Fuat Bol

Fuat Bol

fuat.bol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Seçimlere bir buçuk sene varken, iki ay sonrası için alınan seçim kararı, erkenden ziyade, baskın seçim demektir.

Sayın Bahçeli, bir gün önce grupta yaptığı ‘sürpriz’ konuşmayla erken seçimin işaret fişeğini ateşlemişti ama doğrusu, hiç kimse bir baskın seçimi (iki ay sonrasında) beklemiyordu.

Seçim tarihinin açıklandığı gün, Meclis Olağanüstü Hal’i üç ay daha uzattı.

Muhalefet patileri belli ki bu baskın seçim açıklamasıyla zamansız yakalanmanın telaşındalar. Seçimlere zoraki evet diyorlarsa da Olağanüstü Hal içinde seçimlere gitmeyi içlerine sindiremiyorlar.

Haberin Devamı

Olağanüstü Hal içinde yapılacak seçimlerin adil olamayacağını vurguluyorlar.

Seçimlerin şaibeli olacağını ve bu durumun Türkiye’ye yakışmayacağını ileri sürüyorlar.

Mevcut iktidar onca seçim yaptı; bunlardan hiçbirini olağanüstü şartlarda yapmadı. Hepsini de kazandı. Demek ki Olağanüstü Hal’de yapılacak seçimlerin iktidar partisine bir avantaj sağlamıyor.

Ülke olarak olağanüstü bir süreçten geçmekte olduğumuz ise apaçık ortadadır. Hem öylesine ortadadır ki bu sıkıntılı sürecin varlığı erken seçimi zorunlu kıldı.

Hiç kimsenin hoplamasına, zıplamasına gerek yok; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumla siyasi hayatımıza zaten girmiştir. Bu sistemin bir kısım maddeleri hemen uygulamaya girmiş, bir kısım maddeleri de ileriki tarihte (2019 Kasım) yürürlüğe girecekti.

Bu aradaki zamanda (boşluk) kaosa sürüklenme-memizin yegâne sebebi, Cumhur-başkanı’nın iktidar partisinden olmasıdır. Bunun aksi olsaydı, ülkede adım atılmaz, atılamazdı.

Oysaki biz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni iş ve hizmetlerin çabuk görülmesi, bürokratik oligarşiye son vermek için benimsemiştik.

Hem Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve hem de Başbakanlık (parlamenter) sistemi ki bu durum iki başlılık demektir- bir arada yürümez. Şimdiye dek yürümesi Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın özverili davranmasından kaynaklanıyor.

Nitekim önceki başbakan döneminde üçlü kararnamelerde bile nasıl sıkıntı çekildiği bilinmektedir! Çatal kazığın yere batmadığını gördük!

Haberin Devamı

Binali Yıldırım ise, son Başbakan olarak, görev süresinin bitmesine bir buçuk yıl kala böyle bir karara evet dedi. Siyaset tarihimizde böylesine bir özverinin örneği yoktur. Herkes önce vatanım diyor ama lafta. Binali Bey ise, sözünün eri olarak, varlığıyla ispatlıyor.

Türkiye’mizin içeriden ve dışarıdan nasıl kuşatılmış olduğu ve sıkboğaz edilmek istendiği malumdur. Böyle netameli bir ortamda adını koyup kuvveden fiile çıkardığımız Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni tüm kurum ve kuruluşlarıyla bir an önce hayata geçirmeliyiz.

Bunun da yolu yordamı bir an önce seçimlerden başkası değildir.

Hayırlı uğurlu olsun!