Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı EBSOV’un 2000 yılından bu yana özellikle eğitim alanında yaptığı çok önemli çalışmalar var.
Vakfın bünyesindeki Bayanlar Birliği, kadınlarımızın kişisel gelişimleri, toplumdaki yerlerinin sağlamlaştırılması, iş ve sosyal yaşamdaki yerleri ve haklarıyla ilgili sürekli projeler geliştiriyor.
550 öğrencilik burs programına maddi kaynak sağlamak adına geziler, geceler, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenledikleri gibi son yıllarda da Bayanlar Birliği üyelerinin de görev aldığı tiyatro oyunları sahneye koyuyorlar.
Önce “Kadınlık Bizde Kalsın” son da “Düdüklüde Kıymalı Bamya” adlı oyunlar sergilendi.
Bu yılki oyunun ismi ise “Ateşle barut yan yana durursa” olacak.
Oyunu yönetecek kişi de benim de çok yakın dostum Cihangir Turantaş...
Oyun, kadının kimliğini ortaya koymaya çalışıyor.
Ailede kız ve erkek evladın yetiştirilme tarzına olan yaklaşımdan kız ve erkeğin ilk aşkı hissedişine, kadının hayattaki beklentilerine; hayal kırıklıklarına, ev ve iş hayatındaki zorlanmalarına, kadın-erkek kıskançlıklarına, anlaşmazlıklarına ve mutluluklarına kadar değişik konular mizahi bir dil ile işleniyor. Ayrıca oyun, iki kısa özgün film de içerecek.
Birincisi “Kuzgunun Yavrusu” anne ile babanın, kız ve erkek evlatlarının evliliklerine farklı ve yanlı bakış açılarını anlatıyor. İkincisi ise “Sevgi emek ister” emek harcanmadan sağlıklı bir beraberliğin olamayacağını vurguluyor.
İlk oyun 10 Haziran’da Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde tiyatroseverlerle buluşacak.
* * *
Ben her zaman şuna inandım.
Hangi iş olursa olsun, o konuya bir kadın eli, kadın fikri girdiğinde sonuçları çok farklı oluyor.
Kadınlar çok daha uzlaşmacı, çok daha titiz, çok daha öngörülü davranabiliyor.
Türkiye her dönemde zorlu ve sıkıntılı süreçlerden geçti.
Bugün de benzer bir fotoğrafla karşı karşıyayız.
Erkek egemen bir siyaset anlayışında yine kadınlarımız üzerinden politika üretiyoruz.
Ülkeyi geren, toplumu ikiye bölen türban tartışmasında bile kavramları erkekler tartışıyor.
Demokrasisi güçlü, geleceğe güvenle bakan bir Türkiye istiyorsak, bana göre tek bir çıkış yolumuz bulunuyor.
O da kadınlarımızın her alanda ön planda olmasıdır.
Kadınlarımızı istismar eden siyaset anlayışı değişmedikçe Türkiye de değişmeyecektir.
Bundan emin olabilirsiniz.
O yüzden Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı bünyesindeki Bayanlar Birliği ve benzeri örgütlenmelerin topluma örnek olacak projelerinin çoğalmasını arzu ediyorum.

Haberin Devamı

MarchÈ Cabaret

Haberin Devamı

İstiyorum ki, İzmir’deki turizm hareketi canlansın. Otelleriyle, restoranlarıyla, eğlence merkezleriyle birçok alternatifler sunabilelim. Son yıllarda açılan mekanlar beni ümitlendiriyor. Ancak yine de yeterli bulmuyorum. Çünkü kendimize örnek aldığımız kentlerin çoğu yirmi dört saatlik yaşam imkanı sunuyor. İstanbul için de aynı şey geçerli değil mi?
İstanbul sadece finansın başkenti değil, aynı zamanda eğlencenin de dünyanın en önemli merkezleri arasında sayılıyor. Yarın akşam İzmir’de yeni bir mekan daha açılıyor. MarchÈ Cabaret... MarchÈ Cabaret İzmir’de eksik olan canlı müzik ve şov programlarıyla öne çıkmak istiyor. İşletmecisi Abdullah Özmelek... Son yıllarda birçok mekanı baştan yaratan Defne Atakan MarchÈ Cabaret’nin dekorasyonunu üstlenmiş. Broadway şovlarını aratmayacak bir mekan yaratmaya çalışmışlar.
İzmir’de açılan her yeni restoran, eğlence merkezi önemlidir.
Otellerimizin sayısı artmalı, bu kenti gezip görmek için gelenlerin sayısı çoğalmalı. Eğlence sektörü büyük hedefleri olan bir kentin olmazsa olmaz konularından biri haline geldi. Dünyanın gerçekleri de bunu çok net ortaya koyuyor.