Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dünyada girişimcileri destekleyen çok önemli organizasyonlar var.
Bunlardan birini Milliyet Gazetesi olarak Ernst&Young ile birlikte 2002 yılından bu yana organize ediyoruz. Her yıl “Yılın Girişimcisi ve Yılın Sosyal Girişimcisi Yarışması” sonunda Türkiye’yi temsil edecek kuruluşları bulup Fransa’daki yarışmaya yolluyoruz.
Bu süreci çok yakından takip eden bir kişi olarak yarışmaya katılan firmaların ve temsilcilerinin yıllar içinde kendi organizasyonlarını nasıl büyüttüğünü, kurumsal yapılarını nasıl zenginleştirdiklerini bizzat yaşayarak gördüm.
Gerçekten de uluslararası organizasyonlara katılan girişimciler gelecekle ilgili planlarını yaparken çok daha cesur davranabiliyor ve şirketlerine yeni vizyonlar katabiliyorlar.
Bugün size farklı bir organizasyondan daha bahsedeceğim.
Ve İzmir’i yakından ilgilendiren bir gelişmeden...
Merkezi New York’ta olan Endeavor Derneği, bütün dünyada maddi ve manevi sermayeyi bir arada girişimcilere sunmayı hedefliyor.
Endeavor gelişmekte olan ülkelerde, etkin girişimcileri destekleyerek, ekonomik gelişime katkıda bulunmak amacıyla kurulmuş uluslararası bir sivil toplum kuruluşu.
Derneğin Türkiye Ofisi, 2006’nın aralık ayında açıldı.
Citibank Türkiye’nin ve Akbank Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer’in desteğiyle yapılan ilk organizasyon hızlı bir giriş yaptı.
Yönetim kurulunda Ali Koç, Vuslat Doğan Sabancı, Murat Özyeğin, Suzan Sabancı Dinçer, Özcan Tahincioğlu, Mehmet Ali Babaoğlu, Emin Hitay, Fadi Nahas gibi önemli isimler yer aldı.
Her yıl faaliyet gösterdiği ülkelerdeki etkin girişimcileri seçip destekleyen dernek, iş dünyasının önde gelen isimlerinden oluşan üye ağıyla girişimcilere risk sermayesine ulaşım, stratejik danışmanlık, mentorluk ve eğitim desteği sağlıyor.
* * *

Endeavor’ın ilk kez Anadolu’daki KOBİ’lere odaklandığı bu yılki seçimlerde İzmir’i gururlandıran bir gelişme de oldu.
İki girişimcimiz finalistler arasında yer aldı.
Steamlab Kurucusu İzmirli girişimci Şebnem Karasu ve Master Slide’ın kurucuları Hamdi Özkardeş ile Aşkın Ayçelep etkin girişimciler olarak belirlendi.
Antalya’dan Adalya Tarım Kurucusu Hamdi Güneş ve Silivri’de faaliyet gösteren Renkyolu Kurucusu Aynur Süleymanoğlu da diğer seçilen firmalar oldu.
2008 yılının etkin girişimcileri hangi özelliklerinden dolayı seçildiler?
Steamlab Türkiye CEO’su Şebnem Karasu, gıda sektöründe ihracat yapan Türk firmalarının yüksek bedeller ödeyerek yurtdışında yaptırdığı sterilizasyon ve mikrobiyolojik güvenlik kontrollerinin Türkiye’de ilk kez uygulanmasını sağlayan iş fikriyle öne çıktı.
Master Slide kurucuları Hamdi Özkardeş ve Aşkın Ayçelep; otel, rezidans ve küçük metrekareli konutlarda önemli yer tasarrufu sağlayan innovatif, “duvar içine çalışan sürme kapı ve pencere” iş fikriyle...
Adalya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Güneş; toprak ve su sağlayan, 200 üreticinin de desteklenmesine yardım eden topraksız tarım projesiyle...
Renkyolu kurucusu Aynur Süleymanoğlu ise Türk tekstilinin dışa bağımlılığını azaltan ve dünyada alternatifi olmayan yüzde 100 doğal emprime baskı boyası üretimiyle jürinin beğenisini kazandı.
* * *
Şebnem Karusu, İzmir’in önemli girişimcileri arasında ve her platformda kendini gösteren başarılı bir kişi.
Onun bu süreçte Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edeceğini düşünüyorum.
Karasu aralık ayındaki Hindistan’daki finaller için yoğun bir temponun içinde.
Şimdi şirketinin resmen röntgeni, MR’ı çekiliyor ve gece gündüz Hindistan’da yapacağı sunuma hazırlanıyor.
Bu aşama geçilirse uluslar arası daha büyük organizasyonlar gelecek.
Ben girişimciyi “mevcuda razı olmayan kişi” olarak tanımlıyorum.
Ve görüyorum ki...
Ekonomik krizden çıkış da, kurulacak yeni dönem de işte bu insanlar sayesinde olacak.