Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Her zaman yeni yıla girerken yeni sözler verilir. Bu sözler yeni yıl kutlamalarındaki mesajlarda da gizlidir. “Sağlık, başarı, huzur dolu bir yıl dilerim” mesajında 2017’nin bu şekilde geçmesi için herkesin yapması gereken görevler olmalı. Hiçbir zaman bu güzel dilekler kendiliğinden gerçekleşmez, mutlaka bir miktar emek gerekir.

Güzel bir atasözümüz vardır. “Lafla peynir gemisi yürümez” der atalarımız. Ne kadar da doğru bir sözdür. İngilizcede de “Actions speak louder than words” (Hareketler kelimelerden daha etkili konuşur) denir. Bu da aynı şekilde, eğer söylenen söz lafta kalırsa hiçbir değeri kalmaz anlamına gelir. O halde hemen harekete geçelim. Neden bekleyelim ki, erken kalkan yol alırmış.

Haberin Devamı

Spor yapalım

Önce sağlıktan başlayalım. Evet, her şeyin başı sağlık. Yeni yılda kendi sağlığımız için neler yapacağız? Sigara içiyorsak bugün sigarayı bırakma kararı almak için en uygun gün. O halde hemen elimizin altındaki bütün sigara paketlerini atalım ve bir daha hiç içmeyelim. Ne kadar sıkı bir karar almışsak bırakmak da o kadar kolay olur.

Bu yazıda uzun uzun sigaranın zararlarından bahsetmeyeceğim. Kansere nasıl zemin hazırladığından, kronik akciğer hastalıklarına yol açtığından konuşmayacağım. Sigaranın zararlı olduğunu herkes biliyor. Hatta paketlerin üzerinde korkutucu resimlerle de anlatmaya çalışıyorlar. İçmeyenler artı bir önde zaten, benim sözüm içenlere ve bırakmaya niyeti olanlara ama bir türlü bırakamayanlara.

Sporu hayatımıza sokalım. Çoktandır istediğimiz ve beğendiğimiz o güzel spor salonuna bugün üye olalım. Düzenli gidebileceğimize inanmıyorsak yani git-gele ayıracak vaktimiz yoksa veya ücreti bize yük olacaksa yürüyüş en güzel spor türlerinden biridir. Hem ücreti yok, hatta kısa mesafeler için bizi taşıt ücretinden de kurtarır. İdeali açık havada yürüyüştür. Ancak özellikle bu soğuk kış günlerinde soğuktan, yağış ve rüzgardan iyi korunarak yapılmalı. Dışarıda yürümek zor geliyorsa kapalı yerlerde yürünebilir. Evde yürüme bandı bir seçenektir. Alışveriş merkezlerinde yürümek özellikle şu günlerde vitrinlerdeki yılbaşı süslerini seyrederek çok da keyifli olabilir. O halde hemen giyinip dışarı çıkın; aileniz, arkadaşınızla beraber ya da tek başınıza canınızın istediği bir yere gidip yürüyün.

Haberin Devamı

Yürüyüş temposu sizi yormayacak ve zorlamayacak şekilde olmalı. Ancak böyle olursa kolaylıkla ve isteyerek yapabileceğiniz bir alışkanlık haline gelir. Ben kardiyolog olarak tüm hastalarıma yürüyüşü tavsiye ederim. İster bypass geçirmiş olsun ister stent takılmış olsun mutlaka nekahet dönemi geçtikten sonra harekete geçmelerini öneririm. Böylece kolesterol, şeker, tansiyon ve uyku problemleri daha kolay düzene girer. Kalpte bizim kollateral dediğimiz yeni damar oluşumları gerçekleşir.

Sağlıklı beslenelim

Kilo fazlalığı dış görünüm olarak bizi rahatsız etmekten daha çok, bir dolu sağlık problemini de beraberinde getirir. Şeker, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, omurga ve dizle ilgili problemler fazla kilo ile yakın ilişkidedir. O halde hemen buzdolabındaki, sağda soldaki sağlıksız atıştırmalıklardan kurtulalım. Sağlıklı beslenmeye hemen bugün başlayalım. İlerideki yazılarımda sağlıklı beslenmeden detayıyla bahsedeceğim. Bugün en azından bu kararı alıp raf ömrü uzun, katkı maddesi bol yiyecekleri mutfağımızdan uzaklaştırmaya başlayalım.

Haberin Devamı

Başarı kavramı kişiden kişiye göre değişir. Ancak temelinde disiplinli çalışma ve sabır vardır. Bir de hedefin mantıklı olması. Önce hedefinizi iyice belirleyip kararınızı kesinleştirin, neye ihtiyacınız olduğunu saptayın ve harekete geçin.

Huzur yine kendi içimizde bulabileceğimiz duygu. Geçen yazımda da söylediğim gibi sevgi ve saygıda gizli. Kendini sevmek, başkalarını sevmek, kendine saygı, başkasına ve haklarına saygı. Yeni yıl için tüm en iyi dileklerimle...