Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçmişe özlem dönem dönem moda dünyasının hatlarını belirliyor. Şimdi de popüler kültürün de etkisiyle 60’ların modası geri geldi. Peki ama en çok neler öne çıkıyor?

Kabul etmek lazım, sadece moda değil, tüm dünya çalkantılı bir süreçten geçiyor. Belki de bunun etkisiyle, rahatlık arayışı içinde, giderek daha nostaljik bir ruh hâli içindeyiz. 

Şimdi modada görüyoruz, 60’ların modası geri geldi. Sofia Coppola’nın Elvis Presley’nin hayatını ilk kez Priscilla Presley’nin gözünden anlatan, “Priscilla” filminde de en net şekilde gördüğümüz 60’ların trendleri şimdi internette yapılan aramalarda da yükselişte. 

Haberin Devamı

60’ların stil ikonları Mary Quant ve Jane Birkin’in yakın zamanda hayata veda etmelerinin de etkisi var mutlaka. Peki ama 60’ların modasında ilk neler akla geliyor? 

Modada 60lar etkisi
Sofia Coppola’nın 2023 yapımı “Priscilla” adlı filminde Priscilla Presley’nin saç modelinden elbisesinin rengi veya odasındaki duvar kâğıdının desenine dönemin tasarımlarını, kostümlerini merkeze koyuyor. Film modaseverler için de bir görsel şölen sunuyor.

Gardırobun vazgeçilmezi  

Aslında 60’ların modası, dönemin sosyal değişimlerini yansıtan çeşitli bir karışımdı. Moda kurallarının çiğnendiği ve kişisel ifadenin ön planda olduğu bir dönemdi. 60’ların ikinci yarısında Uzay Çağı modası yükseldi. Pierre Cardin ve Paco Rabanne gibi tasarımcılar, metalik kumaşlar, plastik ve PVC giysiler ve alışılmadık şekil ve malzemelerle fütüristik tasarımlarla öne çıktı. Aksesuarlar da cesur ve dikkat çekiciydi. Büyük halka küpeler, büyük güneş gözlükleri ve diz üstü çizmeler 60’ların gardırobunun vazgeçilmez parçalarıydı.  

Erkekler için ise ince kravatlar, yaka iğneleri ve kalın saatler modaydı. Makyaj dramatikti; yoğun göz kalemi ve takma kirpiklerle gözlere vurgu yapılırken, saç stilleri arı kovanlarından uzun buklelere kadar uzanıyordu. Bugün mini eteklerin, A kesim elbiselerin ve cesur geometrik baskıların yeniden canlanmasında 60’ların etkilerini görüyoruz.  

Mod estetiği vintage ama zamansız bir görünüm arayanlara hitap ederken, Hippi tarzı daha rahat ve bohem bir havayı tercih edenlere hitap ediyor. Ayrıca sürdürülebilir modaya olan ilgi, gençlerin otantik görünümler için ikinci el ve vintage mağazaları keşfetmesiyle 60’ların klasik tarzlarının yeniden canlanmasına neden oldu. 

Haberin Devamı

Modada 60lar etkisi

Quant 60’ların stil ikonlarındandı.

60’lar modasında neler öne çıkıyor?

1- Mini etekler

1960’lı yılların belki de en belirgin moda ürünü olan mini etek, Mary Quant tarafından popüler hâle getirildi. Geleneklere meydan okudu ve çağın yeni özgürlüğünü simgelemeye başladı.

2. Mod modası

Geometrik şekilleri ve parlak renkleriyle karakterize edilen mod modası, André Courrèges ve Pierre Cardin gibi tasarımcılar tarafından ön plana çıkarıldı. Blok renkler de bunun bir örneği.

3. Psychedelic baskılar

60’ların ikinci yarısında, psychedelic baskılarda bir patlama yaşandı. Bu canlı desenler, çeşitli markaların güncel koleksiyonlarında görüldüğü gibi, genellikle modern aktif giyim ve gündelik kıyafetlerde öne çıkıyor.

4. Arı kovanı saç modeli

Brigitte Bardot gibi ünlülerin meşhur ettiği dönemin ikonik saç modeli. Günümüzde o kadar yaygın olmasa da, arı kovanının hacmi ve stili çok sayıda çağdaş saç stilini etkilemiş.

Haberin Devamı

Modada 60lar etkisi

Jane Birkin

5. ilaç kutusu sapkaları

First Lady Jacqueline Kennedy tarafından popüler hale getirilen şapkalar 60’ların zarafetini temsil ediyordu. Bugün çok sık karşımıza çıkmasa da, defilelerde ve resmi etkinliklerde hâlâ görüyoruz.

6. Peacoats ve kruvaze ceketler

Askeri esintili bu ürünler, iyi terzilikleri ve klasik tasarımlarıyla modanın vazgeçilmezleri hâline geldi. Hâlâ hem erkekler hem de kadınlar için modern dış giyim koleksiyonlarının vazgeçilmezi.

7. Bikini

Bikini, 60’larda yaygın bir popülerlik kazandı ve o zamandan beri yazın vazgeçilmezi hâline geldi. Hâlâ özgürlük ve gençlik simgesi.

8. Çan paçalar

Bol paça kot pantolonlar geri döndü.

9. Platform ayakkabılar

Bu retro akım günümüzde hem gündelik hem de şık kıyafetlerle eşleştiriliyor.