Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

AZİZ Kocaoğlu, seçildikten sonra ilk röportajını Milliyet’e verdi.
Aslında Aziz Bey’le bir ufuk turu yaptık, daldan dala konduk, kafasındaki İzmir’in beş yıl sonraki fotoğrafını anlamaya çalıştık.
Kocaoğlu, büyük bir fark ve oy oranıyla başkan seçildi.
“Meclisin değil, halkın seçtiği belediye başkanı” olduğunu cümle aleme gösterdi.
Bu benim kullandığım bir cümle değil... Bizzat Aziz Kocaoğlu’nun tanımı... Yüzde 55 bir rekor...
Ve daha da önemlisi ilk döneminden çok daha güçlü bir belediye başkanı var karşımızda...
Büyükşehir Meclisi’nde de, İl Genel Meclisi’nde de kendi kadrolarıyla, partilileriyle çalışacak.
Ahmet Piriştina DSP’den seçildiği ilk dönemde çok güçlü bir Meclis’e sahipti, bunun etkisini beş yıl boyunca hissetti. Sivil toplum örgütleriyle birlikte meslek örgütlerini de arkasına alarak kentte bir barış havası yakalamıştı. Kocaoğlu, bıçak sırtı bir aritmetik yapısında meclisi yönetti.
Aslında çoğu zaman iyi idare etti. Ancak sırf muhalefet yapmak adına birçok konuda da kuru gürültü çıkarıldı.
Şimdi eli çok daha güçlü...
Kaldı ki; ilçelerde de CHP’nin büyük bir hakimiyeti bulunuyor. Uyumlu, ortak hareket eden bir anlayışla İzmir çok şey kazanacaktır. Buna inanıyorum.
Gelelim yeni döneme...
Aziz Bey, uzun süredir rahat bir havadaydı. Piriştina’nın vefatından sonra ilk birkaç yılı belediyeyi anlamakla, bürokrasiye hakim olma çabasıyla geçiren Kocaoğlu, ancak son yıl sokağa çıkma, halkla iç içe olma şansı yakalamıştı.
Adaylığı kafasında netleştirdikten sonra da bu çıkışlarını daha da artırdı.
Öyle olunca sokağın ilgisi fark etti, İzmirlilerin güvenini kazandı.
Bu çok önemliydi. CHP lideri Deniz Baykal’ı da ikna eden işte bu fotoğraftı. Aziz Kocaoğlu’nun arkasında büyük bir çoğunluk vardı. Seçimlere bir ay olmasına rağmen bu rahatlıkla kampanyasına devam etti. Bu özgüvenle de; Bayraklı, Karabağlar gibi CHP’liler için riskli görülen bölgelere ağırlığını verdi.
Evet... AKP’nin İzmir’de kazanması çok zordu. Başbakan’ın her çıkışı İzmir’de farklı yankılanıyordu.
Ama Aziz Bey’in de hakkını teslim etmek gerekir.
Son aylarda müthiş bir “Kocaoğlu fırtınası”na şahit olduk.
Şimdi... Sıra icraat yapmak vakti... Şimdi İzmir için büyük düşünme zamanı...
Peki... Aziz Kocaoğlu, ilk döneminden daha farklı bir belediye başkanı mı olacak?
Olacağının ilk işaretlerini alıyorum.

Kocaoğlu ikinci dönemde farklı bir başkan mı olur



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Milliyet’teki ziyaretinde beş yıl sonra hayal ettiği kenti anlattı.

Kocaoğlu danışman sayısını artıracak
Aziz Kocaoğlu’nun bürokrasi kadrosunda herkesin beklediğinin aksine büyük bir değişiklik olacağını zannetmiyorum. En azından kısa vadede... Bazen doğal akışında ilişkiler güçlenir, zayıflar... Eskir... Bir değişiklik olacaksa büyükşehirde bu hiçbir zaman radikal olmayacaktır.
Ancak Aziz Bey’in kafasında kenti, kentliyi tanıyan, dünyayı bilen ve belediyeye katkı yapacak bir danışman kadrosu kurma fikri var. Bürokrasinin günlük işleyişinden uzak, tamamen kendisinin vizyonuna katkı koyacak bir ekip...
Zaten 10 kişilik böyle bir kadro hala boş duruyor. Ben Aziz Bey’in yerinde olsam işte bu konuda biraz acele ederim. Çünkü insanların ömründe beş yıl uzun olabilir ama kentlerin geçmişinde beş yılların hiçbir önemi yoktur. Ve... Önemli. Büyük ve kentlerin geleceğini ilgilendiren projeler bugünden yarına harekete geçmez. Fizibilitesi, projesi, yapımı yıllar alır. İzmir’in de, Aziz Kocaoğlu’nun da kaybedecek zamanı yok...


Detay belediyeciliği İzmir önemsemeli
AZİZ Kocaoğlu, görevine devam ediyor olsa da bu yeni bir dönem... O yüzden taze bir başlangıç yapması, ilk 100 günde güçlü bir çıkış yakalaması gerekir. Devam eden projeler var. Metroyla ilgili birkaç ay içinde önemli gelişmeler yaşanacak. Buna paralel çevre düzenlemeleri tamamlanacak. Tamam ama... Yapılacaklar listesinde herkesin ilgisini çekecek ve ilgi duyacağı projeleri de geciktirmemesi gerekir. Örneğin tramvayı hemen gündemine almalı. İkiçeşmelik ve Kemeraltı’ndaki düzenlemeleri bu yıl içinde bitirmeli. Anadolu Caddesi’nde hazır olan altgeçitler ve düzenmeleri tamamlamalı. En azından bir marinanın startını vermeli. Körfezin temizliğiyle ilgili proje grubu oluşturup, İzmir’e en uygun çözümü hayata geçirmeli.
Beni daha da ilgilendiren detay belediyecilikte yaratılacak farklar... Daha iyi hizmet ve daha çok insanı düşünen bir belediye...
Aziz Bey, böyle bir başlangıç yapmalı ve İzmirlilerin hayatı kolaylaştıracak projelerle Türkiye’nin gündemine gelmeli.