Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kabul etmek lazım, bu yazdan pek bir şey anlamadık. Yine de çekiştire çekiştire uzatabildiğimiz kadar uzattık. Tatildekiler şehre döndü, arada açılan okullar bile oldu ama daha tatilden dönüşe adapte olamayan çocuklar bir de bayram tatiliyle sevindiler. Yarın sadece okulları açılan çocuklar değil, hepimiz için sonbahar-kış sezonu resmen başlıyor. Peki ama şimdi şehirde bizi heyecanlandıracak neler olacak? Hızlıca bir bakalım.

Yeme-içmede yenilikler

- Cihangir’e taze kan; Hazine: Yalıkavak’taki X Beach’ten sonra Topağacı’nda Grey’le semte farklı bir kitleyi getiren Tayfun Topal, şimdi de Cihangir’de, eski Leyla’nın yerinde Hazine adlı bir restoran-bar açıyor. Bu mekan Cihangir’i hareketlendirebilir.

Haberin Devamı

- D.ream grubu’ndan yeni brasserie; Monochrome: Doğuş Grubu’nun yiyecek-içecek-eğlence grubu D.ream’in yeni markası Monochrome, Bomontiada’da açıldı. Klasik brasserie anlayışına çağdaş yorum diye özetliyorlar. 3. dalga kahveler, tavuklu ve ton balıklı tuzlu waffle ile iddialılar.

- Souq’un son sürprizi; Ziyafet: Alışveriş alışkanlıklarımızı değiştiren Souq, 24-25 Eylül’de “Ziyafet” temasıyla Karaköy’de kuruluyor. Yeme-içme sektöründeki lokal canlanmanın da etkisiyle Souq’ta sokak yemekleri, yerli üreticiler, yerel lezzetler ve bağımsız yeme-içme girişimcileri yer alacak. Peki ama bizi neler bekleyecek? İşte birkaç örnek: Eataly’den İtalyan lezzetleri, Yasu Baba’nın köfte-piyazı, Atelier Raw’un vegan atıştırmalıkları, Tarihi Karaköy Midyecisi, Nova Bite’ın salataları, Pyrusbursa’nın armut lokumları, Giano’nun el yapımı çikolataları, Lazika’nın çayları, Maki Bahçesi’nin doğal tatları, Hiç’in erken hasat zeytinyağları ve orman balı, Juico’nun juice’ları ve atıştırmalıkları, Misafirliq’in lezzetleri...

- Kahvaltı festivali: Breakfest İstanbul, 24-25 Eylül’de Uniq İstanbul Maslak’ta. Bölgesel lezzetlere çeşitli atölyeler ve canlı caz müziği eşlik ediyor

Şehre döndük,  peki ya şimdi

Konser ve festivaller

- Babylon konserleri başlıyor: Babylon bu sezon “Açık ol” mesajıyla yeni sezona başlıyor. XXF Very Very French Festival’e ve 26. Akbank Caz Festivali konserlerinin bir kısmına da ev sahipliği yapacak. İlk konser ise 23 Eylül Cuma akşamı Hollandalı elektro-funk topluluğu Kraak & Smaak. Biletler Biletix ve Babylon gişesinde.

Haberin Devamı

- Klein sezonu açılıyor: Geçen kışın en popüler gece kulübüydü. Bu kışa ise 23 Eylül’de “Burn Presents The Magician” partisiyle hızlı bir başlangıç yapıyor.

- “Sesler arası bir deneyim: MIX”: Zorlu PSM’de düzenlenecek zengin ve çok sesli bir festival bu.

30 Eylül-1 Ekim tarihlerinde. Büyük Ev Ablukada: Fırtınayt, Sattas, Ceza, Baba Zula, Hey! Douglas, Taksim Trio, Gaye Su Akyol, In Hoodies, Elif Çağlar Quartet, Ayşe Tütüncü & Emre Karabulut Dörtlüsü, Luxus, Kolektif İstanbul, Ahmet Ali Arslan, Latin Amerikalı reggae grubu Che Sudaka ve İngiliz Oi Va Voi festivalde sahneye çıkacaklardan bazıları. Konserlerin yanı sıra plak pazarı, bitpazarı ve sergiler de olacak.

Çağdaş sanatta durum

- Haluk Akakçe ve Elif Uras’ın yeni sergileri: New York’ta yaşayan iki değerli çağdaş sanatçı Haluk Akakçe ve Elif Uras. Akakçe’nin dört yıl aradan sonra Türkiye’de gerçekleştireceği ilk kişisel sergisi “The Dharma of All Things” 23 Eylül’de Dirimart Dolapdere’de açılıyor. 23 Ekim’e kadar devam edecek sergide sanatçının son dönem resim ve desenlerinin yanı sıra yeni ürettiği bir video işi de yer alacak. Elif Uras’ın İstanbul’daki “Hayal Meyal” isimli üçüncü kişisel sergisi ise 23 Eylül’de Galerist’te açılıyor. 6 Kasım’a kadar devam edecek olan sergide Uras’ın son dönem resim ve seramik çalışmalarını görmek mümkün olacak.

Haberin Devamı

- Sanat galerilerinden turizme destek; “İstanbul Gallery Weekend”: İstanbul’un önde gelen sanat galerileri sonunda bir araya gelmeyi başardı ve Berlin Gallery Weekend’in izinde bir hafta sonu planladı. 30 Eylül-2 Ekim’de. ArtSümer, CAM, Daire, Empire, Galeri Nev, Galerist, Kare, Öktem & Aykut, PG, Pi Artworks, Rampa, Sanatorium, Zilberman, X-ist katılıyor. Bu organizasyon iyi tanıtılırsa İstanbul’da turizme de önemli bir katkı sağlayabilir.

- Beklenen sanat fuarı; Contemporary İstanbul: Sanat dünyası tarafından zaman zaman acımasızca eleştirilse de Contemporary İstanbul, Türkiye’deki sanat piyasası için önemli bir tanıtım yapıyor. Bu kadar yıl aralıksız devam edebilmesi bile başlı başına bir başarı. Fuar bu yıl 3-6 Kasım tarihlerinde 11. yılını kutluyor.

Gösteri zamanı

- “Fuerza Bruta” Türkiye’ye geliyor: Olağanüstü bir gösteri, ilk seyredişte etkilenmemek mümkün değil. Şimdiye kadar dünyada 5 milyon kişi tarafından izlenmiş. New York, Buenos Aires, Londra, Mexico, Pekin, Tel Aviv ve Miami’den sonra şimdi de Vakkorama desteğiyle İstanbul’a Volkswagen Arena’ya geliyor. 17-29 Kasım’da. Biletleri şimdiden almakta fayda var. n