Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye erken seçime giderken dış politikanın güncelliği de Türkiye’nin gündemine sıcak bir şekilde oturmuş görünüyor. Türkiye’nin önünde dış politika alanında 12 önemli sorun var. Bunların iyi ilişkilerle tekrar yola sokulması Türkiye’nin önünü açacaktır.

1. AB ile yeniden başlangıç: AB ilişkilerimiz son yıllarda dibe vurmuş durumda. AB de bundan oldukça memnun. Türkiye’yi her açıdan uzak tutmaya çalışırken, Türkiye de attığı yanlış adımlarla AB’ye gerekli olanakları veriyor. Öncelikle diyaloğumuzu geliştirmemiz lazım. AB konusunda şov yapma şansımız yok.

Haberin Devamı

2. Kuzey Afrika Ülkeleri: Libya’dan 200 bine yakın insanımız geri dönmüş durumda, iş yapan şirketler mal varlıklarını kaybederek çekildiler. Libya önümüzdeki yıllarda çabuk kazanılacak bir ülke değil fakat ciddi bir büyükelçiyle adımlar atılabilir. Cezayir ve Tunus da ekonomik açıdan yararlanılabilecek ülkeler.

3. Mısır sorunu: Türkiye’nin, Süveyş Kanalı sorunundan tutun Afrika Ülkeleri ve İslam dünyasıyla olan ilişkilerinde çok büyük bir engel. Mısır - Türkiye ilişkileri yumuşatılmalı, Mursi’nin idamı önlemek için her türlü adım atılmalı. Fakat bu Sisi’yi tanımamazlıktan geçmez.

4. İsrail ile ilişkiler düzelmeli: Mavi Marmara olayından sonra kopan İsrail ilişkileri her ne kadar ticari yönden gelişse de iki halkın birbirine karşı düşmanlığının arttığını görüyoruz. Bu da Türkiye’ye en azından yılda 300 bin İsrail turistini kaybettiren bir gelişme. Türkiye, İsrail ile Avrupa’da yaptığı görüşmeleri hızlandırarak belirli noktalarda buluşulabilir.

5. Ortadoğu: Türkiye, Suriye ve Irak’ta Ortadoğu batağına tam anlamıyla girmiş durumda. Suriye gibi 910 km’lik bir sınırımız olan ülkede hala büyükelçimizin olmaması Türkiye için kayıp. Türkiye Ortadoğu’da yepyeni bir başlangıç yapmak zorundadır.

6. İran: Tarih boyunca Türkiye’ye karşıt ve samimi ilişkilere girmeyen İran, doğalgazı ve petrolü bize çok pahalı satan ve taviz vermeyen bir ülke. Önümüzdeki aylarda ambargonun kaldırılmasıyla Avrupalıların ve ABD’lilerin İran’daki etkisinin artması Türkiye’nin önünü daha da kapayacaktır. İran’a yönelik ciddi atılımlarda bulunmalıyız.

Haberin Devamı

7. Türk Cumhuriyetleri’ne eğilmeliyiz: Orta Asya Türk Cumhuriyetleri 90’lı yıllarda kuruldukları zaman, on binlerce öğrencinin getirildiği, Türk yatırımcıların gittiği bir bölgeydi. Bugün bu bölgeyi kaybetmiş durumdayız. Orta Asya için iyi bir politika oluşturması gerekir.

8. Çin ve Hindistan: Her ne kadar iki ülkeden de ticari olarak fazla bir yarar sağlayamasak da Türkiye’nin Çin’deki 17 milyon Uygur Türkü’nün daha demokratik bir ortamda yaşaması için girişimlerde bulunması yararlı olacaktır.

9. Kafkas ülkeleri: Gürcistan’la ilişkilerimiz iyi. Nüfusu her geçen gün azalan Ermenistan’ın kalbini kara sınırını açarak kazanabiliriz. Ekonomimiz de bundan yarar görür.

10. Rusya: Ukrayna konusunda AB ve ABD tarafından cezalandırılmak isteniyor. Parasının her geçen gün daha fazla değer kaybetmesi, petrol ve doğalgaz fiyatlarının ucuzlaması Rusya’nın sorunlarını artırıyor. Rusya, Türkiye ile iyi ilişkilere açık bakan bir ülke. Bunu Türkiye daha ciddi ele almalı.

Haberin Devamı

11. İkiye bölünen Ukrayna: Batı Ukrayna, AB’ye öncellikle alınması ve korunması gereken bir ülke konumunda. Türkiye’nin şimdi iki Ukrayna’yla da ciddi diyaloğunu sürdürmesi lazım.

12. ABD: ABD ile olan ilişkiler son zamanlarda iyi yolda yürümemekte. Türkiye’nin Fethullah Gülen’i istemesi ve ABD’nin Türkiye’den daha fazla şey istemesini beraberinde getirmekte.