Ebru Erke

Ebru Erke

erke.ebru@gmail.com

Tüm Yazıları

Öyle kolay iş değil takıntılı derecede disiplinli Japon, mutfak devrimi için çabalayan Hint, malzemelerinin üstünlüğünü bilen Taylandlı ya da Çinli, Hong Kong’lu kısaca Asyalı şeflerin arasında ilk 50’de olabilmek. Malum, son yıllarda tüm batılı şefler yüzünü doğuya çevirdi. Kuytuda kalmış teknikler, keşfedilmemiş malzemeler, yoldan çıkaran baharatlar… Şef Fatih Tutak da on yılı aşkın süredir Asya’nın her köşesinde çalışmış. Son üç yıldır da W Hotel Bangkok bünyesindeki The House on Sathorn’un başında. Tutak, restoranında sadece Türk yemekleri servis ederek herkesi şaşırtıyor. Ama elbette ki alışık olduğumuzdan çok farklı tarzda, incelikli yorumlarla…

Haberin Devamı

Menü “Vapur; Beşiktaş’tan Kadıköy’e” adlı tabak ile başlıyor. Vapur atıştırmalıklarının başında gelen kağıt helvalar burada minik yuvarlaklar halinde kesilerek arasında fois gras (kaz ciğeri) ile servis ediliyor. Helvanın tatlısı kaz ciğerinin yağlılığını dengeliyor, çıtırlık da doku farkı yaratarak damakta müthiş bir birlikteliğe imza atıyor. “Her gün menemen” in adına bakıp aldanmayın üzerine en çok mesai harcanmış yemeklerden. Başı yuvarlak olarak kesilen yumurtanın akı alındıktan sonra sarısının üzerine ev yapımı sucuk, tereyağlı sivribiber ve domatesli sos ve kaşar kreması konulup 85 C’de 4.5 dakika sous vide’de pişiriliyor. “Çoban salatanın en leziz tarafı”nda salatanın o doyamadığımız suyu bir günde hazırlanıp peynir jelatini ile sunuluyor, yanında da tereyağlı ekşi maya ekmek ile. Patlıcanlı harçla doldurulan “Annemin mantısı” ilk günden bu yana menüde mevcut.

Bangkok’ta Türk yemekleri

Katmerle saygı duruşu

“Gaziantep’e saygı duruşu: Katmer” sayesinde bile Türkiye’ye gelip Antep’i görmek isteyen bir kitle oluşmuş. Levreğin üzerine özel hazırlanan Antep fıstığı ezmesi sürülerek katmer hamuru ile kaplanıp fırında pişiriliyor. “Bayram hatırası kavurma” çok kaliteli wagyu cinsi dana etiyle hazırlanıyor. Anadolu topraklarına yapılan yolculuk peynir biçiminde servis edilen “Çanakkale’nin peynir helvası” ile sonlanıyor.

Uluslararası arenada var olabilmenin gerekliliklerinden biri de şefler dünyasındaki sağlam bağlantılar. Tutak da dünyanın en ünlü şeflerini restoranında ağırlamaya devam ediyor. Son olarak İspanya’nın üç yıldızlılarından Dani Garcia ile Tayland’da çok ses getiren bir yemek yapan Tutak’ı ilerleyen zamanlarda çok daha iyi yerlerde göreceğimize eminim. Yolun açık olsun Tutak…

Haberin Devamı

Bangkok’ta Türk yemekleri

Asya’nın en iyi 50 şefi arasına giren Fatih Tutak, hazırladığı Asya malzemeli, modern dokunuşlu Türk yemekleriyle Taylandlıların aklını başından alıyor. Tutak, bir kültür elçisi olarak ülkemizi başarıyla temsil etmeye devam ediyor.

İlik suyuna hücum

Kadınların son zamanlarda güzellik iksiri olarak peşinden koştuğu ilik suyunun marifeti bununla sınırlı değil. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede önemli rolü de var. İlikli kemik suyu öyle çabucak olmuyor. Kemikteki ve ilikteki kolajen ve minerallerin maksimumda suya geçmesi için ortalama 14 saat haşlanması gerekiyor. Sidar Budak’ın sahibi olduğu Beeves’in ilik suyu evde yapmaya üşenenler için bir seçenek.

Haberin Devamı

Bangkok’ta Türk yemekleri