Güneri Cıvaoğlu

Güneri Cıvaoğlu

ngunericivaoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Beyaz Saray’ın anahtarı ABD’nin mucize sanatçısı “Taylor Swift” mi? 

New York Times 28 Ocak tarihli nüshasında “pop yıldızı Taylor Swift, Trump’ın Başkanlık yolculuğuna çelme taktı” mesajını veren bir makale yayınlandı. 

Taylor Swift, henüz “Biden’e destek” açıklamasını yapmış değil ama bu izlenimi net tavırlarla vermekte. 

Donald Trump ve onu destekleyen çevreler bu onu destekleyen çevreler ünü ve etkisi “stratosfere” yükselmiş bu pop müzik sanatçısına karşı “kutsal savaş” ilan etti bile. 

Trump, genç kadın sanatçının “kendinden çok daha popüler olduğunun” farkında ve huzursuz. 

Haberin Devamı

News Week’in anketine göre “genç seçmenlerin azımsanmayacak bir oranı, Taylor Swift’in desteklediği adaya oy vermek eğiliminde.” 

Beyaz Saray’ın anahtarı Taylor Swift

Gerçi gençler -zaten- genellikle Demokratlara oy veriyor ama üç nedenle bu yaş aralığında aşınma var. 

Gençler Biden’i yaşlı buluyor. 

Bekledikleriburs affı gerçekleşmedi. 

Gazze’de Biden’in İsrail’e koşulsuz desteği… 

Özellikle bu 3’üncü neden ağır basıyor. 

Gençlerin bir bölümü “pasif protesto” 

tavrını koyarak sandığa gitmeyebilirler. 

Euro News’a göre “çare Taylor Swift’in bir kez daha demokrat partiye ve onun adayı Biden’e bu seçimde de destek vermesi…” 

Beyaz Saray’ın anahtarı Taylor Swift

2020 Başkanlık seçimlerinde Taylor Swift Instagram’da video mesajlarıyla Demokrat Parti’ye bu desteği vermişti.  

Şimdi Taylor Swift’ten “hal dili” mesajlarıyla Biden’i destekleyeceğinin gündeme gelmesi, Donald Trump’a “raptiye üzerine oturmak” etkisi yaptı. 

Taylor Swift ve sevgilisi futbolcu Travis Kelce’yi “Pentagon’un ajanları” diye suçlanıyorlar. Yani “devlet tarafından görevlendirildikleri” iddiasındalar. 

Taylor Swift, “Donald Trump’tan hiç hoşlanmadığını” sık sık dile getirmenin yanı sıra sosyal medya paylaşımlarında “Trump’ı beyaz ırk üstünlükçüsü ve ırkçılık ateşinin körükleyicisi” olmakla suçladı. 

Gençlere de “sandıklara giderek oy vermeleri” için çağrıda bulundu. 

Beyaz Saray’ın anahtarı Taylor Swift

Araştırmalar bu kadarıyla bile, şimdiden pop şarkıcısının “gençlerin yüzde 20’ye yakınında sandığa gitmek” etkisi yaptığını gösteriyor. 

YILIN KİŞİSİ 

Time dergisi Taylor Swift’i “2023 yılının kişisi” seçti. Kapak yaptı. Bu unvan 1927 yılından bu yana ilk kez bir şarkıcıya verildi. Swift, 1 milyar 125 milyon dolarlık servetiyle Bloomberg milyarderler listede yer aldı. Forbes Dergisi’nin 2023’te ilan ettiği “Dünya’nın en güçlü 5 kadını (5. sırada)” arasında yer aldı. 2023’te en çok kazanan futbolcu Cristiano Ronaldo’nun yıllık kazancından 120 bin dolar daha fazla geliri var. 

Haberin Devamı

Beyaz Saray’ın anahtarı Taylor Swift

Taylor Swift’in servetinin artmasını sağlayan ana unsurlardan biri “The Era Tour” adlı konser turnesi oldu. Turne kapsamında 4 milyon 500 bin bilet satılırken 60 konser düzenlendi. 

Hasılat 850 milyon doları aştı. Konserlerin olduğu şehirlerin de gelirlerine 5 milyar doların üzerinde katkıda bulundu. 

The Harvard Gazette’ye göre Federal Reserve bile “onun turunun bölgesel ekonomiler üzerindeki etkisini” onaylamış bulunuyor. Turizm sektörüne, eğlence endüstrisine dolayısıyla otellere, restoranlara, ulaşım sektörüne gaz vermekte. Konserlerine ilgi o kadar yoğun ki gazetelerde şöyle eleştiriler yayınlanmakta: 

Haberin Devamı

Trafik tıkanıyor,  güvenlik güçleri  daha yaygın ve yoğun hizmet vermek zorunda kalıyor. Küçük alana büyük birikim olması nedeniyle hava kirliliği oluşuyor. Bu nedenlerle “Taylor Swift’in devlete vergi benzeri bir ek ödeme yapması gerekir..” 

Beyaz Saray’ın anahtarı Taylor Swift

KIRSAL KÖKENLİ 

Taylor Swift Country tarzı müzik yapan bir köylü kızıyken pop müziğe evrilen, benzersiz başarı öyküsü yazdı. Hala onun fanları genellikle kentlerin varoşlarında. “Y” kuşağından…  

Ama “Z” kuşağı da onu benimsedi. 

X’te (Twitter) 95 milyon, Instagram da ise 280 milyon takipçisi var. 

Siyaset onun hayatının merkezinde değildi, ama ABD seçmeninin yarıya yakın bölümü sağa kayarken “cinsel ve ırksal azınlıkları savunmak” için sesini yükseltmeye başladı. 2020’de Biden’i destekledi. 

Haziran 2022’de Yüksek Mahkeme tarafından “kürtajın anayasal hak olmaktan çıkarılışına” tepki gösterdi. 

“Bu durumda olduğumuz için kesinlikle dehşete düştüm” mesajını yazdı. Liberal görüşlü demokratlara daha da yakınlaştı. 

New York Times’in 29 Ocak tarihli nüshasında yayınlanan makaleye dönelim. “Taylor Swift’in, Joe Biden’e desteği en çılgın projedir. Hatta sanatçının Era turunun bir aşamasında Joe Biden’in sahneye çıkması fikri bile gündeme getirildi…” 

ROL MODEL 

The Harvard Gazette’den  

satırlar yansıtayım… 

Taylor Swift söz yazarı, iş kadını, finansal başarıların sahibi olarak popülerlik rekoru kırmakta. Bir şarkı sözü yazarı olarak “yıldız tozuyla yıkanmış olmanın” sebebi nedir? 

Şarkıları birer hikaye anlatıyor. 

Tavırlar yansıtıyor. Sesli ve ünsüz harflerin uyumunu ve bu aralığı kullanma ustalığı müthiş. 

Melodik yeteneğinin yanı sıra kendini entelektüel gibi göstermeyecek ve potansiyel izleyicileri yabancılaştırmayacak basit anlatımı önemli.  

Bob Dylan hariç şarkı yazarlarının hit şarkılarında olduğundan çok daha fazla sayıda kelime kullanıyor. Onun dehası melodik. Sözleri yalın ve derin. Örneğin… “Henüz 17 yaşındayım, hiçbir şey bilmiyorum ama seni özlediğimi biliyorum” söylemi gençlerin kalbine uzanan sımsıcak el. 

SANATIN JEAN D’ARC’I 

Harika bir ekiple çalışıyor. 

Stadyum gösterilerinden önceki gün tişört stantları önünde binlerce hayranı kuyruk oluşturuyor. Fanları medya paylaşımını takip ediyor, yorumluyor yeniden paylaşıyorlar. 

Yayın platformlarından ve plak şirketlerinden sanatçıların daha iyi ücret almasını sağlayan kavgası onun için sahnelerin Jean d’Arc’ı algısını üretti. 2015’te Swift’in açık bir mektupla başlattığı kampanya sonrası Apple Music ödeme politikalarını değiştirmek zorunda kaldı. 

Eski plak şirketi Big Machine Records’a karşı “orijinal ana kayıtlarını almak” mücadelesini kazandı. Diğer bir çok sanatçının göze alamayacağı risklerin üzerine yürüdü,  

yeni sanatçıların önünü açtı.  

Taylor Swift “kadınları güçlendiren, kadın haklarını savunan” yönüyle de popüler. 

O bir “rol model…”