Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Londra, Basel ve New York’la sınırlı değil artık çağdaş sanat dünyası. 14 Şubat’ta Frieze’in Los Angeles açılımı başlıyor, 20 Şubat’ta ise 1.54 sanat fuarı Marakeş’te.

Dünyanın en önemli sanat markalarından biri Frieze. Londra’da bir kültür-sanat dergisi olarak başladı, daha sonra ise her yıl farklı zamanlarda Londra ve New York’ta düzenlenen çok önemli bir sanat fuarı haline geldi. Hatta sanat koleksiyonerleri için eserleri Frieze’den almak da bir artı değer oldu. Koleksiyonerlerin bir sanat eserini neden özellikle Frieze’den almayı tercih ettiklerini, Frieze’in bir ölçü ya da sanatla tanışma aracı olup olmadığını daha önce Frieze’in kurucusu Matthew Slotover ile konuşmuştum.

Haberin Devamı

Sanat fuarları dünyaya yayılıyor

O zaman kendi kişisel koleksiyonu için stratejisi olmadığını öğrendiğimde de şaşırmıştım. Tıpkı son yıllarda Frieze’i gezerken Contemporary İstanbul’un açılışındaymış gibi hissetmeme şaşırdığım gibi. Koleksiyoner, galerici, sanatçı birçok tanıdık isme rastlıyorsunuz Londra’da Frieze’i gezerken. Hatta selamlaşmaktan eserlere bakamaz hale bile geliyorsunuz.

Selamlaşma faslı bittiğinde de Stella McCartney’den David Bailey’ye, Tom Dixon’dan Thomas Heatherwick’e kim var kim yok inceliyorsunuz. Zaten Frieze’de galeri standları ve eserler kadar, hatta bazen daha da ilginç olan fuar ziyaretçilerinin kostümleri.

Şimdi Londra kökenli Frieze de, Art Basel’in Miami ya da Hong Kong açılımı gibi, New York’tan sonra bir de Los Angeles açılımı yapıyor.

Sevindirici bir haber var

Los Angeles’ın ilk çağdaş sanat fuarı bu, daha önce denemeler olmuş ama fuarlar yaşamamış. ForYourArt’ın kurucusu ve Frieze Los Angeles’ın direktörü Bettina Korek, “Şimdi zamanlama doğru. Grammy’lerden sonra, Oscar’lardan önce çağdaş sanatı da müzik ve film gibi haritaya koyacağız” diyor. Pacific Standard Time sanat girişimlerinin de bu ekosistemde önemli bir katkısı olduğunu vurguluyor. Bu yıl fuara aralarında David Kordansky, Regen Projects, Blum & Poe gibi Los Angelesli galerilerin de olduğu tam 70 galeri katılıyor. Hollywood’da Paramount Studios’ta gerçekleşecek Frieze 14-17 Şubat’ta.

Sanat fuarları dünyaya yayılıyor

Haberin Devamı

Barbara Kruger, Paul McCarthy, Sarah Cain gibi sanatçılar fuar alanına özel enstalasyonlar yarattı.

Kimbilir, bakarsınız bir gün bizim Contemporary Istanbul da başka bir ülkede, başka bir şehirde bir edisyonla karşımıza çıkar.

Ondan önce Contemporary Istanbul ile ilgili başka bir sevindirici haber var, fuarın kurucusu Ali Güreli, nisan ayında Tomtom Mahallesi’nde gençlere hitap edecek, daha uygun fiyatlı bir etkinlik düzenliyor: Step İstanbul. ‘Sanata bir adım daha yaklaş’ sloganlı Step İstanbul’un çıkış noktası biraz da Contemporary Istanbul ziyaretçilerinin yüzde 64’ünün gençler olması.

Lansmanı, 16 Şubat’ta TomTom Kırmızı’da büyük bir partiyle yapılacak. Gençlerin koleksiyonerliğe ilk adımlarını atabileceği Step İstanbul’u heyecanla bekliyoruz. Tabii bir de sanat takviminde gelecek program 1.54 sanat fuarını...

Hatırlatalım, 20 Şubat’ta Marakeş’te La Mamounia’da başlayacak sanat fuarı 24 Şubat’a kadar devam edecek.