Dr. Emin Yeğinboy

Dr. Emin Yeğinboy

yeginboy@gmail.com

Tüm Yazıları

70’li yılların banka soygun filmlerini çok severim. İçlerinde unutulmaz klasikler vardır. Köpeklerin Günü (1975), İtalyan Usulü Soygun (1969), The Silent Partner (1978), The Gateway (1972)... Bunların arasında, Kibar Soyguncu-The Thomas Crown Affair’in (1968) yeri bir başkadır. Steve McQueen ve Faye Dunaway gibi iki efsanenin karşılıklı döktürmesinin yanında, tek el silah atılmadan yapılan zeki bir soygun, bunun ekranı bölen çok parçalı anlatımı ve efsane şarkısı ‘The Windmills of Mind’ beni çok etkilemiştir. ‘İhtiyar Adam ve Silah’ bu dönemin soygun filmlerini hatırlatan dokusu ve senaryosunun yanında, Robert Redford ve Sissy Spacek gibi iki efsane oyuncunun varlığıyla da özel bir film olmuş. 83 yaşında olmasına karşın oyunculuğundan ve karizmasından hiçbir şey eksilmeyen Robert Redford, tüm filmi sürükleyip götürüyor.

Haberin Devamı

Saygıdeğer bir soyguncu

Gerçek bir karakterden yola çıkan film, bize Forrest Tucker’ın öyküsünü anlatıyor. 80’lerin başında, Teksas çevresinde küçük banka şubelerini soyan, 70’li yaşlarda kibar bir adam gündeme oturur. Gülümseyen çehresiyle ceketinin cebindeki tabancayı göstererek, doldurulmasını istediği evrak çantasını, kibarca veznedara uzatır. Bankadan para çekmiş bir adam edasında soygunları yapar. Banka çalışanları, polis ifadelerinde onu “Çok kibar bir adamdı, iyi bir insana benziyordu” şeklinde tarif eder. Dedektif John Hunt (Casey Affleck), soygunların izini takip etmeye başlayınca, peşine düştüğü adama içten bir hayranlık duymaya başlar. 13 yaşında bisiklet hırsızlığıyla işe başlayan Tucker, tam 16 kez hapishaneden kaçmayı başarmış, 90’dan fazla banka soygunu yapmıştır.

Bu filme şans verin

Her şeyden önce soygunu hayatını idame ettirmek için değil, yaşadığını hissetmek için yapan bir insandır Tucker. O heyecan ve başarı duygusu; en büyük mutluluğu, hayat gayesidir. Yanına aldığı yaşlı arkadaşları Teddy (Danny Glover) ve Walter (Tom Waits) ile soygunları bir oyuna dönüştürür. Bu sebeple, her yakalandığında “gülümsemektedir”.

Yönetmen ve senarist David Lowery, 70’lerin renk ve aksiyon dokusunu gayet güzel işlemiş. Redford ile Spacey’nin karşılıklı döktürdükleri sekansları izlemek, muhteşem bir sinema buluşması. Bir daha karşılıklı ne zaman oynarlar ki? Yan karakterlerde Oscar ödüllü Casey Affleck, yılların oyuncusu Danny Glover, boru sesli şarkıcı Tom Waits gibi sağlam isimler yer alıyor.

Haberin Devamı

İddiasız, hoşluklarla bezenmiş bu filme şans verin.