Güneri Cıvaoğlu

Güneri Cıvaoğlu

ngunericivaoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Trabzonspor-Fenerbahçe maçı ve sonrasının kahredici “distopya” görüntüleri ve yorumlarının ötesinde “ütopya” olarak başlayan “futbol mucizesi Bayern Münih’le” devam…

Mucize Takım Bayern Münih (2)

BAYERN MÜNİH AİLEDİR

Bayern Münih “amatör ruhu sürdüren” nadir takımlardan biri. Bayern Münih bir ailedir. Birkaç örnek…

*Büyük paralar önerilmesine rağmen en iyi döneminde Bayern Münih’e sadık kalan Mehmet Scholl sakatlanmıştı. 1 yıl sahalarda olamayacaktı. Buna rağmen kulüp onunla 2 yıllık sözleşme imzaladı. Mehmet Scholl “dünyanın başka hiçbir kulübünde böyle bir örnek bulamazsınız” demişti. Dahası… Mehmet Scholl özel hayatında sorunlar yaşayınca Bayern Münih’in ulu sportif direktörü Uli Hoeness evinde bir oda verdi.

Haberin Devamı

Mucize Takım Bayern Münih (2)

*“Bundedliga’da tüm zamanların en değerli oyuncusu” seçilen Gerd Müller alkolik olmuştu. Onu kurtarmak için Hoeness ve imparator diye anılan Beckenbauer öncülüğünde bir grup kulüp yöneticisi seferber oldular. Bu efsane futbolcuyu tedavi olmaya razı ettiler. Bir süre tedaviden sonra yaşama tutunmasını sağladılar. Uli Hoeness -zamanında- birlikte oynadığı, ona goller attırdığı, omuz omuza kupalar kaldırdığı, klinikteki arkadaşını her sabah yüzlerce kilometre yol yapıp ziyaret ediyordu. Bayern Münih’teki işine bu ziyaretler sonrası gidiyordu. Ayrıca alkol belasından kurtulduktan sonra Gerd Müller kulübün alt yapısında antrenör olarak çalıştı. Yaşamını mutlulukla sürdürdü.

Mucize Takım Bayern Münih (2)

*Bayern Münih’in -gerçek- patronu Uli Hoeness bir seminerde konuşuyordu. Eşi, kulağına“henüz 23 yaşında olan futbolcusu Deiter Hamann’ın kalp krizi geçirdiğini” fısıldadı. Uli konuşmasını kesti, izleyicilerin şaşkın bakışları arasında hızla salondan ayrıldı. Soluğu hastanede aldı. Deiter “uyandığında baş ucunda hocası Uli’yi görmesini hiç unutmadığını” söylemişti.

Mucize Takım Bayern Münih (2)

*Başarılı savunmacıSammy Kuffour,“15 aylık kızının memleketi Gana’da havuza düşerek öldüğünü” öğrenmişti. Bayern Münih, derhal kulübün özel jetini Sammy’e verdi. Uli “Ne zaman istersen o zaman gel” dedi.

Mucize Takım Bayern Münih (2)

*80’li yıllarda“gol kralı” olarak alınan ve 2 yılda sadece 2 gol atabilen fiyasko transferLars Lunde felaket performansının ardından memleketi İsviçre’ye dönmüştü. Bir araba kazası yapmıştı. Ne parası vardı, ne de hastane masraflarını karşılayabilecek bir sigortası. Uli Hoeness 240 saat komada kalan bu eski futbolcusunun yanına gitti. Hastane masraflarını karşıladı. Koordinasyon yeteneğini kaybeden, dişini bile fırçalamaktan aciz bu eski futbolcusunun bakımını kendi evinde sürdürttü.

Haberin Devamı

Uli bu jestin nedenini soranlara “o bir dönem Bayern Münih’e hizmet ederek ailemizin bir parçası olmuştu. Aile zor zamanlarında evlatlarının yanında olmalıdır” cevabını verdi.

*Alt yapı hocasıUdo Bassemir’e kanser teşhisi konmuştu. Uli derhal “kemik iliği bağışı” kampanyası düzenledi. Udo’ya Bayern Münih’te çalışmadığı halde “maaşını sağlıklı oluncaya kadar Bayern Münih’le çalışmadığı halde ödetti.”

RAKİP TAKIMLARA YARDIM

Bayern Münih“yayın havuzunu” bozarak, maçlarını tek başına ihaleye çıkaracak olsa, -Sat 1’in araştırmasına göre- en az 200 milyon euro kazanacak durumdaydı.

Haberin Devamı

Ancak kasasına yayınlardan sadece 35 milyon euro giriyordu. Kendi gelirinden büyük ölçüde fedakarlık etti. Ve ikinci lig takımlarına kadar uzanan sağlıklı bir gelir desteğine omuz verdi.

Uni Hoeness’in en fazla küfür yediği yer St. Pauli stadı tribünleriydi. Kulüp iflasın eşiğine gelmişti.

Uni “bu kült kulüp yaşamalıdır” dedi. Takımı toplayıp Hamburg’a götürdü. Maç gelirini St. Pauli’ye bıraktı. Ve üzerinde “kurtarıcı” yazan tişörtleri, kendisi ve oyuncuları da giydi. Bu kampanyanın geliri de St. Pauli’ye bırakıldı.

Bayern Münih rakibi Damstadt’a da mali destek verdi. Ve ezeli rakibi “1860 Münih”e de…

HİTLERİN NEFRETİ

Bayern Münih 1900’de kuruldu. 1932’de ilk şampiyonluğunu kutladı. Teknik Direktör Richard Kohn ve Başkan Kurt Landauer Yahudi’ydiler.

Şampiyonluk sonrası Bayern Münih üstünden öyle bir Hitler nefret geçti ki şampiyon takım amatör lige kadar düştü. Teknik Direktör tehlikeyi görüp İsviçre’ye kaçmıştı. Başkan Kurt Landauer ise “9-10 Kasım Yahudi temizliği” operasyonunda tutuklandı.

33 gün kalacağı Dachau toplama kampına götürüldü. Ancak…

Birinci Dünya Savaşı’nda Almanya adına ön cephede savaşmış olması nedeniyle serbest bırakıldığı anda bir faytonun içinde saklanarak o da Cenevre şehrine kaçtı.

Münih’in temsilcisi “1860” olurken Bayern 1963’e kadar alt liglerde kaldı.

1963’te Bundesliga’ya çıkabildi.

1969 da ilk şampiyonluğuna ulaştı.

Mucize Takım Bayern Münih (2)

“MUCİZE TAKIM BAYERN MÜNİH (1)”

Bayer Münih’in altın kuralları:

*Oyuncularımız, teknik adamlarımız, bütün kulüp çalışanları ve taraftarlarımız rol modeldir. Sadece 90 dakika değil 24 saat….

*Kaybettiğimizde bu sayılanların hepsi sonuca ve yenen takıma saygılı olacaklardır. Asla holiganlaşmayacaklardır.

Futbolcu Paul Breitner, takımdaki tüm futbolcuları örgütledi kötü gidişe karşı hem sportif direktör, hem başkan gönderildi. Yerlerine futbolcuların istediği direktör ve başkan geldi. Bu devrim “parası bol başkanlarla yönetime” son verilen “milat” oldu. Yeni sportif direktör eski Bayern Münih futbolcusu Uli Hoeness 35 yıl görevde kaldı. Bütün sportif operasyonlar 35 yıl boyunca onda oldu. Bayern Münih ekonomisi en güçlü takımlardan biri oldu. Banka hesaplarında büyük parası hep vardı.

Mucize Takım Bayern Münih (2)

Bayern Münih 33 kez Bundesliga şampiyonu oldu. 20 kez Almanya Kupasını, 2 kez Dünya Kulüpler Şampiyonu kupasını, 6 kez Avrupa Şampiyon Kulüpler kupasını, 2 kez de UEFA şampiyonluk kupasını kaldırdı.

Moskova’da barbarca saldırıyla yaşamını yitiren 150 günahsız insan için üzgünüm. Rusya’ya başsağlığı, yaralılara şifa diliyorum.