Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Derin ven trombozu (DVT), vücudun derin venlerinde yani toplardamar-larında oluşan bir tür pıhtılaşma sorunudur. Çoğu zaman bariz belirti vermeyen ya da verdiği belirtiler tam olarak anlaşılmayan bu hastalık oluşan pıhtının gidip akciğer damarını tıkamasıyla başımıza ölümcül bir şekilde sonuçlanabilecek çok büyük işler de açabilir. Pulmoner emboli olarak adlandırılan bu hastalık acil olarak tedavi edilmesi gereken tehlikeli bir durumdur. Trombozun yani pıhtının oluştuğu derin venler, kas dokusu çevresinde bulunan büyük toplardamarlardır. DVT, genellikle bacaklarda meydana gelir, ancak nadir durumlarda kollar veya diğer vücut bölgelerinde de görülebilir.

Haberin Devamı

DVT teşhisi atlanırsa büyük tehlike yaratabilir

Derin ven trombozunu kolaylaştıran nedenler:

1 Uzun süre hareketsiz kalmak veya yatak istirahati gerektiren durumlar: DVT’nin en sık sebepleri arasındadır. Uzun süre oturmak veya hareketsiz kalmak kanın bacaklarda toplanmasına neden olur ve pıhtı oluşumu kolaylaşır. Özellikle uzun süren uçak seyahatlerinde sürekli oturmak yerine düzenli aralıklarla kalkıp yürümek veya oturduğunuz yerde ayaklarınızı ileri geri bükerek bacak egzersizleri yapmak önemlidir. Benzer şekilde uzun süre yatak istirahati ve hareketsiz kalmayı gerektiren ameliyatlar sonrası da DVT için önlem almak önemlidir.

2 Travma: Travma sonucu kemik kırıkları veya dokuların hasar görmesi, DVT riskini artırabilir. Kırık sonrası hareket kısıtlılığı da olacağı için DVT riski daha fazladır.

3 Yaş ve cinsiyet: DVT riski yaşla birlikte artar ve kadınlar genellikle erkeklere göre daha yüksek risk altındadır.

4 Genetik yatkınlık: Aile geçmişi, DVT riskinizi etkileyebilir. Ailesinde DVT öyküsü olan kişiler daha yüksek risk altındadır. Bazı hastalar genetik olarak pıhtı oluşturmaya meyillidir. Bu hastalarda kan tahlilinde bakılabilen bazı faktörler sayesinde bu yatkınlık tespit edilebilir.

5 Daha Önce DVT Geçirme: Daha önce DVT geçiren kişilerin tekrar olma riski yüksektir.

6 Obezite: Fazla kilolu ve obez olmak, DVT riskini artırabilir.

7 Sigara İçmek: Sigara içmek, damar hastalıklarını olumsuz yönde etkilediği gibi pıhtılaşmayı da artırarak DVT riskini de artırır.

Haberin Devamı

8 Bazı ilaçlar: Bazı hormon tedavileri ve doğum kontrol hapları DVT riskini artırabilir.

9 Diğer Sağlık Sorunları: Kanser, kalp hastalığı, diyabet gibi bazı sağlık sorunları da DVT riskini artırabilir.

Belirtileri

Derin ven trombozunun belirtileri, kişiden kişiye değişebilir ve bazen hiç belirti vermeden gelişebilir. Ancak genellikle aşağıdaki belirtiler DVT’nin işaretleri olabilir:

1 Ağrı ve şişlik: DVT’nin en yaygın belirtisidir. Etkilenen bölgede ağrı ve şişlik vardır. DVT en sık bacaklarda olur ve ağrı genellikle kasık veya baldırda hissedilir. Üzerine bastırmakla ağrı artar.

2 Kızarıklık ve ısı: DVT’nin olduğu bölgede ciltte kızarıklık ve ısı artışı görülebilir.

3 Şişen damarlar: DVT’nin olduğu bölgede damarlar belirgin bir şekilde şişmiş ve daha belirgin şekilde gözükebilir.

4 Ağrılı hareket: Etkilenen bölgeyi hareket ettirmek de o bölgedeki kasların kasılması ağrıya sebep olur.