Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dün kal­dı­ğım yer­den de­vam ede­yim. İz­mir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Aziz Ko­ca­oğ­lu, se­çim­le­re al­tı ay kal­ma­dan aday­lı­ğıy­la il­gi­li bir açık­la­ma yap­mak is­te­mi­yor.
Ken­di­ne gö­re hak­lı ola­bi­lir. Ya­tı­rım­lar de­vam edi­yor.
Üç, dört ay­lık sü­re zar­fın­da ken­tin ge­le­ce­ği­ni ya­kın­dan il­gi­len­di­ren pro­je­ler bi­ti­ril­miş ola­cak.
Bir de mev­cut be­le­di­ye baş­ka­nı ola­rak her­kes­ten da­ha avan­taj­lı bir ko­nu­mu bu­lu­nu­yor.
Ta­nı­nır­lı­lık ora­nı en yük­sek se­vi­ye­de, ic­ra­at­la­rıy­la her an ka­mu­oyu­nun kar­şı­sı­na çık­ma şan­sı­na sa­hip...
Ve her­kes Ko­ca­oğ­lu’na gö­re ha­re­ket et­mek zo­run­da.
Sa­de­ce CHP için­de­ki aday aday­la­rın­dan bah­set­mi­yo­rum.
Di­ğer par­ti­ler için de Ko­ca­oğ­lu’nun ve­re­ce­ği ka­rar ay­rı bir önem ta­şı­yor. Ya­ni kim­se yaz or­ta­la­rın­da bu işin net­le­şe­ce­ği­ni bek­le­me­sin.
Bü­yük bir ih­ti­mal­le son­ba­har­da, kı­şa gi­rer­ken CHP Ge­nel Baş­ka­nı De­niz Bay­kal ile Aziz Ko­ca­oğ­lu bir gö­rüş­me ya­par ve son­ra­sın­da du­rum net­le­şir.
CHP’nin İz­mir’de iz­le­ye­ce­ği yol ha­ri­ta­sı da an­cak bel­li ola­bi­lir.
*   *   *
De­mok­ra­tik Sol Par­ti’nin ye­rel se­çim­ler­de na­sıl bir po­li­ti­ka iz­le­ye­ce­ği he­nüz net­leş­miş de­ğil.
Gö­rüş­me­le­rin ya­pıl­dı­ğı­nı bi­li­yo­rum.
Ar­zu edi­len 22 Tem­muz’da­ki se­çim­ler­de ol­du­ğu gi­bi CHP ve DSP’nin bu se­fer de se­çim iş­bir­li­ği yap­ma­sın­dan ya­na.
Ama fi­kir ay­rı­lık­la­rı­nın çok ol­du­ğu, DSP’li­le­rin ba­zı yer­ler­de aday­la­rı­nın des­tek­len­me­le­ri­ni ta­lep et­tik­le­ri­ni, CHP yö­ne­ti­mi­nin de bu ta­lep­le­ri faz­la bul­du­ğu ifa­de edi­li­yor.
CHP’li­le­rin sa­de­ce Es­ki­şe­hir’de Yıl­maz Bü­yü­ker­şen’in aday­lı­ğı­na sı­cak ba­ka­bi­le­cek­le­ri, di­ğer Bü­yük­şe­hir­le­rin ise pa­zar­lık ko­nu­su da­ha ya­pı­la­ma­ya­ca­ğı di­le ge­ti­ri­li­yor.
İş­te bu gö­rüş­me­le­rin de İz­mir’e yan­sı­ma­sı ola­cak.
Gö­rüş­me­ler olum­lu gi­der­se CHP-DSP it­ti­fa­kın­da İs­tan­bul, An­ka­ra ve İz­mir gi­bi şe­hir­ler­de bir il­çe be­le­di­ye DSP’ye bı­ra­kıl­ma­sı bü­yük bir ih­ti­mal.
İz­mir’de bu il­çe­nin Ko­nak ya da Bor­no­va ola­bi­le­ce­ği söy­le­ni­yor.
*   *   *
AKP’de ise tam bir be­lir­siz­lik ha­kim. Kon­san­tras­yo­nu ka­pat­ma da­va­sı üze­ri­ne yo­ğun­la­şan par­ti­de, Ana­ya­sa Mah­ke­me­si sü­re­ci­nin bir an ön­ce ta­mam­lan­ma­sı is­te­ni­yor.
Bu­nun bir tek ne­de­ni ye­rel se­çim­ler­de yo­la mev­cut par­tiy­le mi, yok­sa ye­ni ku­ru­la­cak bir par­tiy­le mi de­vam edi­le­ce­ği...
Han­gi ko­şul olur­sa ol­sun, AKP’de de ada­yın kış ba­şı­na ka­la­ca­ğı ke­sin. Yi­ne de ge­liş­me­ler ada­yın is­mi üze­rin­de fark­lı­lık­lar ya­pa­cak­tır. İz­mir­li­le­rin iyi ta­nı­dı­ğı bir isim­le vit­ri­ne çık­mak is­te­yen AKP, ka­lan sü­re de dü­şü­nül­dü­ğün­de med­ya­tik bir isim üze­ri­ne yo­ğun­la­şa­bi­lir. AKP’nin ka­pa­tıl­ma­sı ha­lin­de Ek­rem De­mir­taş is­mi­nin öne çı­ka­bi­le­ce­ği ku­lis­ler­de ko­nu­şu­lu­yor.
*   *   *
De­mok­rat Par­ti’nin du­ru­mu ise tam bir meç­hul.
Eğer ko­nu­şul­du­ğu gi­bi bir li­der de­ği­şik­li­ği söz ko­nu­su olur­sa par­ti­nin ye­rel se­çim­le­re ası­la­ca­ğı ke­sin.
Bu kan de­ği­şik­li­ği De­mok­rat Par­ti’ye se­çi­mi ka­zan­dı­rır mı bi­lin­mez ama mer­kez sağ­da alı­nan her oyun AKP’yi ya­ra­la­ya­ca­ğı ke­sin.
Ay­nı du­rum MHP için de ge­çer­li... MHP, 2009 Mart’ın­da­ki se­çim­le­re çok iyi ha­zır­la­nı­yor.
İz­mir’de yo­ğun bir ça­lış­ma sür­dü­rü­yor­lar. Bir da­ki­ka­yı bir boş ge­çir­mi­yor­lar. Özel­lik­le ken­tin va­roş­la­rın­da MHP’nin ala­bi­le­ce­ği oy­lar kim­se­yi şa­şırt­ma­ma­lı.
*   *   *
So­nuç ola­rak...
Bu yaz çok ko­nu­şa­cak ve Aziz Ko­ca­oğ­lu’nun ka­ra­rı­nı bek­le­ye­ce­ğiz.