Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Kilo problemi olan olmayan birçok kişi için karındaki yağlar hayatının bir döneminde dikkatini çekmiştir. Yaş ilerledikçe bu ihtimal daha da artarak devam eder. Çoğu zaman bol kıyafetler altına gizlenmeye çalışılan vücudun bu bölgesi yaz mevsimi nedeniyle denize, havuza girerken haliyle göze daha çok batacaktır.

Karındaki bu yağları nasıl eritiriz diye düşünmeden önce nedenlerine bir bakalım.

İnsülin direnci: Vücut yeterli insülin ürettiği halde bunu doğru şekilde kullanamaz, zira üretilen insüline karşı bir direnç gelişmiştir. Kas, yağ ve karaciğer hücreleri insüline uygun cevabı veremediğinden ve glukoz (şeker) hücre içine alınamadığından daha fazla insüline ihtiyaç duyulur. Zamanla, pankreastaki beta hücreleri artan insülin ihtiyacını karşılayamaz. Yeterli insülin olmadığında da kan şekeri yükselir, diyabet hastalığı ortaya çıkar.

Haberin Devamı

İnsülin direnci vücutta yağların özellikle karın çevresinde birikmesinin başlıca sebebidir. Bunun yanı sıra araştırmalar, sadece enerji deposu olarak görülen karın bölgesindeki yağın, insülin direnci, yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol ve kalp-damar hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek hormonlar ürettiğini göstermiştir. Yani insülin direnci karındaki yağların oluşmasına sebep olduğu gibi bu yağlar da insülin direncinin artışına katkıda bulunuyor.

Alkol: En bilinen özelliğiyle karaciğer fonksiyonlarını etkiler. Karaciğerde yağlanmaya sebep olur. Karındaki bu şişlik iç organ yağlanmasının yanı sıra siroza bağlı ileri karaciğer yetersizliğinde karın boşluğunda asit adı verilen sıvı birikmesiyle de kendini gösterebilir.

Hazımsızlık: Karındaki şişkinliğin sebebi hazımsızlığa bağlı gazdır. Bir hastalık ya da beslenmedeki yanlışlar sebebiyle karşımıza çıkabilir.

Zayıf olmak yetmez

Hareketsizlik: Obezite ile yakın alakalı olabildiği gibi karında yağ birikimine de sebep olur.

Yanlış beslenme: Kişinin zayıf olması karın bölgesinde yağ birikimini engellemez, düzensiz ve kötü beslenme sonucu karın ve bel bölgesinde yağlanma olabilir. İçerdiği şeker oranı yani glisemik indeksi yüksek yiyecekler insülin direncini körüklediği gibi yağların karın bölgesinde birikmesine yol açar. Yapılan çalışmalarda iki ayrı grup aynı kalori ile beslendiği halde glisemik indeksi yüksek beslenenlerde karındaki yağlanmanın daha fazla olduğu gösterilmiş. Dolayısıyla miktar kadar ne yediğimiz de çok önemli.

Haberin Devamı

Metabolizma hızı: Kişiden kişiye değişir. Beslenme tarzı, hareketsizlik önemli rol oynadığı gibi, genetik ve vücudun genel sağlık durumu, hormonlar ve yaş da önemlidir.

Hormonlarda dengesizlik: Kortizol fazlalığı, Cushing hastalığı gibi böbrek üstü bezinin hormon salgılamasında bozukluk, tiroit bezinin yavaş çalışması, özellikle menopozla beraber östrojen seviyesindeki azalma ve tabii ki insülin hormonuna direnç önemli rol oynar.

Bir sonraki yazımda bu yağlardan kurtulmanın yollarından bahsedeceğim.