Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Prof. Dr. Cengiz Kuday

Her yıl öğretmenler gününde her şeyimizi borçlu olduğumuz öğretmenlerimiz için bir şeyler yazmaya çalışırım. Bazen bu yazılarım birbirini andırır, keşke daha farklı ve güzel şeyler yazabilme kaabiliyetim olsa...

Bu sene biz beyin cerrahları akademi toplantısı Konya’da geçtiğimiz günlerde yapıldı. Meslektaşım eski Hacettepe doktoru Prof. Dr. Tunç Alp Özgen bir konuşma yaptı. Konuşmanın konusu bilim ve ilim idi. (Atatürk en hakiki mürşit bilimdir) demiştir. Fakat bu b harfinin başından cımbızla çekilmesi ile ilim olmuştur. Her yerde ‘En hakiki mürşit ilimdir’ diye yazar. Bu iki sözcüğün farkını siz sayın okuyucuların kendi anlayışlarına bırakıyorum. Biri müsbettir diğeri doğmatik fakat tarifler çok eskilere dayanır ve uzundur.
Sevgili arkadaşımız Cumhuriyet’imizin kuruluş yıllarına ait birtakım rakamlar verdi. Bugünü anlamak Cumhuriyet’i yargılamak ve değerlendirmek için başlangıçta nerede olduğumuzu görmemiz lazım.

Haberin Devamı

1923’ten bu günlere

1923. Nüfus 13 milyon, 11 milyon kişi köyde yaşıyor. Toplam köy sayısı 40 bin 38 bin köyde okul yok. İki milyon kişi sıtma ve verem, Üç milyon kişi trahomlu. Bebek ölüm oranı binde 480 yani yarı yarıya ölüyor. Tüm Türkiye’de doktor sayısı 337.60 eczacı (8’i Türk), diş hakimi yok, diplomalı hemşire 4 kişi. 40 bin köyde toplam 135 ebe ortalama ömür 40 yaş. Okuma yazma erkeklerde %7, kadınlarda %0.4, okur yazarların çoğunluğu subay gayrimüslim okul çağına giren 4 çocukta 3’ü okula gitmiyor. Toplam okul sayısı 4894 ilk okul 72 ortaokul 23 lise Türkiye’nin toplam liselerinde kız öğrenci sayısı 230, öğretmenlerin 1/3’ünün öğretmenlik eğitimi yok. Tek üniversite var. İstanbul’da bir yılda yazılan kitap sayısı Paris’te bir günde yazılandan azdır. Bu gün nüfus 77 milyon 20-24 arası 6 milyon gene var. Okul çağı (6-18) 19 milyon genç var. Üniversite mezunlarının sayısı nüfus içindeki sayı %12.

Sayısız başarılara

Geçtiğimiz günlerde bir meslektaşımız aynı üniversiteden mezun olmuş bir kardeşimiz Nobel Kimya ödülünü kazandı. Bu bize ve ülkemiz öğretim müesselerine gurur verdi. Sayın Prof. Aziz Sancar’ın mütevazı kişiliğinin dışında bize en kıvanç verici söylevi Türkiye Eğitim kurumları hakkında söylediği o güzel sözlerdi. Kendisini müteşekkiriz Türkiye’de Tevhid-i Tedrisat öğretim eşitliği birliği ile Sevgili Atatürk’ün bize açtığı yolla bizlere tanıdığı fırsat eşitliği ile o devrin öğrencileri bizlerin pek çoğu sayısız başarılara ulaştılar. Bizlere bu yolda yol açan, rehberlik eden bütün öğretmenlerimize minnet borçluyuz. Kendim bu konuda şanslı bir kişiyim. Bu devrin öğretmenleri ile yetiştim. Hepsine sonsuz saygım, sevgim, minnet borçluyum.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Cengiz Kuday

16 Haziran 1942’de doğdu. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1967’de, Yüksek Lisans eğitimini ise Nöroşirurji alanında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1972’de tamamlandı. Ulusal ve uluslararası dergilerde pek çok makalesi yayımlanan Kuday, İstanbul Üniversitesi Senatosu üyeliği de yaptı. Kuday halen Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümünde
görev yapıyor.