Hakan Atis

Hakan Atis

info@hakanatis.com

Tüm Yazıları

Cesur denizcimiz Başak Mireli, tuzunu yuttuğu maviliklerin üstünde, Hopa’dan İskenderun’a yelken açarak “solo” Türkiye rekorunu kırmaya hazırlanıyor.

Rüzgârın sesini dinleyip dalgalarla dost olmak, haritadan gönlünce yer seçip içindeki gezgini özgür bırakmak denizcilerin ortak hayalidir. Başak Mireli de bu yolun azimli bir yolcusu. Dünyayı solo olarak 94 günde dolaşan yelkenciliğin efsane ismi İngiliz Ellen MacArthur’u örnek alan cesur denizcimiz, 1 Haziran 2022’de Artvin-Hopa Limanı’ndan başlayıp 12 gün sonra İskenderun’da tamamlamayı planladığı tekli (solo) Türkiye rekoru denemesi için gün sayıyor.

Haberin Devamı

Artvin’den İskenderun’a yelken açarak denizlerimizi yeniden gündeme taşıyan kişi Tolga Pamir oldu. Usta isim, geçen yıl 16 gün 16 saat 27 dakika 31 saniye ile “solo” olarak önemli bir rekora imza attı. Yelkenciliğimizin saygın ismi Cumhur Gökova’nın yetiştirdiği oğulları Tolga ve Atilla Gökova da açık deniz yelkenciliğini desteklemek amacıyla bu rotada yelken açan tecrübeli diğer isimlerdi. İki kardeş, şu günlerde “duo” kategorisinde büyük ihtimalle Türkiye rekoruna imza atmış olacak. Her birini yürekten kutluyorum. Başak Mireli de Hopa-İskenderun rotasını onlardan ilham alarak gözüne kestirdi. Fenerbahçe Voleybol Takımı ile başladığı spor yaşamını yıllar içinde çeşitlendiren, motosikletle 2 bin kilometrelik Ölüdeniz-Kayseri Trans Toros off road rotasını aşan, RYA (Royal Yachting Association) eğitimlerini Marmaris, Kanarya Adaları ve İngiltere Southampton Solent Denizi’nde tamamlayan azimli bir kadından söz ediyorum.

Gelecekteki hedefi

Yelken sporu ile 14 yaşında Fenerbahçe’de tanışan Başak Mireli, ilk yat eğitimini Marmaris’te aldı. Bir dönem İstanbul Yelken Kulübü sporcusu olarak yarışlarda boy gösterdi. Daha sonra üç arkadaşıyla Jeanneau Sun Fast 32 model ilk teknelerini aldılar. Onunla 3 yıl boyunca İstanbul’daki yarışlara katıldılar. Şu dönemde eşi Ömer Öcel ile son teknelerini dünya turu için hazırlıyorlar. Cesur yürek diğer yandan 1 Haziran günü start alacağı “solo” Türkiye rekoru denemesi için son hazırlıklarını sürdürüyor. Hopa-İskenderun etabı sonrasında Atlantik Okyanusu’nu tekli geçmeyi de planlıyor. Daha sonraki hedefi ise temmuz ayında eşiyle dünya turuna çıkmak.

Haberin Devamı

Örnek alınacak

Yıllardır denizlerde olduğunu belirten Başak Mireli, tuzunu yuttuğu maviliklerin kendisi için sonsuz bir özgürlük alanı oluşturduğunu vurguluyor. Deneyimli isim, şunların altını çiziyor: “Teknede yalnız olmak ve denizde süzülmek insana bahşedilmiş en özel duygulardan. Gerçek bir özgürlük. Uçarı yanım bunu kendime, alışkanlıklarıma ve konfor alanıma dair bir sorgulamaya dönüştürmek istedi. Solo rekor denemesi, denizlerimizi ve kendimi tanımam için önemli bir fırsat. Bu kategoride zamanla yarışacak tek kadın sporcuyum. Hopa-İskenderun turumu 12 günde tamamlayıp mevcut olan 16 gün 16 saat 27 dakikalık solo rekorunu kırmaya çalışacağım. Bu rotayı tamamlayan ilk kadın denizci olacağım. Bu sürecin öncesinde ve denemem boyunca elimden geldiğince deniz ile toplum arasındaki çok yönlü ilişkiye dikkatleri çektim ve çekeceğim. Bu denememin daha çok kadınımızın denizlerde olmasının önünü açacağına inanıyorum. Projem için ana sponsor bulabilmiş değilim. Ancak sonsuz destekleri ile her zaman yanımda olan aileme ve dostlarıma teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

Başak Mireli’nin sesine kulak verilmesini öneriyorum. Deniz Ticaret Odalarının ve özel sektör kuruluşlarının sponsorluk için ivedi olarak adım atmasını diliyorum! Pruvanız neta, rüzgâr kolayınıza olsun.

Hopa’dan İskenderun’a rekora

Yelken sporu ile 14 yaşında tanışan Başak Mireli, dünya turu için hazırlanıyor.

Hopa’dan İskenderun’a rekora

Ömer Öcal- Başak Mireli

Kitap: Kürekle solo dünya turu gerçekleştiren Erden Eruç’un beklenen kitabı çıktı. “Dalgalar Beni Çağırır” isimli eser, insanın dayanma sınırlarını zorlayan seyahate yönelik ilginç kesitler sunuyor. Çağrı Özpideciler imzalı satırlar, yaz aylarınızı renklendirecek. Tel: (312) 417 72 73, Elma Yayınevi.

Yarış: Türkiye’nin en önemli yat yarışlarından olan ve TAYK (Türkiye Açıkdeniz Yarış Kulübü) tarafından düzenlenen Deniz Kuvvetleri Kupası, 22-25 Temmuz 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Yarış tutkunları (212) 560 56 55 ve 560 56 95 no.lu telefonları arayabilir.

Yenilik: Denizcilik sektöründeki aktörlere kolayca erişimi hedefleyen yeni bir uygulama hayata geçirildi. Boatmate, teknoloji yatırım fonu Heaventures’tan aldığı destekle tüketicilerin tüm ihtiyaçlarına cevap vermeyi hedefliyor. Bilgi için “deniz.bora@boatmate.io” adresine başvurabilir.