Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Bugün Ramazan Bayramı’nın ilk günü. Herkese sevdikleri ile sağlık dolu geçirdiği nice bayramlar diliyorum. Bayram tabii ki, özel sofralar ve güzel tatlılarla karşılanacak ama amaç sevdiklerimizle, ailemizle ve dostlarımızla olmak... Her zaman söylediğim gibi, beslenmenizde dengenin önemli olduğunu hatırlayın. Bayramda bedeninizi beslerken, ruhunuzu da beslemeyi ihmal etmeyin.

İyi bayramlar

Her bayram olduğu gibi bu bayram da dikkat etmeniz gereken adımlardan bahsetmek istiyorum.

Tatlıya ‘Hayır’ diyemeyenlere

Ramazan Bayramı’nın en büyük kaçamağı genelde tatlılardır. Ne de olsa ‘Şeker Bayramı’... Bu noktada hakkınızı daha hafif tatlılardan yana kullanmanızı öneririm. Siz de tatlıya ‘Hayır’ diyemeyenlerdenseniz, tatlıların porsiyonlarını küçültmeyi, ana öğün yerine tüketmeyi ve sevdiklerinizle paylaşmayı deneyebilirsiniz. Ağır ve şerbetli tatlılar yerine, daha hafif ve sağlıklı seçeneklere yönelmek fayda sağlayacaktır. Sütlü, meyveli tatlılar veya özellikle ısınan havalarda dondurma gibi alternatifler tercih edilebilir. Bu bayram sizlere kolaylıkla yapabileceğiniz, az yorulacağınız ama gönül rahatlığı ile yiyeceğiniz bir tatlı tarifim var. ‘Fit Baklava’ tarifine de bayram sofralarınızda yer verebilirsiniz.

Haberin Devamı

Sevgi dolu sofralar beyne iyi geliyor

Bayramda sadece fiziksel açlığınızı giderecek kadar besin tüketmek ve disiplininizi kaybetmemek kıymetli. Bayram sofralarında geçirilen zamanın uzun olması, yenilen yemek miktarını da artırabiliyor evet haklısınız; fakat beraber yapılan sohbetlerin keyfini çıkarmaya çalışın. Sağlıklı olmak bireyin ruhsal, bedensel ve sosyal olarak iyilik hâli demek. Bu beynimiz için de geçerli. Öyle ki, iyi bir beyin sağlığı pek çok metabolik süreçte söz sahibi. Peki yalnızlığın yeme davranışlarınız üzerinde, özellikle de yüksek kalorili besinlere yöneliminizi artırabileceğini söylesem... JAMA Network Open’da yayımlanan bir araştırmada yalnız olan kadınların beyinlerinde, besin isteği ve açlık ile ilişkili bölgelerde artan aktivasyon gözlemlenmiş. Araştırmacılar, kendilerini yalnız olarak algılayan kadınların, özellikle şekerli yiyecekler gibi yüksek kalorili besinlerin resimleri gösterildiğinde, beynin yeme isteği ve motivasyonla ilişkili bölgelerinde aktivasyonun doğrudan arttırdığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Bağırsaklara destek zamanı

Ramazanda sıvı tüketimi ve sebze, meyve tüketiminin azalmasıyla bağırsak sağlığı olumsuz yönde etkilenebiliyor, lif alımınızı arttırmak kıymetli. Tatlıları takip eden öğünlerin hafif ama lif içeriyor oluşuna özen gösterin. Örneğin sebze veya baklagil yemeği, yanında yoğurt örnek verilebilir. Öğünlerinizde et tercih ediyorsanız da yanına bol yeşillikli, C vitamini ve antioksidan açısından zengin bir salata veya sebze ile lif tüketiminizi desteklemeyi unutmayın.

Son olarak bayram nedeniyle; çay, kahve, soda ve meşrubat gibi normal günlerden fazla tüketilen sıvıların yanında, su tüketimini dengelemeyi hatırlamak da faydalı olacaktır.

Tahinli fit baklava

İyi bayramlar

Malzemeler:

- 4-5 adet baklavalık yufka

- 1 su bardağı ceviz

- 1 çay bardağı tahin

Haberin Devamı

- 1 su bardağı dut kurusu

- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı: Dut kurusunu öğütün, zeytinyağı ve tahinle karıştırarak, bir harç yapın. Her yufkanın üzerine 4-5 cm aralıkla sürün; doğranmış ceviz serpin. Yufkaları üst üste dizerek, aynı işleme devam edin. 4-5 yufka sonrasında rulo yapın ve bir-iki parmak genişliğinde kesin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirin. Üstü hafif pembeleştiğinde çıkarabilirsiniz. İsterseniz tabakta tarçın serpebilirsiniz ya da mevsim meyvelerinden çilek ekleyerek, sunumu renklendirebilirsiniz. Afiyet ve sevgiyle...