Cengiz Hortoğlu

Cengiz Hortoğlu

hortogludorduncubakis@gmail.com

Tüm Yazıları

Süresiz nafaka ile ilgili olarak, sosyal medya üzerinden tarafıma yapılan eleştirileri çok değerli buluyorum ve dikkatle okuyorum.

Ancak görüşlerime yönelik eleştirilere yine sosyal medya üzerinden kişisel yanıtlar vererek polemik oluşturmanın hiçbir yararı olmadığı kanısındayım.

Ayrıca, birçok konuda aynı dünya görüşünü paylaştığım arkadaşlarımdan bazılarının, (Hem de telefon açarak düşüncelerimi öğrenebileceklerken) sözlerimden birkaç kelime seçerek onun üzerinden değerlendirme yapmalarının beni çok üzdüğünü ifade etmek isterim. Ben hayat boyu kimseyi kırmaktansa üzülmeyi tercih ederim. Olsun, bunu da saygıyla karşılıyorum.

Haberin Devamı

İçtenlikli her görüş benim için çok değerlidir. Hepimizin her şeyin daha iyi olması için çalıştığına olan inancım tamdır ve tartışmalar güzeldir.

***

Öncelikle belirtmeliyim ki; iddiaların aksine, ben nafaka mağduru değilim. Sadece bir hukukçu olarak yasaya ve mağduriyetlere mümkün olduğu kadar objektif bakmaya çalışıyorum. Çünkü çaresizliği yaşadığım için bilirim. Her insan çaresizliği bilir ama deneyimlemekle bilmek aynı şey değildir. Yanılabilirim de bunun fark edersem özür dilerim.

***

O halde neden süreli nafakanın süreli hale gelmesi gerektiğini savunuyorum?

Bir:

Nedensellik bağı hukukun en temel kavramlarındandır. Hiç kimse neden olmadığı bir eylemden sorumlu tutulmaz. O halde kadın yoksulsa ve bu nedenle birini sorumlu tutacaksak, öncelikle o yoksulluğun sorumlusunu bulmamız gerekmez mi?

İki:

Toplum olarak kadınların kendi başarı öykülerini yazabilecek bir vizyon oluşturmamız gerektiğine inanıyorum. 30 yıl sonra geldiğimiz yer olarak çok da başarılı sayılamayız. Bu konuda ben de dahil hepimiz sorumluyuz.

Üç:

Devletin, sosyal devlet olmasının gereği olarak ekonomik zorluk yaşayan kadına gerekli desteği vermesi gerektiğine inanıyorum.

Evlenme kadının sosyal güvencesi gibi görülmemeli. (Bu durumda evlenmeyen kadına da haksızlık yapılmıyor mu?)

Dört:

Bu yasanın mağdurları mı var?

*300 veya 500 TL nafaka borcunu ödeyemediği için 3 ay hapis yatanlar ve halen de borcu devam edenler sizce mağdur olmuyor mu? (Siz hiç cebinizde, bazıları için sadece bir yemek parası olacak bir para için 3 ay hapis yattınız mı? Buna göz mü yumalım?)

Haberin Devamı

Üstelik hapis yatsa da nafaka borcu devam ediyor.

Yasal dayanak mı?

İşte: İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetlerin Korunmasına dair Avrupa Sözleşmesi'ne Ek Protokol Kapsamında Bulunanlardan başka Diğer Bazı Hak Ve Özgürlükleri tanıyan 4 Numaralı Protokolün Onaylanmasına Dair Kanun madde 1)Borçtan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılma yasağı...

*Engelli ve huzurevinde kalan ve de yıllardır emekli nafaka ödemeye çalışan bir takipçim var, sizce mağdur değil mi?

*Evlere temizliğe giden, merdiven silen 2. Eşler ve çocukları mağdur değil mi?

*Yeniden bir yuva kuramayanlar mağdur değil mi?

***

Amacımız ne?

*Öyle bir yasal düzenleme yapılsın ki, ne kadın ne erkek mağdur olmasın, zorluk yaşamasın.

***

SON SÖZ:

KADIN- ERKEK EŞİTLİĞİNİ Mİ SAVUNUYORSUNUZ, O HALDE KADININ EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞINI KAZANMASI VE 30 GÜN NAFAKA YOLU BEKLEMEMESİ İÇİN, NELER YAPMALIYIZ? SORUSUNA YANIT ARAYALIM.

Haberin Devamı

30 YIL SONRA GEREK EĞİTİM GEREK ÇALIŞMA HAYATI OLARAK KADINI NEREDE GÖRMEK İSTİYORSUNUZ?

BEN TÜM ZORLUKLARA RAĞMEN, KENDİ BAŞARI HİKAYESİNİ YAZMIŞ ÇOK KADIN TANIYORUM. O HALDE HEP BİRLİKTE ASIL BU SORULARA YANIT ARAYALIM. KADIN İÇİN TEK ÇIKIŞ BİTMİŞ BİR EVLİLİKTEN GELEN NAFAKA OLMAMALI!

Not: Sosyal medya üzerinden polemik yerine istediğiniz bir televizyonda bu konuyu enine boyuna tartışalım. Belki de o tartışma sonucu ben de sizinle aynı şeyleri savunurum. Önyargım yok.

***

Mutluluk ve sağlık dileklerimle…


Cengiz Hortoğlu


http://twitter.com/cengizhortoglu