Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yeni yılın ilk iki günü sıcak geçmiş olabilir ama yarından itibaren poyraz etkisini gösteriyor. Salı günü ise lodos sayesinde ise 10 derece daha ısınacağız


İster istemez bir senenin değerlendirmesini yapar her insan. Yakın geçmişte ve çok daha ötelerde kalan seneler ile bir karşılaştırmaya girişir. Elbette bu değerlendirmeler kişisel de olur genel de. Nasılsa her birimiz kendisi ile ilgili yorumlar yapacaktır, onu bilemem; ama ülke gemisi ile ilgili gelişmeler hepimizi derin derin düşündürür oldu.
Küresel çalkantılar bu taraflarda denizimizi daha dalgalı yaptı, biraz yalpalar olduk, rüzgarlar daha sert esmeye başladı. Allah’tan geminin gövdesi sağlam da böyle havalara karşı dayanıklı. İçindekiler sabırla bekler; nasılsa havalar durulacak, deniz sakinleşecek ve yolumuza emin adımlar ile devam edeceğiz diye. Umarım 2010’da bu dileklerim gerçekleşir ve birlikte cennetin tadını çıkara çıkara yola devam ederiz.
Son zamanlarda sürekli olarak cennet diyorum, inanın hakikaten de havası suyu ile öyle. Bu ekonomik krizde doğalgaz faturanızın en düşük seviyelerde devam etmesini sağlayan havamıza bir bakın. İsterseniz biraz Polonya için hava durumu yazayım da görün bakın nasıl oluyor. Dondurucu soğuklara (-8/-10) devam, hatta gelecek günlerde eksi 15 bekleniyor, kar, rüzgar, güneşin esamisi okunmuyor.
Londra için beklentiler de farklı değil. Tek fark karın olmaması ama gelecek birkaç gün için beklentiler hissedilen sıcaklıkların eksi 5’ten eksi 12’ye düşmesi. Yanlışım yok, aynen böyle.
Ya bizde, yani cennette? Yeni yılın ikinci gününe damgasını vuracak olan lodos bugün yurdun orta ve doğusunda etkili olurken Ege ve Trakya da rüzgarların batıya dönmesi ile birlikte sıcaklıklarda azalmalar göreceğiz. Yağmur batıdan ve güneyden başlayarak kapımızı yeniden çalacak.

Doğudaki yağışlara dikkat!
3 Ocak Pazar rüzgarlar poyraza dönecek, sıcaklık hızla azalacak. Yağmurlar karla karışık yağmura, yükseklerde etkili kara dönüşecek. Bu hava Trakya, Marmara ile Kuzey Ege için geçerli; diğer yerlerde ise
lodos veya batılı rüzgarlar ve de bol yağmur beklenmekte. Yurt genelinde sıcaklıklar
bugün ve yarın hissedilir şekilde azalacak.
Ama sakın dert etmeyin, geçici.
4 Ocak günü soğuk hava Akdeniz sahil ve iç kesimleri hariç tüm yurtta etkili olacak. Sulu kar, yükseklere ise kar yağacak ve bu durum özellikle kuzey ve doğu bölgelerde etkili olacak. Doğu ve güneydoğudaki yağışlara çok dikkat etmek gerekli. Sahra’dan lodos ile yola çıkan ılıman hava batıdan hızla yaklaşmakta.
5 Ocak günü tüm yurtta lodos yine sıcaklıkları düne göre en az 10 derece artırmış olacak. Haftanın geri kalan kesiminde yine
10-12 derecelerde günler geçireceğiz, her geçen gün bir öncekinden daha ılıman olacak. Uzun süreli tahminler de kar bekleyenleri
pek memnun edecek gibi değil maalesef, ılıman ama bol da yağışlı hava beklentilerimiz aynen devam ediyor.
Hepinize sağlıklı nice seneler dilerim.
Her şeyin başı sağlık, gerisi de hayatın cilveleri. Onlarsız da olmuyor, yeter ki yaşarken cennette olduğumuzu devamlı olarak hatırlayalım, yaşamaktan zevk alalım ve aynı gemide olduğumuzu da hiç unutmayalım.