Gözde Yener Birman

Gözde Yener Birman

gozdeyener1@hotmail.com

Tüm Yazıları

Seramik sanatında 20. yılını dolduran Derya Şenel, kurduğu atölyede 60 kadına iş imkanı sağlıyor, “Hedefimde gençlerle büyümek var” diyor

Bir atölyeden onlarca kadına geçim kaynağı sağlıyor, üstelik bunu sanatıyla yapıyor. Çineli kadınlara verdiği eğitimle kendi üretimlerini sağlamalarına destek veren seramik ve çini sanatçısı Derya Şenel ile Sevinç Pastanesi Sohbetleri’nde bir araya geldik.

- Derya Hanım size seramik ve çini ustası desem sanırım yanlış olmaz. Bugüne kadar bu sanatla ilgili neler yaptınız?

Haberin Devamı

Atölyemin yani ADS Seramiğin 16. senesi. 4 yıl da güzel sanatlar fakültesi var. 20 yıla yaklaştık ama seramik öyle büyük bir okyanus ki şimdilik sadece estağfurullah diyebiliyorum. 9 Eylül GSF Geleneksel Türk Sanatları çinicilik ve çini tasarımları ana sanat dalından, çini ve seramik tasarımcısı olarak mezun oldum. 16 yıldır İzmir Balçova’daki atölyemde hem kurs hem üretim; Aydın Çine’deki atölyemde de 6 yıldır branşımda eğitmenlik yapıyorum.

Çini ile yeni hayatlar

- Çineli kadınlarla harika bir oluşuma imza attınız. Bu gelişmeden bahsedebilir misiniz?

6 sene önce Çineli kadınlarla yollarımız kesişti. Çine Belediyesi sponsorumuz, 50’den fazla Çineli kadını çinici yaptık. Bayağı babanakkas vs. yapıyorlar. Dört yıldır da seramik eğitimini veriyorum. Çineli kadınlar başından beri inanılmaz çalıştılar ve çok da güzel şeyler başardılar. Altı defa sergi açtılar, şimdi de Çine Belediyesi Marmaris yolu üzerinde çok şık bir mağaza açtı. Orada ürünlerini sergileyip, satabiliyorlar. Bu mağaza aynı zamanda da Yöresel gıdaların satıldığı ve servis de edildiği bir market-restoran. O mutfakta üretilen her şeyi de Çineli kadınlar üretiyor, yoldan geçerken mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.

Kesin uğrayacağım… Kaç kadına istihdam alanı yaratıldı?

Seramik ve çini yapan 60’a yakın kadın var. Bunlardan bazıları şu an öğretici seviyesine geldiler. Yakında bayrağı onlara devretmek çok istiyorum. Hedefte tabi ki büyümek var. Gençler var, bakalım gelecek sürprizlerle dolu.

Çini ile yeni hayatlar

- Bunu meslek edinmek isteyen ilgili kişi ne kadar zaman sonra kendi atölyesini açabilecek seviyeye gelir?

Haberin Devamı

Atölye açmak çok zor değil, açılan atölyeyi yürütmek esas konu ve kişiden kişiye değişir. Seramik sabır ve disiplin işidir. Malum içinde bulunduğumuz durumlar biraz da nakit durumunu ön plana çıkartıyor. Seramik eğitimi alan kişilerin eğitmenin yeterliliği konusunda biraz talepkâr olması gerekiyor. Eğitmen gerçekten konuya hakim mi? diye. Yoksa çok boşa kürek çekiyor insanlar ve hevesleri kaçıyor.

- Seramiği diğer toprakla yapılan el işlerinden ayıran özellikler nelerdir?

Seramik, çini ve porseleni aynı çatı altında toplayalım. Toprak ve su karışımı çamur ile yapılıyor. Bunlar dışında heykel sanatında da çamur kullanılıyor. Heykel ile seramiği ayıran en temel özellik seramiğin pişiriliyor ve sıralanıyor; yani cam kaplanıyor olması.