Dr. Emin Yeğinboy

Dr. Emin Yeğinboy

yeginboy@gmail.com

Tüm Yazıları

Alternatif grup ve şarkıcıların yükselişi Türkçe sözlü müzikte son yıllarda hızlı bir ivmeye ulaştı. Önce alternatiflerin en tanınmışlarına bir göz atalım:

Kalben, Büyük Ev Abluka Altında, Son Feci Bisiklet, Adamlar, Gaye Su Akyol, Yüzyüze Konuşalım, Yasemin Mori, Melis Danışmend...

Türk sanat Müziği tonlarını rock ile birleştiren bir tarzı keşfeden Gaye Su Akyo, ilginç bir ses ve yorumcu. “Pink Floyd’un Dediği Gibi”, “Yıllar Yılan”, “Develerle Yaşıyorum”, “Cehennem Meyhanesi”, “Kendimden Kaçmaktan Yorgun Düştüm” gibi şarkıları kendisini tanımanıza yardım edecektir.

Haberin Devamı

Sahne performansı da oldukça özgün. Bilimkurgu filmlerinden fırlamış gibi Barbarella kostümü içinde maskeli, keşiş cübbeli müzisyenleriyle oldukça saykodelik resim veriyor.

Parçalar uçup, uzun saykodelik ritimlere kanat çırpıyor.

“Adamlar” büyük kitlelere ulaşmayı başaranlardan Youtube‘da 2 milyona yakın tıklanan videoları “Utanmazsan Unutmam” “Koca Yaşlı Şişko Dünya” grubun müzik rengini ortaya koyan şarkıları.

Sakin gitar tonları kulakları tırmalamayan rifler sakin sakin akıyor.

“Son Feci Bisiklet”te sakin gitar tonlarının yumuşakca aktığı melodilerle haşır neşir.

“Bu Kız”, “Rahatsız Vals”, “Uzaydan Geldiğine Göre Yorgun Olmalısın”, “Gaffola”.

***

Grubun kurucularından gitarist/vokalisti Arda Kemirgent’in sesiyle, parçaların tonları arasında uyum şaşırtıcı.

Sözler, hepsi hikayesi olan konular, iç dökmeler, kırgınlıklar, sosyal yaralar, iletişimsizlikler...

Şahsen “Bikinisinde Astronomi” grubun favori şarkım.

“Ay Şuram Hala Ağrıyo” ve “Full Faça” gibi iki albüme imza atmış olan “Büyük Ev Ablukada” 2008’de kuruldu.

Folk, akustik mırıldanır gibi takılmayı seven ikili protest, çarpıcı sözlerle çok sevildiler. Her konsere takma isimlerle çıkmayı adet haline getirmiş olan ikili, daha sonraları müziklerine elektronik eklemeler yaptılar “Full Faça” oldular.

“Ne Var Ne Yok”, “Hayaletler”,”Evren Bozması”, “En Güzel Yerinde Evin” en bilinen parçaları arasında. Kişisel favorim “Arayan Bulur”.

Rock’un bizim topraklardan çıkma en iyilerinden olduğu tartışılmayacak bir grup Ringo Jets.

Haberin Devamı

2014 ve 2016 tarihli iki albümleri var, Kuzey Avrupa onları bizden çok tanıyor. Tüm şarkılarını İngilizce sözlerle söyleyen grubun son albüm kaydı Paris’te ünlü yapımcı Tomassa Colliva ile gerçekleşti.

Grunge Rock, Blues grubun ana damarı.

Diğerlerine de gelecek haftalarda yer vereceğim. Şimdilik bu kadar..

*****

Haftanın Albümü

BABA ZULA: XX

Baba Zula 20 yıllık müzik geçmişlerini özetleyen muhteşem bir albüm çıkardı: XX.

Murat Ertel ve Levent Akman tarafından esasında “Tabutta Röveşata” filmine müzik bestelemek için kurulan grup bugün dünyaca ünlü. Yöreseli evrensel ile harmanlayan dünyanın sayılı gruplarından.

Onlar yurtdışında daha çok tanınıyor. Şaka gibi fakat gerçek: Nazilli’deki konserlerine 4 kişi, Köln konserlerine ise 1000 kişi gelebiliyor (kapı önünde giremeyenler de bir o kadar).

***

Japonya’da sürekli konser veriyorlar. Albüme gelecek olursak sıradan bir “Best Of” değil her parçayı stüdyoda tekrar seslendirerek elden geçirmişler. Kendilerine katılan diğer misafirler de, en az onlar kadar kariyer sahibi : Özkan Uğur, Mehmet Güreli, Brenna Macrimmon, La Yegros, Delayaman, Uchi Uchida ..

Haberin Devamı

Beni uçuran şarkılara gelince : Bir Sana Bir de Bana, Özgür Ruh, Gerekli Şeyler, Abdülcanbaz (tam tamına 19 dak), Cecom..

Baba Zula’yı tanımıyorsanız, tanışacağınız tam albümü.