Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ZAFER İŞERİ - Dolandırıcılık türlerine gün geçtikçe yenisi ekleniyor. İnternet üzerinden alım-satım işlemleri, mobil bankacılık işlemleri gibi pek çok konuda dolandırıcılar varlığını sürdürüyor. Peki dolandırıcılıktan nasıl korunabiliriz?

Dolandırıcılar bankaların internet siteleriyle neredeyse aynı görüntüde internet siteleri oluşturabiliyor. İnternet sitelerinin bağlantı adreslerinde sitenin güvenli olduğunu tanımlayan https:// protokolünü kontrol ederek yalnızca bankanın resmi internet sitesinden ya da banka şubelerinden işlem yaparak dolandırıcılığa karşı tedbir alabiliriz. İnternet sitelerinde reklam olarak çıkan “faizsiz kredi”, “kolay kredi”, “hazır kredi” şeklinde çıkan ve ardından kişisel bilgilerinizi isteyen siteler dolandırıcılık amaçlı kurulmuş olabilir.
İnternet sitesini kontrol ederek işlemlerinize devam etmeniz halinde dolandırıcılıktan korunabilirsiniz.

Haberin Devamı

‘Ucuz ürün’ tuzağı

Bir ürünün emsallerinden çok daha uygun fiyata satılması her zaman risk içerir. Bir dolandırıcılık olabilir. Bu konuda tedbir olarak güvenilir e-ticaret sitelerini kullanabilir ve kurumsal siteleri tercih edebilirsiniz.
Alışveriş yaparken 3D Secure sistemine sahip olan kartları kullanarak alışveriş yaptığınızda banka tarafından size onay kodu gönderilir.

Bu şifre olmadan kart üzerinde herhangi bir işlem yapılmasına onay verilmez. Bu sayede kartınız sizden habersiz kullanılamaz. Kendisini asker, polis, savcı gibi tanıtıp vergi borcunuz olduğunu söyleyip hesabına para transferi yapmanızı isteyen veya bir adrese para bırakmanızı söyleyen kişiler sizi dolandırma amacındadır çünkü hiçbir devlet makamı ya da banka, telefonda sizden para istemez.

Casus yazılımlar

Elektronik cihazlarınıza indirdiğiniz yazılımlar ve tıkladığınız bağlantılar aracılığıyla dolandırıcılar sizleri casus sitelere yönlendiriyor olabilir. Siber dolandırıcılar casus yazılımlarla çevrenize erişim sağlayabilir ve sizin adınıza hesaplarına para transferi yapmanızı ya da kişisel bilgilerinizi paylaşmanızı isteyebilir. Bunun için lisanslı antivirüs sitelerini kullanabilir ya da güvenmediğiniz sitelerden veri indirmemeyi tercih edebilirsiniz. Sosyal medya, izdivaç siteleri gibi platformlardan tanıştığınız kişilerle kişisel bilgilerinizi ve hesap bilgilerinizi paylaşmaktan kaçının. Bu kişiler dolandırıcı olabilir. Ele geçirdikleri bilgilerinizi sizi dolandırmak amacıyla kullanabilirler.

Haberin Devamı

Sizden para isteyip paranızı on katına katlayacağını söyleyen veya size bir çekiliş kazandığınızı buna ilişkin vergileri ödemeniz için para transferi yapmanızı isteyen kişiler sizi dolandırma amacındadır. Bu kişiler genellikle sizden parayı alır daha sonrasında ise ulaşabileceğiniz tüm mecralardan sizi engeller.