fan by Alan Yau. Wagamama, Hakkasan, Busaba gibi önemli markaların yaratıcısı, Londra’da Yamabahçe ile Türk pidesini uluslararası platforma taşıyan Alan Yau’nun imzasını attığı en son restoran Madame Fan. Singapur’un şu an tadilatta olan efsane oteli Raffles’ın tam karşısında. Madame Fan’ın harika bir menüsü var, yemekten çıkarken de iştah açan mooncake’leri görüp de almamak mümkün değil.

Salaş ve lokal bir yere gitmek isterseniz, Geyland bölgesindeki J.B. Ah Meng’den şaşmayın. 2016’da Michelin Guide’a girmiş olması sizi yanıltmasın, 5 yıldızlı otellerin şehrinde bu kadar salaş bir yerde böyle bir yemek beklemiyorsunuz. Boşuna önünde uzun kuyruklar olmuyor. Karabiberli yengeç ve görüntüsü patates röştiye benzeyen noodle’ı ile çok meşhur. Burası Ferran Adria’dan Gordon Ramsey’e Avrupalı şeflerin de Singapur’a her geldiklerinde yemeye gittikleri çok salaş bir yer, hiç tartışmasız Singapur’da yediğim en iyi yemek. Ama ambiyans istiyorsanız, unutun, bizde bir kokoreççide tabureye tünemekten farklı değil ortam.

Haberin Devamı

Hızlandırılmış Singapur turu

Gelelim diğer yemek önerilerine...

Burnt End, barbeküsü ile ünlü Avustralyalı bir restoran, erken gidip tezgahta oturmakta fayda var. Suşi istiyorsanız ve yüksek fiyatlar gözünüzü korkutmuyorsa, en doğru adres Ki-Sho. Suşi tezgahında oturmak daha keyifli. Zengin bir kaiseki menüsü var. Fiyatları yüksek ama yemekler çok başarılı. En iyi tavuk-pilav yeri ise Thomson Road’daki Wee Nan Kee.

Regent Hotel’deki Manhattan Bar, Asya’nın en iyi barı. New York’un farklı dönemlerinden ilham alan bir kokteyl menüsü var. Diğer mutlaka görülmesi gereken bar ise Atlas Bar. Hiçbir şey içmeseniz bile sadece ihtişamını izlemek yeterli. Eskiden burada uçan barmenler servis yapıyormuş, yönetim değiştiğinden beri şov yok, daha sakin bir ortam. Junior The Pocket Bar bizim Gizli Kalsın gibi, gizli bir kapıdan asıl mekana geçiliyor.

Little India’daki baharatları keşfedin!

Turistik gezi yapmak isterseniz Çin mahallesinden Little India’ya görecek çok yer var. Singapur’un iki ünlü tarihi tapınağı Sri Mariamman ve Buddha Tooth Relic. Merlion Park’ı ve Arab Street’i de görmekte fayda var. Kendinizi bir tatil cennetinde bulmak isterseniz de teleferikle Sentosa adasına geçebilirsiniz. Adada Universal Studios’dan Madame Tussauds’ya birçok turist aktivitesi var. Hızlandırılmış turla 3-4 günde Singapur’un altını üstüne getirmek mümkün. Peki ama Singapur’a bir daha geri gelir miyim? Tabii, ne zaman?

Hızlandırılmış Singapur turu