Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ba­zı ün­lü spor­cu­la­rın ak­tif ha­yat­la­rı­nı ta­mam­la­dık­tan son­ra si­ya­se­te gir­me­le­ri gö­rü­len bir şey... Ço­ğu özel­lik­le de fut­bol­dan ka­zan­dık­la­rı pa­ra da­ha ca­zip gel­di­ği için tek­nik di­rek­tör ola­rak yo­lu­na de­vam edi­yor ama si­ya­se­ti de ter­cih eden­ler yok de­ğil.
Ör­ne­ğin ge­çen yıl Fe­ner­bah­çe’yi ça­lış­tı­ran Zi­co, 199092 yıl­la­rı ara­sın­da Fer­nan­do Col­lor de Mel­lo hü­kü­me­tin­de Spor Ba­kan­lı­ğı yap­mış­tı.
Tür­ki­ye’de F.Bah­çe Tek­nik Di­rek­tö­rü ola­rak Zi­co ken­di­ni bir tür­lü spor ba­sı­nı­na ka­bul et­ti­re­me­se de Bre­zil­ya­lı­lar ha­la ün­lü fut­bol ada­mı­nın ül­ke­sin­de ak­tif gö­rev al­ma­sı­nı bek­li­yor­lar.
Bu bek­len­ti bo­şu­na da de­ğil.
Zi­co, o za­man “spor ku­lüp­le­ri ti­ca­ret ya­sa­sı­nı” ka­nun­laş­tır­mış­tı.
Bu ka­nun sa­ye­sin­de Bre­zil­ya fut­bo­lu de­rin bir ne­fes al­mış­tı.
Bre­zil­ya Fut­bol Ku­lüp­le­ri Bir­li­ği şim­di ye­ni­den Zi­co’nun Spor Ba­ka­nı ol­ma­sı için yo­ğun ça­ba sar­fe­di­yor­lar.
Çün­kü Bre­zil­ya fut­bo­lu yi­ne bü­yük sı­kın­tı için­de.
Ya­ban­cı­lar ül­ke­nin dev ta­kım­la­rı­nı bir bir sa­tın alı­yor­lar.
Bre­zil­ya Fut­bol Ku­lüp­le­ri Bir­li­ği baş­ba­kan­la­rıy­la bir­lik­te ül­ke­de sö­zü din­le­nen Pal­me­iras Baş­ka­nı Af­fon­so ile San­tos Baş­ka­nı Te­ixei­ra’ya bi­rer mek­tup ya­za­rak Zi­co’nun ye­ni­den spor ba­ka­nı ol­ma­sı­nı is­ti­yor.
Baş­ba­kan Lu­la’nın Spor Ba­ka­nı Je­sus Ju­ni­or’dan mem­nun ol­ma­sı­na rağ­men ku­lüp­le­rin dar bo­ğaz­dan kur­tul­ma­sı için Zi­co’yu gö­re­ve da­vet ede­bi­le­ce­ği söy­le­ni­yor. Gö­re­lim ba­ka­lım Tür­ki­ye’de “ri­zi­ko” ola­rak gö­rü­len ama Şam­pi­yon­lar Li­gi’nde ba­şa­rı­lı so­nuç­lar alan Zi­co’nun bun­dan son­ra ne­ler ya­pa­ca­ğı­nı...
*   *   *
Si­ze bir ör­nek da­ha ve­re­yim. Ar­nold Schwar­ze­neg­ger’i film oyun­cu­su ola­rak da­ha çok ta­nı­dık.
An­cak onun si­ne­ma­ya ge­çi­şi de spor sa­ye­sin­de ol­du. Son­ra da si­ya­se­te gir­di.
Schwar­ze­neg­ger, 2003 se­çim­le­rin­de Ka­li­for­ni­ya va­li­si se­çil­di.
Ar­ni­e di­ye de anı­lan Schwar­ze­neg­ger, kü­çük yaş­lar­da vü­cut ge­liş­tir­me­ye ağır­lık ver­di ve bu yön­de sa­yı­sız ödül al­dı. 20 ya­şı­na gel­di­ğin­de vü­cut ge­liş­tir­me­de Dün­ya Şam­pi­yon­lu­ğu el­de et­ti. Bu ödü­lün ar­dın­dan 13 kez da­ha bu un­va­nı ka­zan­dı.
Schwar­ze­neg­ger, ha­len bir­çok ki­şi ta­ra­fın­dan bu ko­nu­da en bü­yük isim ola­rak anı­lı­yor.
1979 yı­lın­da Wis­con­sin Üni­ver­si­te­si İş­let­me ve Eko­no­mi bö­lü­mün­den me­zun ol­du ve da­ha ön­ce­ki ya­rış­ma­lar­dan ka­zan­dı­ğı pa­ra­la­rı, vü­cut ge­liş­tir­me­de kul­la­nı­lan alet­le­ri pa­zar­la­yan şir­ke­te ya­tı­rım ya­pa­rak de­ğer­len­dir­di.
22 ya­şın­da bir mil­yo­ner olan Ar­ni­e oyun­cu­lu­ğa bu dö­nem­den son­ra me­rak sar­dı. Se­çim­ler­de ra­kip­le­ri­ni alt et­mek için her yön­te­me baş­vu­ran Ar­nold’un en bü­yük des­tek­çi­si ise J. F. Ken­nedy’nin ye­ğe­ni olan eşi Ma­ri­a Shri­ver ol­du.
Schwar­ze­neg­ger es­ki dı­şiş­le­ri ba­kan­la­rın­dan Ge­or­ge Shultz’u eki­bi­ne da­hil et­ti ar­dın­dan da dün­ya­nın en zen­gin ikin­ci ki­şi­si War­ren Buf­fet’ı ma­li da­nış­man ola­rak ilan et­ti.
Avus­tur­ya kö­ken­li Ar­nold Schwar­ze­neg­ger ar­tık dün­ya­nın be­şin­ci bü­yük eko­no­mi­si Ca­li­for­ni­a’yı yö­ne­ti­yor.
*   *   *
Ön­ce­ki gün te­le­viz­yon­la­rı, in­ter­net si­te­le­ri­ni ta­kip eder­ken ge­çen ha­ber­le­re bak­tım.
Baş­lık­lar şöy­ley­di.
“Cum­hur­baş­kan­lı­ğı’ndan Ha­kan Şü­kür açık­la­ma­sı...”
“Ha­kan Şü­kür Baş­ba­kan’la gö­rüş­tü, açık­la­ma yap­tı...”
“Be­le­di­ye Baş­ka­nı olu­yor...”
Ha­kan Şü­kür’ün bü­tün bu söy­len­ti­ler ve gö­rüş­me­ler­den son­ra­ki açık­la­ma­la­rı da il­ginç­ti.
“Sa­de­ce be­nim spor­tif ya­nım­la il­gi­li ne yap­mam ge­rek­ti­ği hak­kın­da ko­nuş­tuk. Ge­niş bir ai­lem var. Ge­le­ce­ği­mi ona gö­re şe­kil­len­dir­mek zo­run­da­yım...”
Şu ku­lüp mü, di­ğe­ri mi tar­tı­şı­lan...
Bu­nun ka­dar söy­le­dik­le­ri, bağ­lan­tı­la­rı ve ta­vır­la­rıy­la eleş­ti­ri ko­nu­su olan Ha­kan Şü­kür, ai­le­si ola­rak gör­dü­ğü Cum­hur­baş­ka­nı ve Baş­ba­kan ile gö­rüş­me­den bir ka­rar ve­re­mi­yor.
Evet...
Dün­ya­da spor­dan si­ya­se­te gi­ren ör­nek­ler var.
Biz­de­ki de böy­le...
Sa­hi dev­le­tin iki önem­li ma­ka­mı Şü­kür’ü ne­den ka­bul eder?