Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Güneşli, güzel havaların gelişi doğa tarafından çiçekler açıp güzelleşerek sevinçle karşılandığı gibi insanlar için de bir sevinç ve enerji kaynağıdır. Kışın karanlık ve kasvetli halinden uyanmaktır aslında. Fakat bazılarımız için de hapşırık, burun, göz akıntısı, öksürük, genizde yanma, akıntı, kaşıntı, burun tıkanıklığı ile beraber nefes darlığı ile geçen sıkıntılı bir dönemdir. Bahar nezlesi ya da bahar alerjisi olarak tanımlanan bu süreç baharda polen adı verilen çiçek tozlarının havada uçuşmasıyla eş zamanlıdır. Alerjik özellik taşıyan bu maddeler nefes alırken burun iç yüzeyine ulaşıp alerjik rinit dediğimiz mikrobik olmayan iltihabi bir duruma yol açar. Aynı alerjen gözlerde de benzer şekilde konjonktivit şeklinde kızarma, batma, sulanmaya yol açar. Her ikisi de çok rahatsız edici ve günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen şikayetlerdir.

Haberin Devamı

Öksürüğünüz alerjik olabilir

Alerjik öksürük çoğunlukla burun akıntısı veya gözlerde kızarıklık ile beraber seyreder. Sürekli burnunu çekip öksüren biriyle karşılaştığımızda mikrobik bir hastalıktan şüphelenip aman bana da bulaşmasın diye uzak durmayı düşünebiliriz. Oysa gerçekte alerjik bir durum söz konusu olduğu için bulaşacak bir hastalık ya da mikrop yoktur. Bu insanlar girdikleri ortamlarda çoğu zaman yanlış anlaşılırlar.

Ne zaman alerjik olduğunu düşünmeliyiz?

Alerjik öksürük, adından da anlaşılacağı gibi, çeşitli faktörlere karşı alerjik bir reaksiyonla ortaya çıkar. Bu uyaranlara örnek olarak günlük hayatta çok karşılaştığımız polen, toz akarları, küf, hayvan tüyü ve çimeni sayabiliriz. Eğer öksürük özellikle belirli zamanlarda ortaya çıkıyorsa öncelikle o sırada alerjik tepkiye yol açabilecek bir uyaranla karşı karşıya kalınıp kalınmadığına dikkat etmek gerekir. Örneğin bir odaya girdiğinde öksürmeye başlıyorsa kişi o odada uzun tüylü bir örtü, halı ya da toz, küf var mı bakmak gerekir. Doğada yürürken olan öksürükte çimen, ağaç poleni alerjisini akla getirmek gerekir. Bazen de kişi eğer hayvan tüyüne alerjisi varsa etrafında kedi, köpek varken öksürmeye başlar.

Haberin Devamı

Alerjik öksürük mevsimsel genellikle de bahar zamanı ortaya çıkar. Havada dolaşan polenler solunum yolunu kaplayan tüm mukoza tabakasını etkiler. Burun, boğaz ve bazen de bronş ve akciğerler etkilenebilir. Bu alerjene karşı hassas olan mukozada bir inflamasyon yani yangı meydana gelir. Sekresyon artışı olur. Burunda ve boğazda tıkanıklık hissi olur.

Alerjik öksürüklerin en belirgin özelliklerinden biri de boğazda, gözlerde ve burunda kaşınmayla beraber seyretmesidir. Tahriş olmuş gibi kızarmış ve sulanmış gözlere burun akıntısı da eşlik eder. Nadiren nefes alırken hırıltılı solunum, nefes darlığı göğüste sıkışma hissi olabilir. Böyle bir durumda olay alerjik astıma doğru gidiyor demektir. Öksürüğün süresi alerjenle olan temas süresine göre değişir. Bu nedenle alerjeni erken olarak tespit etmek ve vakitlice uzaklaştırmak öksürükten de kurtulmak için son derecede önemlidir. Alerjik öksürükte mikrobik öksürükte olduğu gibi bir enfeksiyon hikayesi yoktur. Yüksek ateş, halsizlik, belirgin kas ağrılarıyla birlikte genel vücut ağrısı, iştahsızlık yoktur. Bulaşıcı değildir. Ancak unutmamalıdır ki tıpta biri var diye öbürü olmaz gibi bir kural yoktur. Her ikisi de bir arada görülebilir ya da hastalık bazı virüslere alerji şeklinde de ortaya çıkabilir. Haftaya bu alerjenlerden korunmak için neler yapmalıyız, ‘tedavisi nasıl olur’ onu yazacağım.