Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

EVET, dost acı söyledi.
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener haklı olarak bir uyarıda bulundu.
Geçen gün bu mesajı Yazı İşleri Müdürümüz Özgür Kaynar‘ın hazırladığı köşede sizlere duyurduk. Özgener, “Konya Aralık’ta stat projesini açıkladı, yakında yapımına başlanacak. Bursa stadını ekimde yıkıp yenisini inşa edecek. Antalya’nın projesi de, yeri de hazır. Kayseri hazır durumda. Yedek şehir Adana da stat yapacak. İzmir bir stat bile yapamayacaksa, futbolun önemini kaldıramıyor, konuşacak birşeyi kalmamış demektir. İzmir, elini çabuk tutmalı. Yoksa çok şey kaybedilecek” demişti.
Bu son hatırlatma üzerine İzmir Valisi Cahit Kıraç, Mahmut Özgener’i aradı ve bir yol haritası çıkarmak için elinden geleni yapacağını söyledi.
Özgener, telefonda da “Stat en az 40 bin kişilik olmalı ve yeri bir an önce belirlenmeli. Bu organizasyonda İzmir geride kaldı. Yeri belirleyebilirsek olumlu adım atmış oluruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Gaziemir’i tercih ediyor. Ancak Hazine’nin arazi tahsisi yapılmalı” sözlerini tekrar edince; Vali Kıraç, “stat zirvesi” yapma kararı aldı.
Bu toplantı önümüzdeki Çarşamba günü, yani 5 Ağustos 2009 tarihinde Vali Kıraç başkanlığında ve geniş kapsamlı yapılacak.
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener de, Euro 2016 organizasyonuyla ilgili bilgi verebilmek için bu toplantıda olacak.
* * *
Özgener; hem Euro 2016’nın Türkiye’ye alınması için çalışıyor, hem bu sayede Türk futbolunun altyapısının kuvvetlendirilmesi için uğraşıyor.
Benim de iddiam uzun yıllardır bu yönde.
Statlarımızı yenileyelim ama öncelikle kendi futbolumuz için...
Uluslararası büyük organizasyonlar zaten devamında gelecektir.
Mahmut Özgener, yurtdışında farklı model ve örnekleri incelediklerini, Türkiye’ye en uygununu da adapte edeceklerini söylüyor.
“Avrupa’da çağımıza ve UEFA kriterlerine en uygun statları inşa eden kuruluşlarla görüştük. Bu projeleri yapan bir şirketle uzun araştırmaların ardından anlaşmak üzereyiz. Bize ilk aşamada beş model sunacaklar. İzmir’de de bunlardan biri hayata geçirilecek.”
Özgener‘den Euro 2016 ile ilgili bazı bilgiler aldım.
Bu organizasyonun ekonomiye katkıları inanılmaz. Birkaç örnek vereyim.
2008 bütçesi 1.3 milyar dolar olmuş. 1.1 milyon bilet olmasına rağmen talep 8.7 milyonmuş.
140 milyon euro sadece biletlerden elde edilen gelirmiş. 7 bin gazeteci organizasyonu takip etmiş, 200 ülkede canlı yayın yapılmış.
2004’ten 2008’e yüzde 60 ciro büyümesi yaşanmış.
2016’da takım adedi 16’dan 24’e, maç adedi de 31’den 51’e çıkacağı için yüzde 51’lik bir ciro artışı bekleniyormuş.
2016’daki tahmini ciro büyüklüğü 2.35 milyar euro...
* * *
Bu büyük organizasyonun takvimini de Özgener şöyle açıklıyor.
“15 Şubat 2010’da İsviçre Nyon’da adaylık dosyasını teslim edeceğiz. 27 Mayıs 2010’da İspanya Madrid’de nihai sunum yapılacak ve kazanan açıklanacak. Türkiye’yi yeni kitlelere ve yeni pazarlara Avrupalı bir ülke olarak tanıtmak için büyük bir fırsat. İzmir’in de bu yarışta olmasını istiyoruz ve yeni statlarıyla Türk futboluna daha fazla katkı yapmasını arzu ediyoruz.”
Çarşamba günkü “stat zirvesini” merakla bekliyorum.

Haberin Devamı

Özgener: Alsancak Stadı değerlendirilebilir
TÜRKİYE Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir’de günümüz futbol anlayışına uygun stat eksikliğine son verecek projenin finansmanı için de şu öneride bulunuyor:
“40 bin kişilik bir stadın maliyeti yaklaşık 40 milyon Euro. Yenisi inşa edilince devre dışı kalacak Alsancak Stadı gelir kaynağı olarak değerlendirilebilir. Böylece finansman sorunu yaşanmaz.”
Hatırlayacaksınız, bu sütunlarda eski bakanlarımızdan Işın Çelebi‘nin, Seyrantepe modelini İzmir için de önerdiğini bahsetmiştim.
Çelebi, Atatürk Stadı’nın bulunduğu arazinin değerlendirilip İzmir’e yeni bir stat yapılmasını söylüyordu.
Özgener‘in bu önerisini kendisine sordum.
Şöyle dedi.
“Atatürk’ün yaratacağı gelir çok daha büyük olur. Bunun üzerine gidilmeli. Ama olamıyorsa Alsancak da değerlendirilebilir. Liman arkası İzmir’in en değerli yerlerinden. Buradan elde edilecek gelirle Gaziemir’de yeni bir proje hayata geçirilir. Altay’ın da benzer bir yatırımı olacaktı. Altay bundan fedakarlık eder, Karşıyaka’da Çiğli’de ya da Sasalı’da kendine bir stat yapar. İzmir buna karar vermeli ve zaman kaybetmemeli.”
Federasyon Başkanı Özgener bu sefer İzmir kamuoyunu harekete geçirmiş durumda.
Vali Kıraç istekli, Başkan Aziz Kocaoğlu verdiği sözün arkasında.
Yapalım şu stadı...
İzmir’i bir futbol mabedi haline getirelim.