Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dün AKP, ku­ru­lu­şu­nun ye­din­ci yı­lı­nı kut­la­dı. 14 Ağus­tos 2001’de ku­ru­lan AKP, 3 Ka­sım 2002’de tek ba­şı­na ik­ti­da­ra gel­di.
Eğer AKP’nin; Fa­zi­let’in, Re­fah’ın de­va­mı ol­du­ğu­nu gös­te­ren ka­nıt­lar ol­ma­say­dı si­ya­si li­te­ra­tü­re gi­re­bi­le­cek bir ba­şa­rı olur­du. Baş­ta Baş­ba­kan Re­cep Tay­yip Er­do­ğan, AKP’nin hiç­bir par­ti­nin uzan­tı­sı ol­ma­dı­ğı­nı söy­le­se de ak­si yön­de de çok ka­nıt ol­du­ğu­nu ha­tır­lat­mak is­te­rim.
Mec­lis es­ki Baş­ka­nı Bü­lent Arınç, par­ti­den ay­rı­lan Ab­dül­la­tif Şe­ner için ne­ler söy­lü­yor?
“Mil­li gö­rüş göm­le­ği­ni ben giy­diy­sem, oda giy­di. Mer­ve Ka­vak­çı ile yan ya­na ba­sın top­lan­tı­sı yap­tıy­sak, o da yap­tı. Grup baş­kan­ve­ki­li ola­rak söy­le­dik­le­ri Mec­lis tu­ta­nak­la­rın­da. Eş­le­ri­mi­zin baş­la­rı­nın ör­tü­lü ol­ma­sı bi­ri­le­ri­ne gö­re ek­sik­lik ise be­nim­ki de öy­le se­nin­ki de öy­le. Bi­zim çiz­gi­miz ay­nı. Dü­şün­ce­miz de bu­gü­ne ka­dar ay­nıy­dı. Be­ni to­pa tu­tan­lar se­ni al­kış­lı­yor­sa bir sü­re kul­lan­mak için­dir...”
* * *
AKP’nin ku­ru­lu­şun­dan bir yıl son­ra ik­ti­da­ra ge­li­şi­nin al­tın­da­ki sır ye­rel se­çim­ler­den ge­li­yor.
1994’te ye­rel se­çim so­nuç­la­rı­na gö­re Re­fah 22.40 ile bi­rin­ci par­ti...
Re­fah An­ka­ra, İs­tan­bul, Kay­se­ri, Kon­ya, Di­yar­ba­kır, Er­zu­rum gi­bi şe­hir­le­ri alı­yor.
ANAP Ada­na, Bur­sa, İçel... DYP An­tal­ya, Es­ki­şe­hir, İz­mir... SHP Ga­zi­an­tep, Ko­ca­eli... CHP Sam­sun’un bü­yük­şe­hir be­le­di­ye baş­kan­lık­la­rı­nı ka­za­nı­yor.
İz­mir’de Bur­han Öz­fa­tu­ra be­le­di­ye baş­ka­nı olu­yor. 1999’da be­ra­ber ya­pı­lan ge­nel ve ye­rel se­çim­ler­de ik­ti­da­ra DSP ge­li­yor ama be­le­di­ye­ler dik­ka­te alın­dı­ğın­da Fa­zi­let bi­rin­ci ge­li­yor. Oy ora­nı 23.37...
Fa­zi­let An­ka­ra, İs­tan­bul, Kay­se­ri, Kon­ya gi­bi yi­ne önem­li şe­hir­le­ri alı­yor.
DSP Es­ki­şe­hir, İçel, İz­mir, Bur­sa... ANAP Ada­na, Sam­sun... CHP An­tal­ya, Ga­zi­an­tep, Ko­ca­eli... MHP Er­zu­rum... HA­DEP Di­yar­ba­kır’ın bü­yük­şe­hir be­le­di­ye baş­kan­lık­la­rı­nı ka­za­nı­yor.
İz­mir’in bu se­fer ki ter­ci­hi ise Ah­met Pi­riş­ti­na olu­yor.
2004’te ise AKP’nin oy ora­nı Tür­ki­ye ge­ne­lin­de yüz­de 40.3, bü­yük­şe­hir­ler­de 46.24’e yük­se­li­yor.
Ay­nı du­rum CHP için 20.88 ve 24.22 olu­yor.
CHP’nin elin­de İz­mir, Mer­sin, Muğ­la gi­bi şe­hir­ler ka­lı­yor.
Pi­riş­ti­na fak­tö­rü İz­mir’de­ki se­çi­mi ga­ran­ti edi­yor.
* * *
Bel­ki AKP ku­rul­duk­tan bir yıl son­ra ik­ti­da­ra gel­di ama bu­nun alt ya­pı­sı ye­rel se­çim­ler­le ve Re­fah­Fa­zi­let dö­nem­le­rin­de atıl­dı.
Ge­nel si­ya­set ye­rel­le fi­nan­se edil­di. Pro­pa­gan­da da be­le­di­ye­ler va­sı­ta­sıy­la ya­pıl­dı.
İlk me­saj­lar baş­kan­lar ta­ra­fın­dan ve­ril­di. Par­ti teş­ki­lat­la­rı be­le­di­ye­le­re gü­ve­ne­rek po­li­ti­ka üret­ti­ler.
Re­fah, Fa­zi­let... Ya da AKP... Bu hiç fark et­me­di. O yüz­den 2009’un Mart’ın­da ya­pı­la­cak ye­rel se­çim­ler­de sa­de­ce ya­şa­dı­ğı­mız kent­le­re bi­rer be­le­di­ye baş­ka­nı seç­miş ol­ma­ya­ca­ğız. Ay­nı za­man­da Türk si­ya­si ha­ya­tı­nın yol ha­ri­ta­sı­nı da çiz­miş ola­ca­ğız. Çün­kü öy­le gö­zü­kü­yor ki, se­çim ka­za­na­bil­mek için ön­ce ye­re­li ka­zan­mak ge­re­kir.
1994’ten bu­gü­ne ka­dar ge­lin...
ANAP, DYP, DSP eri­miş... CHP ye­rin­de say­mış... Mil­li Gö­rüş Ana­do­lu’ya ya­yıl­mış, bü­yük­şe­hir­le­ri de al­mış.
* * *
Ve...
İz­mir’in gi­de­rek ar­tan öne­mi...
İz­mir’de se­çi­mi ka­zan­mak da­ha güç­lü bir me­saj ver­mek de­mek...
O yüz­den 2009 Mart’ın­da­ki en çe­tin ya­rış İz­mir’de ge­çe­cek.
Göz­ler bu­ra­ya çev­ri­le­cek...
Asıl se­çim bu­ra­da ola­cak.