Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

Bundan beş yıl önce haberim olmuştu Bursa’daki asırlık çorbacı Tavukçuoğlu Çorba Salonu’ndan. Hatta bi de eski paçacı vardı. İkisini birden deneyelim diye sabah çok erken dükkanın önüne vardığımızda kapalı olduğunu görünce hayallerimiz yıkılmıştı. Ama hayat böyle işte. Tabir yerindeyse nasipten öte köy yok. Bildiğiniz üzere bu ara bir pide serüvenine başladık. Memleketin dört bi yanını gezip farklı pideleri kayıt altına alıyoruz bir TV kanalı için. Geçen hafta Bursa’ya Taanlı pide ve Cantık için gittik. Fırsat bu fırsat deyip ekip arkadaşlarımla birlikte gün ağarmadan Tavukçuoğlu İşkembe Salonu’nda aldık soluğu.

Haberin Devamı

92 yıldır böyle bir işkembe çorbası başka yerde yok

Çorbacı gibi çorbacı!

İçeri girer girmez sirke, sarımsak kokusu eşliğinde radyoda çalan Türk Sanat Müziği karşılıyor bizi. Aklımdan ilk geçen şey, “çorbacı gibi çorbacı burası” oluyor. Sizi bilmem ama çok merak ettiğim yerlere geldiğimde tıpkı bi çocuk gibi kıpır kıpır oluyor yüreğim. Nasıl olmasın, düşünsenize neredeyse 100 yıldan beri aralıksız çorba pişiyor bu mekanda. Ve sadece bu dükkana özel bir işkembe çorbası yapılıyor. Türkiye’de ve gezip dolaştığım, Türklerin yoğun yaşadığı Balkan ülkelerinin hiçbirinde bu usulle çorba yapan hiç kimse yok.

Önce işkembeler haşlanıyor. Sonra saatlerce kaynatılan kemiklerden bir kemik suyu. Çorbanın ana malzemesi hazır. Sonra gelen müşteri işkembe çorbası siparişi verdiğinde, çorba kasesine bir yumurta kırıyor usta. Yumurtayı bir çırpıcıyla tabağın içinde çırpıyor. Ardından işkembesini ilave edip üzerine kemik suyu ilave edilip servis ediliyor. Ve işte muhteşem lezzet hazır. Tavukçuoğlu İşkembecisi 1932 yılında Sabri Tavukçuoğlu tarafından Bursa’da kurulmuş. Dükkan geçmişten günümüze gelen bir lezzet durağı olmuş. Sabri Tavukçuoğlu’nun oğlu Arif Tavukçuoğlu’nun dededen aldığı bu lezzet mirası, 1991 yılından bugüne torun Remzi Tavukçuoğlu üçüncü kuşak olarak devam ettirmektektedir.

İşimiz biraz acil olduğundan sahipleriyle, ustayla konuşma fırsatı bulamadım. Dilerim bir dahaki sefere çorbayı bu müthiş yemeği bugünlere taşıyanlarla içere keyifle sohbet ederiz...

Haberin Devamı

Ben Bursa’ya, bu dükkana has çorbayı içmekten büyük keyif aldım. Dilerim sizler de beğenirsiniz...