Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Şimdiye kadar ilk defa yabancı misafirlerimizi yurt dışında ağırlamaktan gurur duyacağımız, kendi mutfağımızın hakkını veren ama bunu harika bir atmosferde yapan bir restoranımız oldu.

Bu cümleyi bu hafta Londra’da sık sık duydum, kendim de sık sık tekrarladım Türkiye’den karşılaştığım tanıdıklara ve tabii Londralılara.

Londra’nın Mayfair’deki ikonik oteli Grosvenor House’da bu hafta açılan Rüya Londra’dan bahsediyorum.

Umut Özkanca’nın Dubai’deki Anadolu mutfağı restoranı Rüya, önce pop-up’ıyla Madrid’e minik bir çıkarma yaptı, sonra D-Maris ile Türkiye’ye geldi ve şimdi de bu hafta itibarıyla Londra’da.

Haberin Devamı

Açılışı 4 Haziran Pazartesi akşamı gerçekleşecek, ama restoran daha açılmadan yeni restoran keşfetmek isteyen hem Türkiye’den hem Londra’dan birçok yeme-içme meraklısının radarına girdi.

Sonunda başardık

Şimdiden yer bulmak için araya tanıdıklar bile sokuldu.

Restoran, Rüya Dubai’den daha farklı, Londra ruhuna daha uygun.

Conran and Partners tarafından yapılmış tasarımı, Rıfat Özbek imzalı yastıklar dikkat çekiyor, aydınlatmalardan sanat eserlerine, odun fırının üstündeki oklavalardan Türk kahvesi fincanlarına her şey özenle düşünülmüş.

Asıl mutluluk ise yemeklerin sofraya gelmesiyle başlıyor.

Malum, yemeklerin iyi olması zaten kaçınılmaz, arkasında Borsa gibi artık bir restorandan çok bir enstitü haline gelmeyi başarmış bir bilgi ve birikim söz konusu.

Umut Özkanca, Borsa Restaurant’larının kurucusu olan babası Rasim Özkanca’dan edindiği bilgi ve birikimi, kendi işletme ve aşçılık eğitimiyle harmanlamış. Zuma’nın şefi Colin Clague’yi de transfer edip Anadolu mutfağını dünyaya tanıtmak için çalışmaya başlamış.

Sonunda başardık

İstanbul’da Masa ve Parle gibi başarılı markalar yarattıktan sonra Rüya’yı Dubai’de açmış önce.

Rüya Dubai, Esquire dergisinin Ortadoğu edisyonu tarafından 2018’in en iyi birinci restoranı seçilmiş.

Bizim mutfağımızı hiç bilmeyen birine hızlandırılmış ders niteliğinde bir mönüsü var.

Mutfağımızda önemli bir yeri olup da mönüde olmayan bir şey yok, çağ kebabından lakerdaya, sarmadan mantıya, keşkekten fener buğulamaya, sigara böreğinden 2 peynirli pideye, patlıcan cipsleriyle sunulan isli patlıcandan simitten yapılmış ince gevrekli kaşık salatasına...

Haberin Devamı

Anadolu mutfağını fine dining seviyesinde yeniden yorumluyorlar, sunumlar tek kelimeyle harika.

Yabancılar en çok tatlılar arasında yer alan tavukgöğsüne şaşırıyor.

“Tavuktan nasıl tatlı yapıyorsunuz?” diyorlar, sonra bir bakıyorsunuz dayanamamış sipariş vermişler ve gelir gelmez de silip süpürmüşler.

Unutmamak lazım, Rüya Londra’nın açılışı sadece Rüya için değil, bizim mutfağımızın dünyaya açılımı için çok önemli.

Çünkü ilk defa bu ölçekte, bu kalitede bir restoranla uluslararası arenaya çıkıyoruz.

Londra’da başarılı olursa, her yerde olur biliyoruz.