Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Tezgâhlarda yerini alan mevsim sebze ve meyveleri, ağaçlardaki rengarenk çiçekler, kuşların cıvıltısı adeta bahara hoş geldin çağrısı yapıyor. Umarım hepimiz için daha güzel haberler aldığımız, umut dolu bir bahar olur. Yenilenme ve tazelenme zamanı olan bu ayda, doğanın uyanışıyla birlikte metabolizmanıza destek olacak mevsimsel beslenmeye ne dersiniz? Mevsiminde beslenerek, vücudunuzun bu sürece uyum sağlamasına yardımcı olabilirsiniz. 

Hep mevsiminde 

Tek bir sebze ya da meyveye odaklanmak yerine rengârenk ve çeşitli beslenmek her besinden vücudumuz için faydalı olan besin öğelerini almamıza yardımcı olur. Yeterli meyve ve sebze tüketimi kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcıdır, içerdiği lif ile mikrobiyatınıza da olumlu yönde katkıda bulunur. Aynı zamanda vitamin, mineral ve antioksidanlarla bağışıklık sisteminizi destekler. Tüm bunlar ile sağlığınıza katkıda bulunan farklı sebze ve meyveleri sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak her gün yeterli miktarda tüketmeye özen gösterin, elbette mevsiminde olmasına dikkat ederek. 

Haberin Devamı

Enginar favori 

Gelin biraz da nisan ayının favorisi enginardan bahsedelim. Bir orta boy enginar yaklaşık 60 kalori iken 8-10 gram lif içerir. İçeriğindeki potasyum, kalsiyum, A vitamini, B1 ve C vitamininin sağlığınıza pek çok olumlu etkisi vardır. Enginarın karaciğer için çok faydalı olduğunu eminim daha önce duymuşsunuzdur. En önemli özelliklerinden biri karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır. İçerisinde bulunan ‘Sinarin’ adlı antioksidan; karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Peki nasıl tüketelim? Özellikle bu dönemde taze olarak ulaşabildiğimiz enginarı, haşlayıp salatalara ekleyerek, zeytinyağlı olarak tüketebilirsiniz. Zeytinyağlı yemeğini yapacaksanız çanak kısmına mercimek, nohut gibi bakliyatları ekleyerek, bitkisel proteini artırabilirsiniz. Yapraklarından faydalanmak için ise karabuğday, bulgur gibi alternatiflerle içini doldurup, dolma haline getirmeyi deneyebilirsiniz. 

Haberin Devamı

Obezitenin etkisi 

Obezite, çağımızın görülme sıklığı hızla artış gösteren kronik ve kompleks bir hastalığı, hatta pandemisi. 2030 yılına kadar bazı gelişmiş ülkelerde nüfusun yüzde 50’sine ulaşması tahmin ediliyor. Sadece obeziteyle mücadele edenlerin sağlığını etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda nesiller boyu da ciddi sonuçlar doğurabiliyor, bunlardan biri karaciğer sağlığı. Geçtiğimiz günlerde JHEP Reports dergisinde yayımlanan araştırmada; bilim insanları annedeki obezitenin karaciğer hastalığı ve karaciğer kanseri gelişme riski üzerindeki etkisini araştırmış. Obezitesi olan annelerin çocuklarında bu riskin çok daha yüksek olduğu sonuçlar arasında. Obez annelerin çocuklarının karaciğer kanserine yakalanma riski yüzde 80 iken, kontrol grubunda bu oran yüzde 20 olarak bulunmuş. Mikrobiyotanın iyileştirilmesinin başta kanser olmak üzere pek çok hastalık riskini azaltabileceği de vurgulanıyor. 

Nisan sebzeleri: Enginar, kuşkonmaz, bezelye, bakla, taze soğan, taze sarımsak, madımak otu, semizotu, havuç, şalgam, pancar, marul, dereotu, taze kekik, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere. Kereviz, brokoli ve lahana için son günler... 

Haberin Devamı

Nisan meyveleri: Çilek, çağla, can eriği ve limon.