Güneri Cıvaoğlu

Güneri Cıvaoğlu

ngunericivaoglu@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Güneri CİVAOĞLU

Selanik'teki olayları, zaman tünelinden 1970'li yıllara uzanarak değerlendirelim.
Şimdilerde, NGO denen (Non Governmental Organisation) hükümetler dışı sivil girişimlerden - sanırım - ilkinde yer almıştım.
Türkiye ve Yunanistan'ın gazete sahipleri, genel yayın yönetmenleri ve başyazarları bir araya gelerek, iki ülke arasında ilişkileri yumuşatacak kamuoylarını oluşturmayı konuşacaklardı.
Seçilen yer, merhum Nadir Nadi'nin isteği üzerine, Londra'nın Little St. James sokağındaki St. James adlı, küçük fakat seçkin bir otelin salonuydu.
Grubumuzda, merhum Abdi İpekçi de vardı.
Karşı taraftan katılan gazetecilerin bazılarını anımsıyorum.
Katimerini gazetesinin sahibi Madam Vlahos.
Sosyalist Pasok Partisi'
ni destekleyen TANEA gazetesinin sahibi - o zamanlar Yunanistan'ın Haldun Simavi'si diye anılan - Lambrakis'i anımsıyorum.

Bizim taraf iyi çalışmıştı. Ellerimizde klasörler vardı. Bunlara 1 yıl içinde Yunanistan basınında çıkan Türkiye'ye düşmanca tavırlar koyan, çirkin üslup kullanan yazıları, haberleri ve karikatürleri koymuştuk. Sözcümüz İpekçi idi. O, dosyaları alıp daha ilk klasörün yarısına geldiğinde Yunanlılar, müdahale ettiler:
"Devam etmenize gerek yok Bay İpekçi. Belki bu klasörlere koymadığınız, başka kötü yayınlarımız da olmuştur Türkiye için. Buna karşın görüyorsunuz, bizim elimizde incecik bir naylon zarf var. İçinde 3 tane köşe yazısı ve sadece 1 adet karikatür..."
Şöyle devam ettiler:
"Sizin kanunlarınız, daha çok gazete satmanız için lotaryaya izin veriyor. Gazetelerde kupon basıyor, hediye dağıtıyorsunuz. Tirajlarınız yükseliyor. Bizde ise lotarya yasak. Bizim promosyonumuz Türk düşmanlığını körüklemektir. Elinizdeki klasörde gördüğünüz yayınlar, bizim satışımızı arttıran promosyon kuponları gibidir. Bizi anlayın lütfen."
İlke olarak,
Yunanlı gazetecilerin bu itiraflarını gazetelerimizde yazmamaya, kamuoyuna duyurmamaya karar verdik.
Buna karşın, onlar da mecbur oldukları için yayınlarıyla yine Türkiye düşmanlığını büsbütün bırakmayacaklardı ama... dozajı hafifleteceklerdi.
Bu ilk girişimi diğerleri izledi. İstanbul'da, Atina'da toplanıldı.
İki ülke arasında İpekçi Barış Ödülü ile süren medya diyaloğu kurumlaşmıştı.
Medya, bugün, Ege'nin iki yakasında birbirine en anlayışla bakan iki kesimdir.
Tabii...
Besleme fanatikleri hariç...

Sonra, devreye işadamları ve onların meslek kuruluşları girdi.
Örneğin, Selahattin Beyazıt ve Şarık Tara, 1980'li yıllarda Papandreu ile Özal'ı İsviçre'nin dağ spor ve konferans merkezi Davos köyünde, bir araya getirmek için müthiş bir altyapı oluşturmuşlardı.
Daha sonra, Türkiye ve Yunanistan İş Adamları Konseyi kuruldu. Büyük işadamlarının, politikayı ve politikacıları etkileyebileceği düşünülmüştür.
Geçen hafta, Türk, Yunan, Kıbrıs Rum kesimi ve - ilk kez - KKTC işadamları Atina'da toplandılar.
Selanik'teki toplantı da yine, Balkanlar İçin Demokrasi adını taşıyan Yunan Derneği'nin Türkiye'den işadamlarıyla birlikte girişimiydi.
Protestocular nedeniyle başarısız gibi görünse de, aslında sonuç vermiştir.
Selanik toplantısını gerçekleştiren Yunanlı işadamı Eftimiyadis, "gelecek ilkbahar İzmir'deyiz" demiştir.

Türkiye Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Karadayı'nın Yunanistan Milli Günü bağlamında verilen davete katılmasından sonra...
Atina'daki Cumhuriyet Bayramı davetine de Yunanistan Genel Kurmay Başkanı bizzat katılmıştır.
Karşılıklı silahlı kuvvetler de, simgesel olarak "savaş istemiyoruz. Savaş çılgınlıktır" mesajını veriyorlar.
Bu mesajların adresleri, kendi ülkelerinin kamuoyları olduğu kadar, iki ülkenin iktidarlarıdır da.
Ve en umut verici olanı, yeni nesiller de savaş sevmiyor. Kana, ölüme karşı uygar ve çağdaş gençler, nüfusun çoğunluğunu oluşturmakta.
Zülfü Livaneli, Theodorakis, Maria Farandouri gibi isimler sanatçı boyutunda da bu dokuları sıklaştırıyorlar.

Yıllar içinde oluşturulan bu alt yapı olumlu sonuçlar vermeye başlamış gibidir.
Bakınız, bizlere Londra'daki toplantımızda "biz gazetelerimizde Türkiye düşmanlığı satışını poromosyon gibi kullanırız" söylemini dile getiren Yunan gazeteleri 20 yıl içinde çok değişmiş. Hepsi de Selanik saldırılarını kınıyorlar.
Görülüyor ki, Yunan basını da artık eskisi gibi Türk düşmanlığı satmıyor.
20 yıl önce atılan iyi tohumlar tutmuş, yeşermeye başlamış.
Yunanistan halkının en az yarısı artık bu doğrultuda.
Ancak çirkin politikacı hala öbür fanatik yarıyı, içine yıllardır kin ve nefret zehir gibi akıtılmış nisbeten yaşlı nesilleri kollayan çiğ ve saldırgan çizgilere sapıyor.
Barış isteyen ve çoğunluğu gençlerden oluşan aydınlık nesiller ise buna karşı. Bu nedenlerle romantik olmamak gerekir ama, gene de eğer şu birkaç yıl daha Ege ve Kıbrıs'a uçuşan kıvılcımları savaşa dönüştürmemek sağ duyusu gösterilirse, ufukta insani değerler ve barış var.

Yazara Email G.Civaoglu@milliyet.com.tr