Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

Son günlerde geleneksel yemeklerimizde yenilik, modernleşme veya daha havalı yabancı kelimelerle birtakım şeyler yapılıyor. Baştan söyleyeyim, mutfakta yeni şeyler yapmaya, üretmeye asla karşı değilim ancak bunları yaparken geçmişimizi de unutmadan yaparsak Anadolu Türk mutfağına çok daha fazla katkı yapmış oluruz.  

Şöyle örnekleyeyim; Adam çikolatalı baklava yapmış, bunu anlatıyor, yok soğukmuş, yok şöyle yenirmiş, yok böyle yenirmiş. Yahu yap, yapma demiyoruz ama özünü unutma, baklavayı yerin dibine sokma!  

Haberin Devamı

Neyseki bu yersiz abartıcıların karşısında geleneksel ustalarımız, şeflerimiz hala ısrarla ve nezaketle yemeklerini el aldıkları şekliyle yapıyorlar. İşte bu ustalardan birinden sözetmek istiyorum size. Manisa'da mütevazı dükkanında tam 57 yıldır müşterilerine yemeklerini sunan Aşçı Mehmet Akgül.  

Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde bulunan tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni karşısındaki dükkanda 11 yaşında Aşçı Yaşar ve İsmail Usta’nın yanında çırak olarak çalışmaya başlamış usta. 8 yılını çıraklık ve kalfalık olarak geçirmiş. 1976 yılında askerliğini tamamladıktan sonra 1978 yılında ustasından dükkanı devralmış.  

Ahilik kültürünün  son temsilcilerinden

O gün bugündür de işinin başında. Manisa eski çarşıda Aşçı Mehmet'in dükkanı. Ustalarından öğrendiği gibi, onların terbiyesiyle yapıyor yemeklerini. Tertemiz, bembeyaz önlüğü, gülen yüzüyle karşılıyor müşterilerini.  

Ana yemeği kuru fasulye ve güveç. Hergün aynı miktarda pişiriyor yemeklerini ve erkenden bitiyor yaptığı kuru fasulyesi. Öyle gözü parada, pulda biri de değil usta. Kuru fasulye porsiyon fiyatı bugüne kadar yediklerimin arasında en ucuz fiyatlısıydı. Ayrıca kuru fasulyenin yanına kendi yaptığı turşusu ve turşu suyunu da ikram olarak veriyor usta. 

Dükkana çok hızlı girip, hızlı çıktık sohbet ederken bir çırağı var mı, o da ona devredecek mi dükkanı soramadım. Ancak ahilik geleneğinden gelen birinin bunu sürdüreceğini düşünüyorum. İlerlemiş yaşına rağmen hafta sonları hariç hergün dükkanında, kuru fasulyesinin başında usta.  

Gelenek, görenek neyse, ustalarından nasıl gördüyse, yaşayan, yaşatmaya çalışan biri Aşçı Mehmet. Kendisi ahilik kültürünün son temsilcilerinden ve çikolatalı kuru fasulye yapmak gibi de bir düşüncesi yok! 

Haberin Devamı

Haydi kalın sağlıcakla...