Anestezi almadan ameliyata girdi! 'Her şeyi hissettim ama acı çekmedim'

11 Şubat 2024

Tarihler Mart 2022 gösterdiğinde İsviçre Baden'de hayatına hareket katmak için her gün gittiği havuza gitti. Şu an 55 yaşında olan Daniel Gisler, yorucu bir günün ardından eve geldiğinde oturma odasına giderken zemin ıslak ya da kaygan olmamasına rağmen ayağı kaydı ve aniden yere yığıldı. Yaşadığı talihsiz kaza sonrasında hem kaval hem de baldır kemiğini kırmıştı. Kırıkları cerrahi operasyon gerektiriyordu, bu nedenle bacağına platin takıldı. Daniel'in ilk ameliyatı başarılı geçmişti ancak zamanla botlarını giyerken platinlerden biri batmaya, acı vermeye başladı. Bacağındaki metaller onu rahatsız ediyor, katlanılmaz bir acı çekmesine sebep oluyordu. 55 yaşındaki Gisler artık acıya katlanamıyor, bir an önce platinlerin çıkarılmasını gerektiğini düşünüyordu. Doktoruna talebini iletti ancak bu çıkarma işleminde akıllara dahi gelmeyecek bir yöntem uygulanmasını istiyordu: Anestezi almadan ameliyat olmak.

'OLAĞANÜSTÜ BİR DİLEK'

Gisler'in ameliyatının gerçekleştiği Baden Kanton Hastanesi'nden Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Başkanı Karim Eid'in, "Bu gerçekten

Yazının Devamı

Her gün mezarlarına sarılıp ağladı! 'Bisküvisi hâlâ dolapta duruyor'

10 Şubat 2024

On binlerce kişinin hayatını kaybettiği, yüz binlerce kişinin hayatını değiştiren Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Depremleri'nin bugün 1. yıl dönümü. Depremin arkasında bıraktığı yıkım ve yaşattığı acılar hâlâ tazeliğini korumaya devam ederken, tüm Türkiye'yi yasa boğan felaket, ardında hafızalara acı bir şekilde kazınan yüzlerce kare ve hikâye bıraktı. Antakyalı Şerif Ölmez'in hikâyesi de onlardan yalnızca biri. Elinde bisküviyle Hatay'daki evinin enkazının başında, "Dünden beri yiyemiyorum, çocuklarıma verecektim" diyerek ağladığı görüntüler, izleyen herkesin yüreğini dağlamıştı. Çocukları için sakladığı bisküviyle milyonları ağlatan Şerif Ölmez (61), bu görüntülerden tam 2 ay sonra akciğer kanserine yakalandı. Ölmez, 48 yaşındaki eşi Halime, 16 yaşındaki kızı Cansu, 14 yaşındaki oğlu Savaş ve 3 yaşındaki oğlu Oktay'ı defnettikten sonra 9 ay boyunca yaşam mücadelesini sürdürse de geçtiğimiz yıl 19 Aralık'ta hayata veda etti. Birçok kişinin yüreğine dokunan Şerif Ölmez'in deprem anından son

Yazının Devamı

22 dakika idam masasında çırpındı! Görgü tanıklarından şok itiraf: 'Nazilerin yaptığı gibi'

28 Ocak 2024

ABD Alabama eyaletinde Mart 1988'de Kenneth Eugene Smith, ortağı John Forrest Parker ile birlikte Elizabeth Sennett'i bıçaklayarak öldürdüğü bir kiralık cinayet planından suçlu bulunmuştu. 2017'de idamına karar verilen mahkûm, 17 Kasım 2022 akşamına kadar sedyede bir saat boyunca öldürülmek için bekledi. Enjeksiyonla el, kol ve köprücük kemiği damarlarına iğneler sokulup infazı gerçekleştirilmeye çalışılsa da bir türlü ölümü gerçekleşemedi. Gece yarısından hemen önce infazı iptal edildi. Mahkûmun can çekişmesi, Alabama Yüksek Mahkemesi'nin 'zehirli iğne' yerine daha önce ABD'de hiç kullanılmamış bir yöntem olan 'nitrojen hipoksi' ile infaz talebini resmi makamlara iletmesine yol açtı. Dünyada daha önce hiç denenmemiş bir tür 'işkence' olarak görülen bu yöntem tartışmalara yol açsa da Alabama Mahkemesi gelen tüm itirazları reddetti.

'İNSANLIK BİR ADIM DAHA GERİYE GİTTİ, SİZİ SEVİYORUM'

Smith 25 Ocak Perşembe günü daha önce test edilmemiş bir yöntem

Yazının Devamı

Öğretmen olamadı, lahmacuncu oldu! '5'i 50 liradan günde bin adet satıyoruz'

27 Ocak 2024

Hayata gözlerini 1957 yılında Kozan'da açan Ali Dönmez, 1977-78 Adana Eğitim Enstitüsü fizik-kimya bölümü öğretmenlik bölümünü kazandı. Ancak dönemin siyasi olaylarından dolayı okulu bırakmak zorunda kaldı. 1984 yılında polislik sınavlarına girse de bacaklarındaki varis problemi dolayı polis olamadı. "2 çocuk babasıyım; oğlum bankacı, kızım emniyetçi. Evliyim, 65 yaşındayım. Yaptığım iş babadan oğula geçti. Tam 45 yıldır eller bu mesleği icra ediyor" diyen Dönmez'in 62 yıldır aynı köşede duran lahmacun tezgahı nasıl Adana'nın simgelerinden biri oldu? Adanalı lahmacun ustası Ali Dönmez Milliyet.com.tr için anlattı. 

'SÜREKLİ BABAMI İZLERDİM'

İşe ilk olarak öğrencilik yıllarında babasının yanına gidip gelerek başladı. Bıçağı rahat tutuyor, insanlara nasıl hitap edeceğini biliyordu. "Babam maydanozu nasıl kesiyor, nasıl paketliyor, lahmacunu nasıl çıkartıyor diye hep izlerdim. İçimde de olduğu için işimi severek yapıyorum. Gözetleye gözetleye benimsedim, babamın kopyası oldum. Babam bana bıraktığı zaman babamı

Yazının Devamı

Tek bir günde 18 ölü, 31 yaralı! Katliamın sebebi beynindeki tümör mü?

21 Ocak 2024

Charles Joseph Whitman, 24 Haziran 1941'de ABD'nin Florida eyaletinde dünyaya geldi. Üç çocuklu ailenin en büyüğü olan Whitman çocukluğundan itibaren hep kibar biri olarak tanındı. Yaşıtlarından daha zeki olduğu bilinen Whitman, oldukça başarılı bir öğrencilik hayatı geçirdi. Liseden mezun olduktan sonra Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu'na giren Whitman, burada da başarılarına devam etti. Keskin nişancı rozeti ile askeri madalya kazanan Whitman, bütün bu başarılarına tezat olacak şekilde adını dünyaya toplu katliam yapan katil olarak duyurdu. Peki tüm bu gariplik nasıl yaşandı? İşte Whitman olayının ardında yatan sebep.

DOKTORUNUN TAVSİYESİNE UYMADI

Whitman'ın silahlarla kurduğu bağ aslında çocukluğuna dayanıyordu çünkü onun iyi bir keskin nişancı olmasının ardında aslında babasının mesleği yatıyordu. Ateşli silah koleksiyoneri olan babası, çok küçük yaşlardan itibaren Whitman ve kardeşlerine silah kullanmayı öğretti, çocuklarını düzenli olarak ava çıkardı. Böylelikle Whitman henüz

Yazının Devamı

400 Viking iskeleti tarihi değiştirdi! 'Sarışın değildiler, onlar İngilizlerin atası'

20 Ocak 2024

Vikinglerle ilgili yazılan kitaplar, çekilen film ve diziler hatta efsanevi kaynaklar bugüne kadar Vikingleri yalnızca İskandinavya'dan yola çıkıp deniz yoluyla Avrupa ve ötesini yağmalayıp savaşmak gibi emelleri olan vahşi ve barbar bir toplum olarak gösteriyordu. Ancak yapılan çalışmalar her geçen gün Vikinglerle ilgili bildiklerimizi altüst etmeye devam ediyor. Peki Vikingler gerçekte kimlerdi, düşünüldüğü gibi hepsi İskandinav kökenli sarışın savaşçılar mıydı? Ünlü İngiliz bilim dergisi Nature'da yayınlanan 6 yıllık bir araştırmanın sonuçları, Vikinglerin bilinen imajını yerle bir ederek bambaşka bir gerçeği gün yüzüne çıkarıyor.

Avrupa ve Grönland'a dağılmış arkeolojik alanlardan 400'den fazla Viking iskeletinin incelendiği araştırmanın yazarlarından Profesör Eske Willerslev, "Araştırmamız, birçok kişinin kahverengi saçlı olduğu ve İskandinavya'nın dışından gelen genetik akıştan etkilendiği için Vikinglerin modern sarı saçlı imajını bile çürüttü" ifadelerini kullandı. Tarih

Yazının Devamı

Enkazdan çıkıp kitaplarını sorunca başladı! 'Kısır yerken bile herkesin yanında'

14 Ocak 2024

Havva Aydanur Ertuğrul, Konya, Beyşehir'in küçük bir köyünde dünyaya gözlerini açtı. Kız çocuklarının nispeten diğer köylere göre okutulduğu bir yerde yaşasa da büyük hayalleri olan bir çocuk olarak büyümemişti. Ortaokuldan sonra ailesi tarafından sağlık meslek lisesine kaydı yaptırılmıştı. Küçük yerde büyüyen her çocuk gibi hayali devlet memuru olmaktı. Çünkü büyüdüğü köyde memur olmak başarı simgesiydi ve nitekim hayallerine de kavuşmuştu. Ancak 25-26 yaşlarında acil nöbetinde doktor meslektaşının önerdiği kitaplar hayata bakış açısını değiştirdi. Yaşadığı bu olaydan sonra herkesin nitelikli kitaba ulaşması gerektiğini düşünen Havva Aydanur Ertuğrul'un kurduğu okuma grubu şimdi deprem bölgelerine kitap ve yardım gönderen, 21 okul ve 18 kütüphane kuran ve Türkiye'deki ilk okuma-anlama derneği olan 'Ülkem Okuyor Derneği'ne dönüştü.

"Ben çok erken yaşta okuyucu olan biri değilim, aslında geç yaşlarda başladım. 25-26 yaşında

Yazının Devamı

Timur-Bayezid savaşında ikiye bölen iddia! 'Kafasını kafese vura vura öldürdü'

13 Ocak 2024

Tarihe iz bırakan pek çok garip savaş yer alıyor. Bunlardan biri de Timurlu İmparatorluğu'nun kurucusu olan Timur ile Osmanlı Padişahı arasında yaşanmıştı. İki Türk lider arasındaki savaşın akıbetiyle ilgili ya Timur ya I. Beyazid'i namıdiğer Yıldırım Beyazid haksız bulunuyor. Mektuplarla başlayan husumet kanlı bir savaşa döndükten sonra I. Bayezid'in başına gelenler ise hâlâ birçok tarihçiyi şüpheye düşürüyor. 'Yıldırım Bayezid normal bir şekilde mi öldü yoksa kafasını Timur'un hapsettiği kafese vurarak yaşamına son mu verdi?' gizemine Ord. Prof. Dr. Mehmet Fuad Köprülü'nün yaklaşımı ise bir hayli ilginç.

Tarih kitaplarının sayfalarını karıştırdıkça 1402 yılında yaşanan Ankara Savaşı'nın ardından Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid'in başına gelenler ve ölümü, hâlâ büyük bir gizem barındırıyor. Özellikle de savaşa giden süreç içerisinde iki liderin arasındaki mektuplaşmalar, tarihçilerin hâlâ tartışmaya devam ettiği konulardan biri.

Tarihçilere göre Timur, aslında Osmanlı'yla

Yazının Devamı