Güneri Cıvaoğlu

Güneri Cıvaoğlu

ngunericivaoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

ŞEFFAF Oda Sevgililer Günü Özel konuklarım, Ferhat Göçer ve İdil Hazan Kohen...
Ferhat Göçer’in “Cennet” şarkısıyla başlıyoruz programa...
Aşkın simgesi kırmızı güller ve kırmızı kalp mumlarla dekore ettiğimiz Baltalimanı Portaxe’ta.
Ferhat’ın güçlü sesi ve özgün yorumuyla aşk şarkılarından oluşan mini bir konser... Leonard Cohen’in “Dance Me To The End Of Love” şarkısına Ferhat Göçer’in isteği üzerine Zeynep Talu 2 saatte söz yazmış. “Aşkım Sana Söz Verdim.” Şarkı Kürşat Başar’ın “Kaldığımız Yerden” albümünde...

Haberin Devamı

Sevgililer Günü’nde  Şeffaf Oda...

......................
“Kişisel Gerilim” ve “Dişisel Gerilim” kitaplarıyla çok satanlar listesinde yer alan İdil Hazan Kohen de diğer konuğum. Eğlenceli iki kitap. Kitaplarının film olması için teklif almış bile... Bir yeni teklif de Ferhat Göçer’den... “Film yapalım ve müziklerini de ben yapayım.” Bakalım bu programdan nasıl bir işbirliği çıkacak?

Sevgililer Günü’nde  Şeffaf Oda...
PORTAKAL’IN YÜZYILI...

TÜRKİYE’nin “resim sanatı” tarihiyle “Portakal” adı birlikte harmanlanmış gibidir.
“Portakal” 4 neslin oluşturduğu köklü kurumdur. Osmanlı’nın çöküş süreci... Ekonomik sıkıntıların krize dönüştüğü o yıllarda Yervant Portakal “müzayede” işine girişmiş. (1914’te)
Özellikle saraylardaki müzayedeleri o yapmış. Saltanatın mensupları da ellerindeki değerli antikaları, resimleri, objeleri, “hat”ları satıyor ve paraya çeviriyorlarmış.
Yervant Bey 32 saray müzayedesi yapmış.
Bu arada oğlu Aret Portakal da yetişmekte. Mesleğin önde gelen figürlerinden olmaya aday. Sonra üçüncü kuşak Raffi Portakal devraldığı bayrağı “kurumsallaştırıyor” ve uluslararası vizyona taşıyor. Şimdilerde Dördüncü kuşak Maya Portakal Bitargil aile geleneğini babası Raffi ile birlikte sürdürmekte.
.........................
Raffi Portakal geride kalan hafta Nişantaşı’ndaki “Portakal Sanat ve Kültür Evi”nde “Portakal’ın 100’üncü yılı “ kutlama daveti düzenledi.
4 kuşak ve bir asırlık Türkiye’de kaç kurum sayabilirsiniz? Genelde “Birinci kuşak kurar, ikinci kuşak geliştirir, üçüncü kuşak batırır” diye bir söylem vardır ama “Portakallar” kurumu her kuşakta üstüne koyarak geliştirdiler.
.........................
100’üncü yıl için Raffi ve Maya Portakal 4 değerli kitap hazırlatmış.

Haberin Devamı

RAFFİ PORTAKAL - PORTAKAL’IN YÜZYILI...
Kitap Portakal ailesini merkez alarak son yüzyılın siyasal, sosyal, ekonomik ve sanatsal dokusunun da tarihini anlatıyor.
Enis Batur’un soruları ve Raffi Portakal’ın anlatımlarıyla bir “nehir söyleşi.”
OSMAN HAMDİ BEY - İZLENİMLER 1869-1885...
Osman Hamdi Bey gerek yaptığı resimler, gerek -arkeoloji müzesini kurmak gibi- sanata katkılarıyla sanatın simge ismidir.
Ne yazık ki bütün yaşamını kapsayan/yansıtan günce tutmamış. Sadece kendi eliyle kısa dönemler için tuttuğu notlar var. Biri İstanbul’un köklü ailesi Akarlardan Raika Akar’daymış. Diğerini ise bir antikacıda bulup Raffi Portakal almış. İşte o notlarla Ethem Eldem bu izlenimler kitabını kaleme almış.
VOLLARD - BİR TABLO SATICISININ ANILARI...
“Cezanne, Degas, Renoir, Van Gogh gibi dehalardan başyapıtlar satıcısıydı” diyeyim, nasıl heyecan verici bir kitap olduğunu tasavvur edin.
DUVEEN - ANTİKACILARIN PİRİ... S.N. BEHRMAN...
O “Art-deal” gurusu... Yola “Avrupa’da sanat var, Amerika’da para” diyerek çıkmış Avrupa Sanatı’nın ABD’de yayılmasında başrol oyuncusu.

Haberin Devamı

Dostum Raffi’yi ve kızı Maya’yı kutluyorum. Şahsen tanıma şansını bulduğum Aret Portakal’la da bir yerlerden bizi gözlüyorsa Türk sanatına katkıları nedeniyle teşekkür ediyorum.

Sevgililer Günü’nde  Şeffaf Oda...

SARAY’DA AŞK

İSTANBUL’daki Fransız Sarayı’nda (Fransa Başkonsolosluğu) “Sevgililer Günü” karşılandı.
Tarihi binanın daha girişinden itibaren konukları “kırmızı kalpler” karşılıyordu.
Her köşede kalplerin arasına yerleştirilmiş lezzet durakları... “Shangri-la Hotel”in Fransız Şefi ve ekibinden lezzetler... Diğer köşede Türkiye’de üretilen (Royal) siyah havyar servisi. Harika tatlılar, bezeler...
Şampanya ve diğer Fransız içkileri.
Büyük Salon’da Fransızca şansonlar eşliğinde Türkiye tango birincisi, dünya üçüncüsü Ilgın Tetikcan ve partnerinin dans gösterileri. Başkonsolos Muriel Domenach ve eşi Olivier Bouquet gerçekten iki ülke dostluğuna önemli katkıları gönülden yapan dostlar.Davetleri düzenleyen Kerem Savaş ve eşi Gözde Yolaç Savaş’a da tebrikler.