Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Karaciğerin antikor üretiminden kan şekerinin normal seviyede tutulmasına, vücut ısısını ayarlamaktan toksinleri zararsız hale getirmeye kadar pek çok önemli görevi var...

Karaciğer vücudumuzun en ağır organıdır. Bu ağırlık hem fiziki anlamda hem de görev anlamındadır. Zira üstlendiği görevler de hem ağır hem de önemlidir.

- Sindirim için önemli: Özellikle yağların sindiriminde çok önemli olan safra, karaciğerde sentezlenerek safra kanalları yoluyla ince bağırsağa gönderilir. Karaciğerden her gün yaklaşık dört su bardağı kadar safra salgılanır.

Haberin Devamı

Besinlerin sindirimiyle kendisine gelen biyokimyasal molekülleri işlediği gibi, bu moleküllerden sentez ettiği protein, glikojen gibi maddeleri kana vermesiyle hormon salgılar gibi davranır.

- Kan şeker düzeyini ayarlamada önemli: Karaciğer şeker metabolizmasında önemli rol oynayarak kan şekerinin normal seviyede tutulmasını sağlamak üzere glikozu glikojene çevirip depolar ya da kana verir.

Lenf yapımında görev alır

- Pıhtılaşmayı ayarlamada önemli: Fibrinojen, protrombin ve albümin gibi pıhtılaşma için önemli proteinler de karaciğer tarafından üretilip kana verilir. Protrombin yapımında kullanılan K vitaminini depo eder. Yaşlı kırmızı kan hücrelerini parçalar ve embriyo döneminde kan hücrelerinin üretimini sağlar.

- Bağışıklıkta önemli: Karaciğer vücut ısısını ayarlar, lenf yapımında görev alır. Antikorların önemli bir kısmını üretmektedir. Dolayısıyla bağışıklık sisteminde önemli rol oynar.

A, D, E, K vitaminleri ile demir, kalsiyum, bakır, protein ve yağları depo eder. Karaciğer beta karotenden A vitamini sentezlemektedir.

- Hormonlar için önemli: Karaciğer ayrıca hormonların görevleri üzerinde etkili olur, cinsiyet hormonlarının fazlasını yok eder.

- Vücudun detoksunu yapar: Karaciğerin diğer ve aslında belki en önemli görevi vücuda giren toksinleri zararsız hale getirmektir. Bu detoksifikasyon işlemi esnasında vücudun diğer organları ile beraber çalışır. Karaciğer sindirim sisteminden gelen kan içindeki molekülleri parçalayarak kullanılabilir ve vücut içinde saklanabilir moleküller haline getirir, sindirim sisteminden gelen faydalı molekülleri kan yoluyla diğer hücrelere gönderir, faydasız molekülleri böbreklere yollar. Böylelikle bu faydasız moleküller böbrekler yardımıyla süzülerek üre halinde vücudumuzdan çıkar.

Haberin Devamı

Vücudumuz için böyle önemli bir organa tüm diğer organlarımıza olduğu gibi çok dikkat etmeliyiz.

Önümüzdeki yazılarımda karaciğere bağlı hastalıklardan ve karaciğeri korumak için neler yapmak gerektiğinden bahsedeceğim.