Hakan Atis

Hakan Atis

info@hakanatis.com

Tüm Yazıları

Dünya denizcilik tarihinde söz sahibi ülkelerin başında gelen İngiltere’de, Türk genci Çınar Ege Dörtbaş’ın optimist sınıfındaki yükselişi sürüyor. Başarılı yelkenci Danimarka’da sona eren Avrupa Şampiyonası’nda İngiltere adına yarıştı.

Mavi sevdayla tanışması 9 yıl öncesine dayanıyor. İzmir’de bulunan Ali Rıza Mete (ARM) Urla Yelken Kulübü’nde eğitmenlik yapan Gürbüz ve Aysun Arıkan tarafından keşfedilen Çınar Ege Dörtbaş’ın geleceğe yönelik adımları, annesinin kariyerine İngiltere’de devam etmesiyle hız kazandı. Dünya denizciliğinde söz sahibi olan ada ülkesine 3 yıl önce yerleşen genç sporcu, Royal Yachting Association, British Youth Sailing Team (Kraliyet Yat Birliği-İngiliz Gençliği Yelken Takımı) üyesi oldu. 2019 IOCA Kış Şampiyonası, başta olmak üzere bulduğu her fırsatta kendisini geliştirdi. Kuzey Londra’da bulunan King George Yelken Kulübü’ne kabul edildi. Yaz, kış demeden her gün saatlerce antrenman yaptı. İngiltere’nin göllerinde ve okyanusta tecrübesini artırdı. Sözün özü otoriteler tarafından fark edilmekte gecikmedi. İngiltere Optimist Ulusal Takım Koçu Steve Irish tarafından nisan ayında ulusal takım seçmelerine davet edildi. Ülke genelindeki 80 aday arasında 8’inci oldu ve İngiliz Optimist Ulusal Takımı’na girmeyi başardı.

Haberin Devamı

Önemli adım

27 Temmuz-5 Ağustos 2022 tarihlerinde Danimarka’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda takımıyla önemli bir deneyim yaşadı. Yaş sınırı (15) nedeniyle gelecek yıl yelkenciliğin üst basamaklarına tırmanacak olan genç sporcumuza ulusal takım kampında olduğu için annesinin katkısıyla ulaştım. Çınar Ege, düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi: “Sonderborg’da dünyanın en iyi yelkencileriyle yarışmaktan son derece mutluyum. Benim için yeni ve çok önemli bir deneyim. Öncelikli hedefim elimden gelenin en iyisini yapmak. İngiltere’ye döndükten sonra yelkencilikte kendimi daha da ileri seviyelere taşımayı planlıyorum. Başta ailem olmak üzere bana emek veren İngiliz ve Türk antrenörlerime teşekkür ediyorum.”

Genç yelkenci Avrupa Şampiyonası’nda ilk kez uluslararası arenaya çıktı. Bu bile başlı başına önemli bir başarı. 8 yarış sonunda toplam 142 erkek yarışçı arasında 103’ncü sırayı elde etti. Bu sonuç İngiliz ekibi arasında takdirle karşılandı. Gelecek için şimdiden yeni planlar yapılmaya başlandı.

Haberin Devamı

Menajer anne

Çınar’ın annesi Doç. Dr. Mine Ovacık, oğlunun spor yaşamındaki en büyük destekçisi. Ovacık, özellikle şunların altını çiziyor: “Yelken sporu çocukların gelişimine büyük katkı sağlıyor. Çınar’ın Danimarka’da elde edeceği tecrübe skordan daha önemli. Yarışmak bahane, yelken açmak, doğa, deniz ve rüzgârla iç içe olmak şahane. Çocuğumun bundan keyif aldığını görmek benim için en büyük mutluluk. Çok çalıştı ve halen çok çalışıyor. Onunla gurur duyuyorum.”

Çınar Ege’nin yolu açık olsun. 21 Ağustos’ta yeniden buluşuncaya kadar pruvanız neta, rüzgâr kolayınıza olsun.

İngiltere’de bir ay yıldızlı yarışçı

Seyahat:

Başak Mireli ve Ömer Öcel, geçen ay tekneleri “İstanbul” ile Gökova Ören Marina’dan demir alarak dünya turuna başladı. Seyahatlerini “İstanbul’dan Mektup Var” başlığı altında bölümler halinde www.milesanddrives.com sitesinde paylaşıyorlar. İlgilenenlere duyurulur.

Haberin Devamı

Kitap:

Uzakyol gemi kaptanı Uluç Hanhan’ın “İzmir Körfezi Batıkları” isimli eseri önemli bir başucu kaynağı. Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı’nca yayımlanan kitap, İzmir Körfezi’nin merak edilen tarihine ışık tutuyor. 1983 yılında aynı liseden mezun olduğum dönem arkadaşımı kutluyorum. Bilgi için: (212) 393 61 30.

Lezzet:

Enginar sirkesi, Çeşme’deki denizciler arasında çok yaygın. Yörenin enginar profesörü sayılan Ersin Güvercin tarafından doğal yöntemlerle üretiliyor. Şifa ve lezzet kaynağı. İlgi duyanlar  532 621 20 42 no.lu  telefonu arayabilir.

İngiltere’de bir ay yıldızlı yarışçı