Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yakın zamanda Aksaray’da bir okulda otizmli çocuklara yaşatılanları dehşetle izledik.

Bu, aslında bizim otizmle verdiğimiz ilk sınav değildi.

Geçen yıl da “Oğlumuz okulda iyi bir eğitim alsın diye yıllardır verdiğimiz mücadeleden vazgeçiyoruz. Gerekli eğitimi evde kendimiz vermek için var gücümüzle çalışacağız” açıklamasıyla oğullarının zorunlu eğitimden muaf tutulması taleplerini duyurdu Sedef Erken ve Ogün Sanlısoy.

Ve bir anda gözlerimizi açtılar, sadece bizim değil karar mercilerinin de...

Çünkü otizmli çocuklar için ne kadar büyük bir mücadele verdiklerine hepimiz şahit olduk.

Haberin Devamı

Onlar sayesinde otizmli çocukların karşılaştıkları sorunları, eğitim sistemimizdeki açıkları öğrendik.

Türkiye’de otizmli çocukların eğitim bile alamayacağı hâlâ düşünülebilirken, dünyada otizmli çocuklar büyük buluşlara imza atıyor.

Türkiye’de ise Tohum Otizm Vakfı, 2003 yılından beri otizmli çocukların erken tanı ve eğitim yoluyla topluma kazandırılması, otizmli çocuklar ve ailelerinin eğitim ve sağlık hizmetlerinden eşit fırsatla yararlanabilmesi için çalışıyor.

15 yılda 282 bin 855 otizmli çocuk ve ailenin hayatında fark yaratan çalışmalara imza attılar.

Vakıf, kurduğu Özel Tohum Otizm Vakfı Özel Eğitim Okulu’yla otizmli çocukların eğitimi konusunda örnek bir model oluştururken, 33 devlet okuluna da öğretmen eğitimi, müfredat ve materyal desteği sağladı.

Türkiye’de 55 bin çocuğu otizm taramasından geçiren vakıf, otizmin erken tanısı, tedavisi ve destek konusunda uygulamalar geliştirmeye ve eğitim sağlamaya devam ediyor.

Bugün her 68 çocuktan birinde görülen otizm, erken tanı ve yoğun özel eğitim gerektiriyor.

Tohum Otizm Vakfı, tam 12 yıldır düzenlediği Alışveriş Festivali’yle de otizmli çocuklar için yürüttüğü projelere destek olmaya çağırıyor.

İşte, yılbaşı alışveriş şenliklerinin zirve yaptığı bugünlerde, en anlamlı olanı Tohum Otizm Vakfı Alışveriş Festivali.

Yarın ve 19 Aralık’ta Four Seasons Bosphorus’da gerçekleşecek.

Gala Modern nasıl geçti?

İstanbul Modern’in çocuk ve gençlere yönelik ücretsiz eğitim programlarını desteklemek amacıyla düzenlenen Gala Modern’de 10. kez eğitime destek için yarışıldı.

Haberin Devamı

“Gala Modern sayesinde yılda 50 bin, 10 yılda 553 bin çocuk ve gencimiz 1000’in üzerinde eğitim programına katıldı. Gala Modern Destek Yarışı’na 10 yılda Türkiye ve dünyadan 102 sanatçı, 116 yapıt bağışladı” dedi Oya Eczacıbaşı.

Maya Portakal Bitargil yönetiminde, Yekta Kopan’ın eşliğinde gerçekleşen açık artırmada müzenin eğitim projelerine 2 milyon 435 bin TL katkı sağlandı.

Ayrıca, 20 bin gence her salı günü ücretsiz müze deneyimi sunan “Genç Salı” projesine de destek çağrısı yapılan gecenin sürprizi Kenan Doğulu’ydu, Beren Saat de izleyiciler arasındaydı.

İstanbul Modern’in çalışmaları hızla devam ediyor. Şimdi ise sırada Galataport projesinde yer alan Renzo Piano imzalı yeni binaları var.

İstanbul’a Renzo Piano gibi uluslararası bir mimarın eserini kazandırmaları çok değerli.

Hatayı düzeltmek bu kadar kolay mı?

Hatırlarsınız, yaz sonu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un incelemeleri sonucunda Bodrum’daki tam 8 inşaat projesi mühürlendi.

Haberin Devamı

Bodrum’un bir beton yığınına dönüşmesine hiçbirimiz kayıtsız kalamazdık.

Elbette, zararın neresinden dönülse kârdır, ama keşke doğa katliamı yapılmadan önce gerekli önlemler alınsa ve bu projeler bu hale gelmeden önce durdurulabilseydi dedik.

Şimdi ise en facia projelerden birinin sahibi çıkıp, “Hatalıyım, hatamı düzelttim” diyor.

Elbette, hatayı kabul etmek bir erdem, ama ne yazık ki bazı hataların bedeli daha ağır oluyor, katledilen doğa sonradan dikilen ağaçlarla geri gelmiyor. Umalım, maliyeti 15 milyon lirayı bulan yıkım benzer projelere de ders olsun.